Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagazowana

Skąd się biorą GAZY?!?!?

Polecane posty

Gość zagazowana

Kurde od jakiś 2-3 tygodni jadam same naturalne i nieprzetworzone rzeczy (+ sporadyczne wybryki typu ser czy coś) i zaczęłam mieć STRASZNE gazy. Mówiąc straszne gazy mam na myśli naprawdę straszne gazy. Od czego? Zauwazylam ze mialam straszne jak sie najadłam śliwek suszonych. Jadłam 3 dni pod rząd po troche bo bardzo lubie. Później uznalam że nie będę, zjadłam rodzynki. Nadal te okropne gazy się utrzymywały. Dzisiaj już NIC suszonego nie jadłam i nadal mam wiatry jak cholera. Od czego to jest? Dodam ze śmierdzą ostro. Może za szybko przegryzam i nie dogryzione owoce tak walą, nie wiem no. Nie łączę grup produktów w miarę możliwości, bo zresztą nie ma czego łączyć xD. Pomocy...

Gość zagazowana
Jak mam go nie połykać?:D:D:D ONE SĄ STRASZNE!!!!!!!! :D Może mi się od flaków kamienie kałowe odrywają pod wpływem diety i taki odór idzie:D moje życie jest sparaliżowane:D

Gość zagazowana
NO NIKT SIE TU NA GAZACH NIE ZNA?

Gość zagazowana
boże no pomocy jak ja mam się z ludźmi spotykać. Co mam zrobić aby nie mieć gazów.

Gość zagazowana
Hahaha jak takim korkiem strzelę to przez spodnie przejdzie :D Ja się poważnie pytam, nawet nie wiecie jaki to jest problem!! Człowiek zaczyna zdroow jeść, czuje sie cudownie, a tu nagle takie GAZY i weź i wyjdź na ulice aby miasto nie pomarło... :D Boże od czego one są. Postaram się przegryzać bardzo dobrze, ale jak to kamienie kałowe mi się odrywają i miękną to masakra... Może wiecie co zjeść aby zachamować gazowanie albo nawet jakiś lek:D:D węgiel medyczny moze pomoże no ja nie wiem!

Gość kup jakiś lek na gazy
wystarczy, że poprosisz w aptece i po krzyku. Jeśli lek bez recepty nie zadziała, to może oznaczać poważniejszy problem, ale nie martw się na zapas.

Gość zagazowana
ja się nie martwię tylko chcę do ludzi wyjść z pupką nieśmierdzącą :) ile taki lek moze kosztować i czy dziala z wyprzedzeniem duzym? Bo ja jutro o 16 mam powazne spotkanie i nie moge z kominem czarnobylskim pod spodniami pójsć..

przestan jesc zdrowo.... wypierdz sie porzadnie i wszystko wroci do normy!! A na gazy?? Gazy i wzdęcia Gazy i wzdęcia to problem bardzo kłopotliwy. Z oczywistych względów utrudnia współżycie społeczne. Nie powinniśmy jednak demonizować problemu i popadnać w przesadną alienację. Odpowiednie leczenie, właściwa dieta i zdrowy styl życia w zdecydowanej większości przypadków redukują problem do minimum. Czym są wdęcia? Gazy jelitowe składają się głównie z dwutlenku węgla, siarkowodoru, azotu oraz metanu. Gazy w jelitach powstają w trakcie procesów fermentacji, za które odpowiedzialne są bakterie symbiotyczne. Drugim czynnikiem powodującym ich gromadzenie jest po prostu połykanie powietrza w trakcie oddychania i spożywania pokarmów. W prawidłowo funkcjonującym organizmie gazy wydalane są do kilkunastu razy na dobę, poprzez odbyt, w formie wiatrów. Wzdęciami nazywamy objawy związane z nadmierną produkcją gazów jelitowych. Procesowi temu towarzyszą często bóle, uczucie wypełnienia jelit, burczenie i przelewanie się w brzuchu i/lub częste wiatry o nieprzyjemnym zapachu. Wzdęcia, nazywane fachowo bębnicą mogą mieć miejsce zarówno w żołądku (bębnica żołądka), jak i w jelitach (bębnica jelit). Przyczyny powstawania wzdęć Przyczyny powstawania wzdęć mogą być zróżnicowane. Bezpośredni powód to najczęściej spowolnienie transportu pokarmu i mas kałowych w jelitach oraz nadmierne połykanie powietrza. Tak naprawdę, każda dysfunkcja układu pokarmowego może powodować wzdęcia. Dotyczy to np. zaparć, upośledzenia funkcji jelit, chorób trzustki i wątroby, a także chorób występujących na tle nerowym (np. zespołu jelita drażliwego). Leczenie wzdęć O ile w większości przypadków wzdęcia przytrafiają się sporadycznie, jako efekt niewłaściwej diety bądź tylko jednorazowego spożycia ciężkostrawnych pokarmów, to długotrwałe, przewlekłe problemy tego typu mogą wymagać leczenia z udziałem specjalisty. Domowymi sposobami na wzdęcia są: właściwa dieta, zwiększona ilość ruchu oraz delikatne masaże brzucha. Można także, po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą, spróbować dostępnych bez recepty leków tradycyjnych lub ziołowych. Dieta a wzdęcia W redukcji ilości wytwarzanych gazów zbawienne skutki niekiedy przynosi odpowiednia dieta. Zdecydowanie należy unikać pokarmów ciężkostrawnych, wzmagających procesy fermentacyjne. Należą do nich: warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica), cebula i kapusta, ale także wiele innych warzyw i owoców. Dieta ograniczająca wzdęcia powinna zawsze być skomponowana po długotrwałych obserwacjach własnego organizmu, a także konsultacjach ze specjalistami. Oprócz porządanego efektu, czyli redukcji objawów chorobowych, nie powinniśmy zapominać, że jedzenie powinno przede wszystkim dostarczać odpowiednich składników odżywczych. Indywidualne podejście do diety przy nadmiernym wydzielaniu gazów jest konieczne, ponieważ często zdarza się, że określone produkty powodują negatywne skutki tylko u wybranych grup osób. Dzieje się tak chociażby z produktami mlecznymi czy ciemnym pieczywem.

Gość zagazowana
dziękówa :D wymasuje sobie brzuch i może wszystko zejdzie do jutra

Gość zagazowana
ostatnio mam tez cuchnonce beknięcia..raz żem jechała ałtobusem i żem bekła..a za mną stały dwie laski i jedna mówi do drugiej-co tu tak spermom zajechało..było mi wtedy przykro:(

Gość hehe tez mam tak
nie wiem z czego to sie bierze... moze ostatnio za bardzo sie przejadam.... ale zawsze jak cos zjem to boje sie ze zaraz.... zima nie mialam tego problemu....

Gość Yach
Gazy jelitowe mieszanina gazów, głównie azotu, dwutlenku węgla, siarkowodoru, metanu, powstała w układzie trawiennym na skutek połykania powietrza[potrzebne źródło] oraz procesów fermentacyjnych bakterii symbiotycznych. Największe ilości gazów jelitowych gromadzą się w okrężnicy. Większość gazów jelitowych jest absorbowana do krwiobiegu. Pozostałe wydalane są przez odbyt (czynność ta nosi nazwę w języku łacińskim flatus). W niektórych schorzeniach, takich jak zespół rozrostu bakteryjnego lub zespół jelita drażliwego gazy jelitowe mogą być częściej produkowane i mieć bardziej drażniący zapach niż u osoby zdrowej. Zasugerowano, że metan produkowany przez bakterie obecne w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy jest współodpowiedzialny za zjawisko globalnego ocieplenia łącznie z utylizacją ich odpadów stanowi to około 1/6 światowej produkcji metanu. Gazy jelitowe w kulturze i sztuce Na przestrzeni wieków, w wielu kulturach, uwalnianie gazów jelitowych w towarzystwie innych osób uchodziło za nieodpowiednie. Podobnie jak każde tabu, również uwalnianie gazów jelitowych (zwłaszcza niekontrolowane) stało się tematem żartów. Salvador Dal, poświęcił rozmaitym aspektom uwalniania gazów jelitowych najdłuższy rozdział swojego Dziennika Geniusza. Dal dokonał tam klasyfikacji uwalniania gazów jelitowych, wskazując na istnienie związków pomiędzy sposobem ich wydobywania a osobowością (niewykluczone, że uwarunkowanych psychosomatycznymi zaburzeniami trawienia). Głównym celem stworzenia przez Dalego Traktatu o pierdzeniu[potrzebne źródło] było zaszokowanie czytelników. Innym artystą, który uwalnianie gazów jelitowych podniósł do rangi sztuki, był Joseph Pujol zwany Pierdzielem (fr. Le Ptomane). Wykorzystywał on mięśnie odbytu, pobudzane strumieniem gazów jelitowych (a także powietrza, które zasysał odbytem), do wydawania modulowanych dźwięków. Jego koncerty cieszyły się olbrzymią popularnością w Paryżu na przełomie XIX i XX wieku, zaś najbardziej znanym utworem zaimprowizowanym przez autora w 1906 r. była Impresja na temat trzęsienia ziemi w San Francisco. We francuskiej komedii Kapuśniaczek gazy jelitowe wydobywane przez dwóch głównych bohaterów, Claude'a Ratiniera i Francisa Chrasse, stają się sygnałem sprowadzającym pilota UFO z planety Oxo. Według anegdoty, gazy jelitowe były przyczyną długotrwałej emigracji Edwarda de Vere, hrabiego Oksfordu. Pozwolił sobie na ich uwolnienie podczas wykonywania ukłonu wobec Elżbiety I. Ze wstydu podróżował 7 lat po Europie, by po powrocie usłyszeć od królowej słowa: Wasza mość, zapomniałam już o tym pierdnięciu (ang. My Lord, I had forgotten the fart).

Gość ten typ tak ma i już
Po sliwkach gazy to norma i tyle... tak samo jak po fasoli czy grochu :) Poczytaj o dietach błonnikowych to się dowiesz, że na nich gazowanie to normalka ;) Błonnik tak ma i juz, a śliwki bardzo dużo go mają...

Gość piesek garbaty
a jakie to są straszne gazy? :P

Gość ja np gdy zjem więcej niz
3 brzoskwinie dziennie lub jabłka tez mam gazy a do 3 moge jesc spokojnie od nadmiaru owocó gazy tez powstają, nie muszą to byc owoce suszone