Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniiepokojona...

ciąża - lek duphaston i kwas foliowy 15mg

Polecane posty

Gość zaniiepokojona...

Witam Jestem w 4 tg ciąży, lekarz zapisał mi wyżej wymienione leki, dopiero po powrocie do domu zdałam sobie sprawę że nie zalecił mi zupełnie żadnych badań (krwi, moczu, posiew mimo iż coś jest nie tak. Chciała bym wykonać je we własnym zakresie by mieć już wyniki na kolejną wizytę ale n ie wiem czy branie tych leków nie zafałszuje tych wyników. Jeżeli ktoś robił badania przy braniu tych leków bądź orientuje się w temacie bardzo proszę o jakąś wypowiedz.

Gość zaniiepokojona...
up :(

Gość tojatojatojatoaj
ja na pierwszej wizycie tj. w 7tc tez nie dostalam zlecenia by zrobic badania, dostalam duphaston, jakas wit, scopolan, folik.......wszystko podwojna dawka mimo. W 8.5 tc poszlam juz do innego lekarza.....byl zszokowany ze dostalam leki bez potrzeby ale juz bylo zapozno by je odstwaic bo grozilo poronieniem.....dopiero ten lekarz zlecil mi badania ale kazal dopiero zrobic ok 14tc. takze sie nie martw:-)....ale na twoim miejscu skonsultowalabym sie z innym lekarzem chyba ze jestes pewna 100%

Gość sinuska
Ciąże potwierdziłam u gina ok w 6 tyg. Kazał mi brać Duphaston cały pierwszy trymestr (za tydzień kończę) i folik - lek biorę ze względu na wieloletnie problemy z zajściem w ciąże - ginekolog wolał dmuchać na zimne. Badania krwi i moczu robiłam w ok. 8 tyg. (zlecił) - wszystko wyszło ok. Nie martw się za bardzo to ci nie pomoże.

Gość ordonkaa
Większą dawkę kwasu foliowego bierze się wówczas kiedy kobieta jest w grupie ryzyka i już wcześniej rodziła dziecko z wadami cewy nerwowej, a tak normalnie to wystarczy 0,4 mg folika dziennie.

ja bralam duphaston i luteine z powodu plamien na poczatku pozniej doszly komplikacje i bralam do 36 tyg.bylam na 1 wizycie 5,5 tyg i usg wykazalo ciaze od razu dostalam skierowanie na wszystkie badania krew ,mocz,wr,hiv,toksoplazmoza przez cala ciaze bralam i nie wplywaja na wyniki