Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piaskowa babka

Piaskowanie zębów

Polecane posty

Gość piaskowa babka

Dzisiaj wieczorem miałam robione piaskowanie zębów. Czy jutro mogę zjeśc jagodziankę? (bo dzisiaj nie moge jeść żadnych barwiących pokarmów, ale zapomniałam się zapytać o jutro). Wie ktoś kiedy moge normalnie jeść?

Gość piaskowa babka
Nie mamw planach, no ale co kto lubi ;)

Gość ONA ODPOWIADA
Absolutnie Mi stomatolog nawet zabronił picia kawy i herbaty,prze 24 h

jestem z wykształcenia hs i wiem że nawet tydzień nie powinnas jesc ani pic mocno barwiacych potraw ani napoi . jagodzianka zdecydowanie nie to samo tyczy sie czerwonego wina jesli chcesz jak najdluzej miec zeby bez osadu to przestrzegaj zalecen. :)

Gość piaskowa babka
Dzięki za odp., ale czemu w takim razie stomatolog powiedział, że mam nie jeśc takich rzeczy dzisiaj (nie mówił o tygodniu itd.)? Znalazłam jeszcze coś takiego: Zalecenia po piaskowaniu 1. Przez 3 godziny po zabiegu piaskowania (czyszczenia z osadów) nie można jeść i pić, za wyjątkiem wody. Jest to czas potrzebny dla odtworzenia naturalnej otoczki zęba. 2. Do końca dnia nie można palić papierosów oraz spożywać pokarmów i napojów z dużą ilością barwników np.: kawy, herbaty, barszczu, soku z czarnej porzeczki, soków marchwiowych, pomidorowych, czerwonego wina, czarnych jagód itp. 3. Zwiększona wrażliwość zębów i dziąseł jest normalnym zjawiskiem po skalingu (oczyszczeniu) zębów. Należy początkowo używać miękkiej szczoteczki i zaleconych płukanek, ale nie wolno zaniedbywać dokładnego mycia. 4. Jeśli nadwrażliwość zębów utrzymuje się można stosować przez 2 tygodnie jedną z past na nadwrażliwość (np. Elgydium Sensitive, Elmex zielona) lub zgłosić się do gabinetu na profesjonalne zabiegi odwrażliwiania. Właściwie to nie boję się typowego osadu, tylko stałych przebarwień (czytałam o nich kiedyś). Kawy nie piję, herbaty też, więc myślałam, że chociaz się rozpieszcze jagodzianką :( A tu lipa :(

Gość piaskowa babka
A jeśli od razu po zjedzeniu umyje zęby?? :P Tak mi się chce jagód 😭

Gość piaskowa babka
Na innej stronie przeczytałam, że biała dieta obowiązuje 48 h :( A mogę jeśc pasztet? I czy ketchup tez odpada? :O Dzisiaj od godziny 16 piłam tylko wodę i trochę mleka, jestem głodna 😭 Niech ktoś coś jeszcze napisze :(

Gość parytettta
Nie jedz, wytrzymaj. Moze ci sie ta "otoczka" odbuduje w dzień, ale może bedzie potrzebowała chwile dłużej, a po co od razu spieprzyc cały efekt? Jak chcesz bułkę słodką, to zjedz z jabłkiem, a na te jagody poczekaj choc ze 3-4 dni

Gość kobiecakobietkano1
Własnie sie nad tym zabiegiem zastanawiam. Powiedz mi czy rzeczywiscie efekt jest widoczny. Ja mam generalnie jasne zeby. No i czy boli?:) i ile zapalcilas za to?

Gość pommponik
Po piaskowaniu zębów lepiej uważać z pokarmami i napojami szczególnie intensywnie barwiącymi zęby, na przykład wymienione w Twoim poście jagody, ale również czerwone wino, sok porzeczkowy, buraczki i inne. Te barwniki są tak intensywne, że nawet normalne szkliwo intensywnie i na dość długi czas barwią. Jeśli więc piaskowanie zębów dodatkowo usunie ochronną błonkę znajdującą się na szkliwie, barwniki wnikną do szkliwa znacznie głębiej i na znacznie dłużej. Ciekawie o piaskowaniu zębów na stronie http://www.anident.pl/piaskowanie-zebow.html , gdzie są też odpowiedzi na pytania pacjentów o piaskowanie zębów.

Gość Alicek
Miałam dzisiaj piaskowanie zębów i skalling i Pani dr mi powiedziała, że mogę jeść normalnie, np. jakąs kanapke, tyle że nalezy unikać żeby barwiących jak, wino czerwone, kwaka, herbata, jagody. Pić przed 48 h wodę. Ale jeść można normalnie, a wy tu jakieś głodkówki wymyślacie :/

Gość gość
Mialam piaskowanie zebów w środę koło południa, lekarz mówił o bialej diecie przez kilka dni. Ale ja jeszcze jutro poposzczę, a w poniedziałek bede jesc normalnie. Proboealam zjesc gotowanego kurczaka, fuj. Tak mi sie chce czekolady :( i truskawek.

Gość DanielPiesto

Jestem lm z wyksztalcenia i zalecam nic nie jest przez przynajmniej 48h i stosowac biala diete do miesiaca. Żartowalem,  mi tez dentystka powiedziala ze jesc mozna i tylko biala dieta 24h. Moze te roznice zaleza od uzytych materialow?