Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszeoopisyyy

jak robicie gulasz?

Polecane posty

Gość proszeoopisyyy

j.w. dzieki za odp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potravka
kroję mięso np. wieprzowe albo z indyka na kawałki, podsmażam na nie za dużej ilości oleju tak by lekko zbrązowiało. Solę i doprawiam: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, odrobina pieprzu ziołowego. Jak juz mięso nabierze koloru, podlewam wodą tak, by było przykryte. Duszę do miękkości. Na koniec dodaję w zaleznosci od wielkości wsadu w garnku odpowiednio 2-3 średnie ogórki kiszone pokrojono w drobna kosteczke albo starte na tarce z dużymi otworami. Te ogórki stanowią wspaniałą "tajemnicę' smaku gulaszu. Niektórzy dodaja przyprawę do gyrosa, ale to juz by było za dużo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potravka
i jeszcze lekko zaprawiam maka z woda by było bardziej gęste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pseudonim dla mnie.
Mieso wieprzowe w kostke, na rozgrzany olej podsmarzam dosc mocno, dodaje posiekana cebule, podsmarzam, dodaje majeranek, sol, pieprz, podlewam woda i dusze, kiedy mieso jest juz miekkie calosc "zalkepuje"( troche maki i wody dobrze rozmieszac i dodac do wywaru). Czasami do takiego miesa podlanego juz woda dodaje papryke czerwona i zielona pokrojona w paski i koncentrat pomidorowy ( jak juz miesko jest prawie miekkie, tak 30min przed koncem duszenia). mozna zagescic taki gulasz maka i woda albo zjesc tak z chlebkiem albo z plackiem ziemniaczanym, jako nadzienie tzw. placek po wegiersku:) pycha i ladnie wyglada:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×