Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jaaaaa

Wyprawka

Polecane posty

Gość taka sobie jaaaaa

czy taka wyprawka na poczatek starczy? śpioszki- 2 szt. roz. 56, 3 szt. roz.62 pajacyk- 2 szt. roz.56, 4 szt. roz.62 połspiochy- 2 szt. roz.56, 5 szt. roz. 62 kaftanik- 3 szt. roz.56, 4 szt. roz.62 body z krotkim rekawem- 2 szt. roz.56, 2 szt. roz.62 body z dlugim rekawem- 2 szt. roz. 56, 2 szt. roz.62 czapeczki- 5 szt skarpetki- 4 szt. sliniaczki- 4 szt lapki niedrapki- 3 szt

Gość egoistko...
dokup sobie bodziaków :) często niemowlę obsikuje przy zmianie pieluszki, ja miałam ok 15 i to było mało.

Gość taka sobie jaaaaa
ale chyba raczej lepiej kupic na rozmiar 62 lub wieksze?

Gość egoistko...
w zalezności jakiego dziecka sie spodziewasz , jak ok 3 kg to 56 jak 4 to 62 :)

Gość taka sobie jaaaaa
do porodu mam jeszcze 5 tygodni, i niestety ale jeszcze nie wiem jaka duza bedzie cora moj lekarz nie jest milosnikiem usg i oswiadczyl, ze zrobimy dopiero przed porodem... w 30 tc bylam na usg 3d to wtedy corcia wazyla 1367 g

Gość taka sobie jaaaaa
to moje pierwsze dziecko i szczerze to nie wiem jak sie ubiera dzieciaczki.. co na co? kaftanik na to spioszki... i co jeszcze?

Gość egoistko...
w zaleznosic od pogody, moze być bodziak, kaftanik i pół śpioszek, może być bodziak i pajacyk :) nauczysz się, spokojnie.

Gość taka sobie jaaaaa
tak kupilam 10 szt, poniewaz bede uzywala pieluszek jednorazowych.. czyli jednak powinnam dokupic jeszcze pare rzeczy

Gość taka sobie jaaaaa
no tak to tzw. polspiochy :) wiec trzeba sie jeszcze zaopatrzyc :)

Gość taka sobie jaaaaa
ale body lepiej kupic z dl. rekawem czy krotkim? rodze w polowie wzesnia

Gość dla mnie za dużo
czapeczek a za mało body.

Gość taka sobie jaaaaa
no glownie na body zaklada sie chyba te kaftaniki?

Gość dla mnie za dużo
z długim. Ja rodziłam we wrzesniu i zakładałam body, a na to śpiochy i tak bylo najwygodniej.

Gość dla mnie za dużo
kaftaników już nie zakładałam. Nie w domu. Nie ma potrzeby przegrzewać dziecka. Body i do tego spiochy, albo półśpiochy zupełnie wystarczą. Zależy jeszcze jaka masz temp w domu, ja miałam dosyć ciepło bo zaczynał się zeson grzewczy.

Gość taka sobie jaaaaa
to w takim razie dokupic spiochy takze?

Gość jak masz półśpiochy
to ci straczy. Dziewczyno kup trochę ciuszków, a potem zobaczysz co ci sięsprawdza i wtedy to dokupisz. Jedni lubią pajacyki, inni śpiochy. Trzeba sprawdzić co dla ciebie i dziecka wygodniejsze jest

Gość taka sobie jaaaaa
ok dzieki wielkie za rady :)

Gość ja tez chceeeee
a co zakladac po pajacyk? czy wogole cos trzeba?

Gość ja nic nie zakłądałam
bo jak założyłam kilka razy body to później walczyliśmy z potówkami.

Gość ja tez chceeeee
czyli pajacyk sam kaftanik na to spiochy body z dl. rekawym na to spiochy pody z dł. rekawem i polspiochy jaka jeszcze kombinajcja?

Gość Effy Stonem
Moim zdaniem za dużo czapek, za dużo niedrapek, niepotrzebne śliniaki, nie potrzebne body z krótkim rękawem bo mamy już po lecie. Ja tez robię teraz wyprawkę i kupuję praktycznie same pajace r. 56 i skarpetki 13/15. Plus jeden komplet w r. 50 i 10/12 bo u mnie w rodzinie rodzą się malutkie dzieci. Z innymi ciuchami wstrzymuję się jak dziecko podrośnie, bo ma mu być przede wszystkim wygodnie i wygodnie mnie, żeby je szybko ubrać i rozebrać. Poza pajacami mam 3 body z długim rękawem i jedną parę ocieplaczy na nóżki, dwie czapki i bawełniany kombinezon. Niedrapek i śliniaków nie widzę potrzeby kupować.

Gość myszdsa
ale są osoby co nie lubią pajacy tylko własnie body i połspiochy

Gość upsa
1. ŁÓŻECZKO 2.MATERACYK DO ŁÓŻECZKA pół-twardy 3.POŚCIEL-KOŁDERKA+PODUSZKA poduszka przyda się później 4.POŚCIEL-POSZEWKI 2 kpl. 2-częściowe i 1 szt. ochraniacz krótki na początek 5.PRZEŚCIERADŁA NA MATERACYK myślę, że na gumkę 2 szt. 6.CERATKI POD PRZEŚCIERADŁO DO ŁÓŻECZKA 2 szt. można kupić po porodzie, chyba, że maluch będzie chowany w tetrze to wtedy niezastąpione od pierwszych dni 7.OCHRANIACZ DŁUGI później jak dziecko zacznie się kręcić w łóżeczku 8. PRZEWIJAK NA ŁÓŻECZKO 9. POKROWIEC FROTTE NA PRZEWIJAK lub duży ręcznik (praktyczniejsze) 10.ŚPIWOREK DO SPANIA świetna rzecz, dzidzia się nie wykopuje i nie martwimy się czy nie zmarznie w nocy też później jak dzidzia podrośnie - później 11.POJEMNIKI NA PIELUSZKI I KOSMETYKI PRZYCZEPIENE DO ŁÓŻECZKA 1szt z IKEA 12.WÓZEK ZE SPACERÓWKĄ lub spacerówkę osobno później jak zacznie siedzieć 13.PARASOLKA DO WÓZKA 14.OSŁONA PRZECIWDESZCZOWA NA WÓZEK czasami w kpl. z wózkiem 15.MOSKITIERA DO WÓZKA czasami w zestawie z wózkiem, 16. FOTELIK SAMOCHODOWY 0-13KG 17. KOCYK lżejszy polarowy - mały 18. KOCYK grubszy i większy np.akrylowy 19. POŚCIEL DO WÓZKA poduszeczka 20. OCIEPLENIE NA NÓŻKI DO SPACERÓWKI NA ZIMĘ można dokupić później lub w komplecie ze spacerówką 22. BUTELKA balonik np. Canpol lub Avent 23.PODGRZEWACZ DO BUTELEK I SŁOICZKÓW niestety też drogi np. Canpol 24.TERMOSIK DO BUTELEK 25.WKŁADKI LAKTACJNE z 40szt lub paczkę wielokrotnego użytku 26 BIUSTONOSZ DO KARMIENIA co najmniej 2 szt. 27. KOSZULA NOCNA DO KARMIENIA co najmniej 2szt lub praktyczniejsza piżama dwuczęściowa 28. BLUZKI NA DZIEŃ Z ŁATWYM DOSTĘPEM DO PIERSI co najmniej 2 szt 29.ROŻEK świetna rzecz przy karmieniu noworodka, jakoś wygodniej i stabilniej się go trzyma, i podobno lepiej śpią w łóżeczku, bo są otulone 2szt może być używany jako kołderka do wózka lub pod plecki w gondoli. 31. SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK. (www.maluchy.com.pl) 32.ŚLINIAKI 2szt na początek miękkie frotte, później 1 szt. plastikowy z IKEI jak już zacznie samodzielnie jeść 33.PROSZEK DO PRANIA np. JELP, LOVELLA 34. PŁYN DO PRANIA RĘCZNEGO DLA MALUSZKA 35.PIELUCHY TETROWE około 20szt 36.PIELUCHY JEDNORAZOWE najlepiej pampers paczka na początek 37.CHUSTECZKI WILGOTNE na początek kupie zestaw z pudełkiem-szalenie przydatna rzecz! NIVEA!!!. 38.SUDOKREM LUB LINOMAG do pupy 39.ALANTAN zasypka (można używać też mąki ziemniaczanej, łagodzi wszelkie podrażnienia skórne, potówki itp.) maść z pentanolem Nivea 40.MAŁA MISECZKA NA WODĘ DO PRZEMYWANIA PUPY I TWARZY 1szt 41.WANIENKA 42.RĘCZNIKI - Z KAPTURKIEM - 1 szt. 43.NOŻYCZKI+OBCĄŻKI do obcinania małych paznokietków (www.maluchy.com.pl) 44.GRUSZKA do odciągania flegmy z nosa, najmniejszy rozmiar (www.maluchy.com.pl) 45.GAZA np. do przemywania pępka 46.WACIKI I PAŁECZKI GRUBSZE 47.PŁATKI DO PRZEMYWANIA OCZU I TWARZY 48.KREM DO TWARZY np. bambino 49.SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW z miękkiego włosia (www.maluchy.com.pl) 50.MYJKA FROTTE 2 szt. taka zakładana na dłoń, mydło lepiej się pieni i szybciej myje się brzdąca 51.MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. bambino 52.OLIWKA Nivea balsam oliwkowy 53.TERMOMETR POKOJOWY do mierzenia temperatury otoczenia w pokoju maluszka 54.KAFTANIKI 6szt rozm. 62 55.BODY 3 szt. z długim rękawem rozm.62 56.BODY 3 szt. z krótkim rękawem rozm.62 57. KOSZULKI 4szt 58.ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62 59.CZAPECZKA z cienkiej wełenki i polarowa wyjściowa po 1 szt. 60.SKARPETKI frotte 3 pary. 61.RĘKAWICZKI BAWEŁNIANE 1 szt. żeby dzieciątko się nie drapało po buzi jak będę się bała obcinać pazurki na takich małych paluszkach (www.maluchy.com.pl) 62.PAJACYK welurowy lub polarowy wyjściowy wiosenny 2 szt. rozm. 62 63. BLUZA LUB SWETEREK NA CHŁODNIEJSZE DNI 2szt 64.SPIRYTUS 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli 65.SÓL FIZJOLOGICZNA do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać. 66.ZAKRAPLACZ ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej 67.HERBATKA KOPERKOWA w razie gdyby brzdąc miał problemy z brzuszkiem, wypróżnianiem, gazami lub kolką 68.RUMIANEK do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin). 69. MAŚĆ NAGIETKOWA - działa gojąco i regenerująco na skórę. Jest to maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki 70.TERMOMETR LEKARSKI 71.GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). 72. Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3) 73. Majtki jednorazowe 74. Podkłady poporodowe 75. Białe skarpetki dla mamy do szpitala

Gość Luka10
ta lista powyżej to chyba trochę przesadzona

Gość taka sobie jaaaaa
widze kazdy ma odmienne zdanie na temat wyprawki :) chyba najlepiej bedzie jak narazie poczekam i uzupelnie braki po narodzinach

Gość Myślę, że najlepszym wyjściem
dla ciebie byłoby kupienie sobie na początek takiego gotowego małego zestawu z h&m http://files.hm.com/media/products/875/DXL875_76706_52002_99_9999.jpg i popróbowaniu różnych konfiguracji, a w końcu znajdziesz tę odpowiednią dla ciebie i będziesz wiedziała co lubisz a co jest dla ciebie niewygodne. Najgorzej to się wpakować w drogie niepraktyczne zakupy, które później tylko leżą i zbierają kurz.