Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margaretka456654

tabletki antykoncepcyjne- prosze o pomoc

Polecane posty

Gość margaretka456654

Mam problem. Wczoraj powinnam rozpoczac 7-dniowa przerwe ale odruchowo wzielam tabletke...stalo sie tak poniewaz mialam rozpoczete dwa opakowania a dopiero pozniej spojrzalam na kalendarzyk...nie wiem co powinnam teraz zrobić...nie robic wcale przerwy czy pomimo wczorajszej pomylki wziasc tabletke z nowego opakowania tak jak zwyke czyli w przyszly piątek i wtedy przerwa bedzie trwala tylko 6 dni? Mial ktos z Was podobna sytuacje?

Gość margaretka456654
Prosilam o pomoc osoby, które są w stanie udzielic mi sensownej porady- innym komentarzom z góry dzieKUje ale nie potrzebuje;P

Gość mrumra
Zrób 7 dniową przerwę z tym jednodniowym poślizgiem. Nic się nie stanie, kilka razy tak miałam.

Gość margaretka456654
Czyli powinnam liczyc 7 dniowa przerwe od dzisiaj, tak? Czyli wszystko przesunie sie o jeden dzien i nastepna tabletke powinna wziac nie w piatek a w sobote...przestraszylams ie troche ta pomysłką...dziekuje za rade:*

Gość jabym nie robiła wcale przerwy

Gość mrumra
margaretka456654 - tak, dokładnie. Pytałam ginekologa i kobiet na forum, to sprawdzona rada. Ale weź pod uwagę to, że masz teraz opakowanie z brakującą jedną tabletką, więc albo zostawisz je jako "zapasowe" na wypadek zgubionej pod szafką tabletki i tym podobne i zaczniesz nowe, kompletne, albo kolejny "cykl" będzie miał tylko 20 dni + 7 przerwy.

Gość mrumra
Lepszą opcją byłoby wzięcie teraz kompletu 21 tabletek, ale ten jeden dzień nie robi aż tak wielkiej różnicy.

Gość Ania1981_1
po pierwsze: możesz spokojnie zrobić siedmiodniową przerwę weź pod uwagę, że niejednokrotnie mniejszą lub większą ilością przyjmowanych tabletek reguluje się termin miesiączki - ze względu na urlop, ślub itd], więc nic się nie dzieje, jeśli wzięłaś o jedną tabletkę więcej po drugie: możesz w ogóle nie robić teraz przerwy. Nawet w instrukcjach dołączonych do opakowań jest napisane, że można brać np. trzy miesiące bez przerwy :) rekomendowałabym Ci być dokończyła wszystkie napoczęte opakowania [bez robienia jakiejkolwiek przerwy], potem przerwa 7 dni, potem znów już normalnie 21 tabletek - otóż jeśli masz napoczęte kilka opakowań bardzo łatwo się pogubić, którejś z tabletek nie wziąć itd nie denerwuj się, masz aż dwie opcje :)

Gość Ania1981_1
aha - ja jak mam jakiekolwiek wątpliwości zawsze czytam ulotkę dołączoną do opakowania, nawet jak biorę tabletki kilka lat, zawsze jedną ulotkę mam zachowaną - to mnie uspokaja, bo odpowiada na wszelkie moje pytania i zazwyczaj rozwiewa wątpliwości

Gość margaretka456654
Dzieki dziewczyny:* Super ze tyle z Was podzielilo sie swoim zdaniem:) To byla pierwsza taka wpadka i napawde nie wiedzialam co robic;) Chyba jednak zrobie 7-dniowa przerwe:) I mam nauczke- juz nigdy nie bede miala kilku blistrów naruszonych;) Jeszcze raz dzieki :*******