Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaka-laka

dziecko a oszczedzanie - na czym warto oszczedzac, a na czym nie?

Polecane posty

Gość wkurzona położna
niektórzy kupują dany produkt, bo jest dobry dla dziecka nie ważne jakiej marki, a inne kupią X bo jest cool, a że dziecku sie tyłek odparzy?, aaa trudno drobna niedogodność - ważne że trendy. Przerażające ale prawdziwe:(

Gość wkurzona położna
a oszczędzać myślę że warto na wszystkim, ale z głową. np. lepiej kupić płyn do kąpieli za 50 zł, który starczy na 1-2 m-ce i nie wymaga dodatkowo oliwki, kremów, nawilżaczy, maści itp., niz jednorazowo kupić taniej ale trzeba dokupić inne akcesoria typu kremy, oliwki.... na niemowlaka świetnie działa oszczędzanie na JEDZENIU i do 6 m-cy karmienie piersią - jak tanio i ekonomicznie z obopólną korzyścią. a nie oszczedzacie na bucikach? co to znaczy? że klapeczki "addidasa" za 300zł są dla rocznego dziecka lepsze od trzewiczków "postępu" za 80zł????

Gość wkurzona położna
do Na czym warto oszczędzić? najpierw piszesz, że smoczki, buteleczki, mebelki itp - polskie produkty, a później dajesz przykłady sklepów i firm,np ikea, jysk, mothercare, baby ono itp. których 95% towarów pochodzi z chin i jest produkowana z odpadów. jest to na pewno zdrowe dla dziecka :P proszki do prania zwykłe dorosłe dla dzieci??? litości. zaoszczędzisz na praniu wydasz na lekarzy i leki , ale wtedy będą polskie! ludzie nie dajmy sie zwariować!!! róbmy wszystko z głową, mając na uwadze dobro dziecka, nie tylko swoje

"na butach się nie oszczędza" chodzi o to, że buty do chodzenia (nie piszę o butkach jakie dziecko ma zakladane jak jeszcze nie chodzi) powinno mieć zawsze NOWE, nawet papcie:). Nowe porządne, dobrze byłoby gdyby były skórzane. Mogą kosztować 50zł albo 200zł byle były PORZĄDNE Butów nigdy nie kupiłabym w lumpeksie ani dla siebie ani dla dziecka.

Gość nie mroze tylko
właściwie nie używam kosmetykow dla dziecka oprócz płynu do mycia (wystarczy na ok 4 m-ce) i szamponu dla dzieci (ok 4 zl) - wszystkie kremy,oliwki leżą i sa niepotrzebne - chusteczki babydream z Rossmanna (super, 4 zl za opakowanie) 1 na m-c albo i dluzej - zupki gotuję z warzyw mrozonych i swiezych + mieso - platki owsiane i jęczmienne (sa zdrowe i tanie, do tego owoce ze sloiczka lub swieze (czasem ze sloiczka taniej wychodzi niż świeze) - kupuję swieze owoce w sezonie i mrożę (np. dynię,porzeczki, zurawinę, sliwki) - potem za grosze mam pyszne deserki lub owoce do platkow i kaszek - mieso - oplaca sie kupic calego kurczaka na wsi (hodowany na zbozu) lub krolika, ugotowac i pomrozic male porcje lub poporcjowac i zamrozic (na rosol i wywar) - pieluszki dada - tansze i bez zapachow - ciastka np. biszkopty czy worek rozkow do lodow - wystarczy na dlugo, mozna zrobic swoje ciasteczka z platkow owsianych czy kleiku ryzowego (dobrze sie przechowują) - ciuchy uzywane lub na wyprzedazach - sprzęt na allegro (wozek, zabawki) - butki zwykłe dla dzieci- np. dla rocznego dziecka ok 30zl (profilowane) nie da sie oszczędzić na lekarstwach jak chore

a co jest złego w proszkach dla dorosłych??? Jeśli dziecko nie ma alergii, a proszek jest dobrze wypłukany (podwójne płukanie) i nie szkodzi dziecku to po co kupować proszki typowo dla dzieci???? Na zachodzi bardzo ciężko znaleźć proszek typowo dla dzieciaczków i ludzie piorą w normalnych i żyją:)

taaa jasne a ty pokaz chociaz jedna rzecz ktora nie jest z chin a jest tania :/ dzis wszystko jest chinskie :(((((((((( i daruj sobie ta litosc bo nie wszyscy od urodzenia sa tak delikatni ze potrzebuja specjalnych plynow proszkow itd.. najpierw trzeba wiedziec jakie sie ma dziecko wiadomo ze jak alergik to wiele oszczednosci odpada, wiadomo ze jak ma skaze bialkowa to tez, jak ma delikatna pupe to tanie pieluchy tez odpadaja itd.. ale jak dziecko jest bezproblemowe to mozna na wszystkim oszczedzac :) ja oszczedzam prawie na wszystkim, staram sie nie oszczedzac na przyjemnosciach i rozrywkach dla dziecka, wole mu kupic uzywane ciuchy, zaabwki, wozki itd tanie kosmetyki i jedzenie niz np odmowic mu loda czy wycieczki do zoo itp..

Gość wkurzona położna nie jest
inteligentna, czytaj ze zrozumieniem, bo inni jakos nie maja z tym problemow. tak gdzie jest napisane polskie, to polskie (klups, drewex itd.), a ikea i inne są kolejnymi pozycjami, ktore nie maja nic wspolnego z 'polskie'. to sa odrebne punkty, ale ze wzgledu na oszczednosc miejsca zostaly wymienione wierszowo a nie kolumnowo. co do drugiej czesci twojej wypowiedzi, to pozwol ze nie bede komentowala czegos tak glupiego. slyszalas kiedys o dzialalnosci subsydialnej? :o

na lekarstwach rzdako ale tez sie da zaoszczedzic, ja mam jedna lekarke co pzrepisuje mi chyba najdrozsze mozliwe leki :/ idac do apteki prosze o tansze odpowiedniki i mam o 70% a czasami jeszcze taniej :)

Gość wkurzona położna nie jesteś
inteligentna. czytaj ze zrozumieniem. jak widać inni nie maja jakoś z tym problemów. tam gdzie jest napisane 'polskie', to 'polskie' (klupś, drewex itd.), a ikea i inne są kolejnymi wymienianymi pozycjami, które nie maja nic wspólnego z 'polskie'. to są odrębne punkty, ale ze względu na oszczędność miejsca zostały wymienione wierszowo a nie kolumnowo. co do drugiej części twojej wypowiedzi, to pozwól że nie będę komentowała czegoś tak głupiego. słyszałaś kiedyś o działalności subsydialnej? :o

Gość Do wypowiedzi wyzej
Moze wlasnie dlatego zostala polozna :D Wiesz, z takim potencjalem intelektualnym ciezko byloby sie jej gdzie indziej zaczepic. Wiekszych bzdur nie slyszalam jak zyje :D

Gość jak dziecko jets alergikiem to
da sie zaoszczedziec: - jak najmniej kosmetykow- zel da kapieli i oliwa z oliwek wystarcza - karmienie piersia ( najtansze) - pranie w platkach mydlanych ( tez tanie) - pieluchy wielorazowe ( o 2/3 tansze niz pampki)

Gość jak dziecko jets alergikiem to
do mycia pupy wata plus czysta woda

Gość jdjsllojnbhhh
na czym jeszcze można ile macie butelek do karmienia??

Gość ankieta ciekawa
trzeba oszczędzać z glową na wszystkim co się da, nie tylko przy dziecku, jak to w życiu. Po co przepłacać?

Gość butelka wystarczy jedna mała
i jedna duża. czyli w sumie dwie. ale jak ktos nie ma kasy to i jedna duza na wyrost tez wystarczy.

Gość Mamiiii
zalezy czy karmisz czy dajesz butelke jesli butelka to malych 3-4 lepiej 4 potem jak zwieksza ilosc mleka tgo z 3 -4 duze jesli piers to 2-3 bo moze bedziesz chciala odciagnac i podac w butelce lub wode czy herbatke z 1 butelka bedziesz latac i myc

co do butelek to im mniej tym lepiej bo pewne ze zawsze czyste :D jak ma sie ich za duzo to potem leza badz gdzie i domyc nie idzie itd.. przy karmieniu sztucznym to 3-4szt a przy piersi to i jedna lub 2 wystarcza :>

Gość Mamiiii
no racja z ta tym ze im mniej tym czystsze ja mam zmywarke wiec u mnie zawsze czyste byly:) ale jak ktos nie ma to sie zgadza tylko trzeba myc czesto i tyle

Gość jdjsllojnbhhh
jest jeszcze coś co można zastąpić tańszym odpowiednikiem?

A ile kosztuje to mleko w rossmanie? Córcie karmiłam Humaną i płaciłam 18-20 zł za kartonik i jak teraz nie bedzie mi dane karmić piersia to też wybiorę humanę.

Gość ZakręconaMama
Moim zdaniem na butach oszczędzać nie można bo później mogą być problemy ortopedyczne. Oczywiście nie mówimy tu o tym, by na każdą parę przeznaczać 300-500 zł. Chodzi o to, by każdy zakup był przemyślany, z niezbędnymi atestami i dobrymi opiniami znajomych rodziców :)

Gość Jagoda991
Ile par butów mają Wasze dzieci?

Gość Alicja990
@Jagoda991 mój synek ma 2-3 pary na każdą porę roku, do tego obowiązkowo kalosze i kapcie oraz klapki na basen :) Trochę się tego zbiera, ale zawsze chcę mieć buty na zmianę jeśli jedne nie będą się nadawały, bo mój maluch niszczy buty z zawrotną prędkością, a na to, żeby od ręki szukać nie mamy za bardzo czasu, bo to zawsze większa wyprawa :)