Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wstydliwy_bardzo

czyrak czy torbiel wlosowata ?

Polecane posty

Gość wstydliwy_bardzo

witam, problem wyglada nastepujaco : miedzy posladkami, okolo 2 cm nad "pupcią" :P zrobila mi sie mala dziurka i saczyl sie z niej blizej nie okreslony wtedy plyn, bez zapachu, przez dlugi czas myslalem ze to wogole nie z tamtad, poniewaz uprawiam duzo sportu i moglem sie spocic. jednakze odkad pamietam mam dziurke tam gdzie sie zaczynaja posladki, a koncza plecy, czyli kolejne 2 cm wyzej, z niej kiedys tez mialem wrazenie ze sie cos saczylo przez kilka dni w ciagu 4-5 lat, ale tez zlekcewazylem ze wzgledu na sport... teraz wiem ze to nie przypadek, z gornej (starej ) dziurki, ktora mam odkad pamietam, juz nic nie leci, teraz regularnie saczy sie z dolnej, a oprocz tego w ciagu ostatnich 3 dni zrobila mi sie tam twarda narosl, dokladniej z boku, na jedynm z posladkow, jest wielkosci ok 1,5 x 1 cm, jest twarda. przykicnalem kiedys w lazience i zaczalem to wyciskac, podlozylem lusterko pod siebie i to co zobaczylem przeszlo moje oczekiwania, wycisnalem - oczywiscie cierpiac przy tym niemilosiernie bo bolalo jak skurczybyk, okolo 10-15 ml ropy, potem leciala juz krew. zostawilem to, poczulem ulge, moglem siadac, chodzic, nic mnie nie obcieralo, rano jak sie obudzilem bylo dokladnie jak przed wycisnieciem, a nawet mialem wrazenie ze gorzej. dzisiaj , czyli 3 dni pozniej juz ledwo siadam, a pozycje zanim znajde bezbolesna, mija kilkadziesiat sekund meki. kupilem masc ichtiolowa dzisiaj, oprocz tego saszetki tribiotic, musze udac sie do lekarza, ale to dopiero za kilka dni bedzie mozliwe. 2 dni temu tak bolalo, ze chcialem kupic zyletke i przeciac to ustrojstwo i wycisnac, ale jakos wytrzymalem. dzisiaj pierwszy dzien posmarowalem mascia ichtiolowa i tribiotic. jak narazie mam zludne wrazenie ze nie boli, siadam normalnie juz po jakis 2 godzinach od zastosowania. teraz prosze o informacje : - czy to czyrak czy raczej torbiel wlosowata ? - wiem jak leczenie wyglada w przypadku torbieli, a czy w przypadku czyraka rowniez jest to wycinane (czy robia sie tzw. przetoki) czy to po prostu jakby "duzy pryszcz". bylem juz u lekarza z miesiac temu z tym jak zaczelo leciec, ale nie bolalo i nie bylo obrzeku, dal mi masc rpzeciwbakteryjna, do tego kazal myc mydelkiem dla dzieci conajmniej 3 razy dziennie i dbac o to miejsce, bo jak powiedzial to nie tylko wyciaka ropa, ale takze czlowiek sie poci, a akurat miedzy posladkami ten brud nie ma dostepu do powietrza i to sie tam "kisi". tak tez robilem, bylem nawet na wakacjach, ustalo wszystko, juz sie ucieszylem, bo mowil ze to nie koniecznie czyrak ani torbiel, ze po prostu jak sie duzo siedzi i uprawia sportu, to przy kosci ogonowej gromadza sie podczas okresu rozwoju plodowego takie jakby "pojemniczki" ktore zawieraja rozne syfy wlasnie z tego okresu, takie ktore nie byly juz potrzebne. wiem ze lekarz jest kompetentny bo znam go bardzo dobrze i wiem ze nie sypial na wykladach, moze wytlumaczyl mi jak dziecku, ale powiedzial ze to "pekniecie" czyli ta dziurka, nie musi swiadczyc o czyraku albo torbieli. ze po prostu to miejsce sie moze oczyscic, dal mi tez skierowanie do chirurga zeby to obejrzal jeszcze on, ale u niego juz nie bylem. prosze o pomoc, bo chwilami tak boli, ze ani sie schylic, ani za przeproszeniem "pierdnąć". Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp.

Gość gość
na Twoim miejscu poszlabym do chirurga, sam tego nie wyleczysz nawet jak sie podgoi to bedzie wracac co jakis czas. Wylecz to raz a porzadnie, bedziezz mial spokoj na zawsze

Gość gość
Na zawsze to nie