Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carotka

Urząd Skarbowy

Polecane posty

Gość carotka

Na dres mojej babci przyszedł list adresowany do mnie z urzędu skarbowego. Został przekazany mamie dopiero wczoraj. Napisali, że do jutra mam się zgłosić do nich, bo nie rozliczyłam się za 2009 rok. Studiuję i pracuję jakieś 500 km od rodzinnej miejscowości. W 2009 roku nie pracowałam, miałam tylko rentę rodzinną. Umowę o pracę podpisałam 30 grudnia 2009, ale ze pracę rozpocznę 01.01.2010. Z renty rozliczał mnie zawsze ZUS. Wlepią mi jakąś karę? Jutro mama będzie do nich szła, ale strasznie się denerwuję. W domu będę dopiero we wrześniu.

Gość juz was nie lubieeł
to zalezy od urzedasow, jeden jest formalista i nie ma zmiluj a drugi podejdzie do czlowieka. ale dlaczego list do ciebie przychodzi do babci :O

Dlaczego na adres babci przychodzi list do ciebie? Pewnie jesteś tam zameldowana, albo musiałaś podać do US adres do korespondencji ten adres babci. Mniejsza z tym. Jeśli z ZUS-u dostałaś PIT-40 ( rozliczył cię ZUS), nie miałaś innych dochodów to nie masz czego obawiać się, nie miałaś obowiązku rozliczać się. A to, że nie stawiłaś się można wytłumaczyć tym, że list odebrał ktoś inny i dostarczył tobie dopiero wczoraj. Urząd Skarbowy wysyła zazwyczaj listy za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, tam będzie nazwisko twojej babci jako osoby odbierającej list.

Gość juz was nie lubieeł
i w ogole dlaczego ktokolwiek odbiera listy adresowane do ciebie :Oq

A nie było tak, że w grudniu 2008 roku pracowałaś, wynagrodzenie zostało ci wypłacone w styczniu 2009 roku? Bo jeśli tak było to powinnaś dostać PIT-11 i rozliczyć się za 2009 rok.

Gość llllelummmm polle
jutro z samego rana zadzwon i powiedz jak sprawa wyglada przeloza ci termin wezwania.Zreszta na wezwaniu pisze,zeby sie skontaktowac i jest podany nr tel jezeli jest cos nie tak.Mialam podobna sytuacje i tak wlasnie zrobilam.Tylko musisz zglosic, ze wiesz o wezwaniu tylko nie masz mozliwosci dojechac.Bedzie dobrze nie przejmuj sie

Gość carotka
Pismo przyszło na adres babci, bo jestem tam zameldowana. Mam otworzyła list, bo jak z urzędu skarbowego, to wiadomo, że coś ważnego, a ja jestem daleko. Ale to, że babcia podpisała i dopiero wczoraj go oddała mamie, to mnie zdenerwowało. A potem by mi karę wlepili :O

Gość juz was nie lubieeł
jk mi kazali poprawic pita w ciagu 7 dni to wysylalam po 3 m-cach i sie nie czepiali 😴

Gość carotka
Nie pracowałam w 2009 roku. Do lutego 2010 miałam jeszcze rentę rodzinną z której rozliczał mnie zawsze ZUS. Mam to rozliczenie w domu. Pracuję od stycznia tego roku dopiero, ale umowa była podpisana 30 grudnia 2009, ale zaznaczone, że pracę rozpocznę 01.01.

Gość juz was nie lubieeł
carotka, to wskaz w urzedzie adres korespondencyjny. to dla twojego dobra. i zaznacz na poczcie (bo babcia pewnie nie poslucha) zeby absolutnie nikomu nie wydawali listow kierowanych do ciebie :O

Gość juz was nie lubieeł
carotka to nie chodzi o umowy a o kase, w 2009 nie dostalas zadnej?

Gość carotka
Nie dostałam nic oprócz renty w 2009 roku. Pierszą wypłatę miałam 10 lutego.

Gość juz was nie lubieeł
wiec to sie nie wlicza. byc moze urzad cos nawalil, nie wiem. zadzwon to sie dowiesz.q

Gość carotka
Dzięki za rady :)