Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prapria

Tabletki ANTY

Polecane posty

Gość prapria

Nie uzywam tabletek antykoncecyjnych ale coraz zcesciej zaczynam sie zastanawiac nad ich kupnem. Poleccie mi czy warto je uzywac czy moze lepsze są globulki dopochwowe przed stosunkiem ? Powiedzice mi tez troche info na temat tabletek anty, czy jest jakis minimalny okres przyjmowania ich i czy moge je zakonczyc brac kiedy bede chiala i czy moge brac je z innymi lekami, ... jak to jest ?

Gość fju_bzdziu
Brac z innymi lekami..owszem, ale nie z antybiotykami, ale tabletki anty to wg mnie same plusy..a to ze jakies raki wywołuje czy ze sa skutki uboczne to MIT

Gość hmnghmghmh
ginekolog ci wszystko powie

Gość prapria
no ale duzo slyszy sie ze np tabletki anty wywoluja rozne przemiany skorne, czy zmiany w zachowaniu itp. ?

Gość prapria
dlatego pytam na forum poniewaz chcialabym wiedziec takie rzeczy zanim pojde do ginekologa i sie zdecyduje

Gość fju_bzdziu
minimalny okres przyjmowania to miasiac a max to nie zalezy od organizmu, moja kolezanka brała 15 lat, pozniej odstawiła zaszła w ciaze i dalej bierze

Gość fju_bzdziu
Przemiany skórne..ja biore 3 lata i jedyne zmiany to takie ze mam gładka cerę, kiedyś miałam lekki trądzik a teraz gładka jak pupa niemowlęcia

Gość prapria
a jaki sa skutki odstawienia tych tabletek ?

Gość prapria
to znaczy chodiz mi czy wogole sa jakies skutki jezeli je odstawie z dnia na dzien ?

Gość prapria
ja tez wlasnie uporalam sie z niewielkim tradzikeim i nie chcialabym zeby znowu cos mi sie pojawilo.. a jakie bierzesz tabletki jesli mozna wiedziec ?

Gość fju_bzdziu
niema skutków, tylko tyle ze ciało wraca do normy, np jak bierzesz anty to podczas okresu brzuch nie boli lub tylko troszke boli, a jak odstawisz to dalej masz bóle mensruacyjne, no i okres jest krótki podczas brania

Gość fju_bzdziu
Kiedyś Diane_35 a teraz Yasminelle...nic nie przytyłam i dziwie sie jak tu nieraz piszą ze tyją po tabletkach

Gość a ja z kolei odradzam
Stosowałam przez dwa lata Evrę, ponieważ nie obciąża wątroby i żołądka a tego mi nie wolno. Przez rok czułam się świetnie choć troszke przytyłam, ale miałam niedowagę więc było mi to na rękę. Później zaczęły sie problemy ze snem, tyłam dalej mimo ćwiczeń na fitnessie i siłowni. Zmęczenie, nerwowość. Problemy z układem pokarmowym - ciągłe wzdęcia itd. Zrobiłam badania na tarczycę i alergię pokarmowa i ni mi nie wyszło. Lekarz jedynie jako alternatywę zaproponował Nuova Ring ale omówiłam. Odstawiłam i przez trzy miesiące miałam problem z okresem, bardzo długie cykle, skąpy, w ogóle nie bolesny - przed braniem tak nie miałam. Niestety mam jak się okazało hiperprolaktynemię czynnościową i musze brac bromergon. Więc polecam jeśli absolutnie nie możecie mieć teraz dziecka, jeśli jednak dziecko jest Wam nie na rękę ale w razie czego dacie rade to polecam gumki i escapelle w pogotowiu, choć nam nigdy na szczęście żadna nie pekła i sobie chwalimy tę metodę. Globulek nie stosowałam nigdy ale opisy jakoś mnie nie zachęcają.

Gość prapria
podczas okreu przerywam branie ich tak ? Bo nie raz slyszy sie zeby nie zapominac dawkowania tabletek zeby brac je codziennie. a jezeli jeden dzien omine ?

Gość fju_bzdziu
odradzasz i to normalne bo masz problemy ze zdrowiem ale jezeli np ja jestem zdrwa nie mam problemów z żółądkiem ani z wątrobą i nie mam nadciśnienia to czemu mam nie brać... i jeszcze jedno...jaki lekarz zapisał ci tabletki skoro masz problemy z organizmem

Gość tajasne
skutki odstawienia to powrót organizmu do stanu sprzed brania. jak tabletki beda wpływały na Ciebie - nik Ci nie powie. mozna powiedziec tylko co na pewno spowodują - zablokują czasowo Twoją płodność. co dalej - to zalęzy jak reagujesz na działanie hormonów. każda z nas w tym względzie jest inna - jedna ma PMS, druga nie, inna przed okresuem sie obsypuje pryszczami, druga wcale, jedna puchnie, druga nie... pobierzesz, zobaczysz. inaczej sie nie da.

Gość fju_bzdziu
Jezeli zapomnisz to od razu jak sobie przypomniasz to musisz zażyc tą zaległą i pożniej przez następne 7 dni musisz zabezpieczac sie jakoś inaczej...ale ja nigdy nie zapominam..przez 1 rok mialam budzik nastawiony a poźniej to wchodzi w krew i organizm sam o sobie przypomina... poza tym jezeli zawsze beirzesz np o 8 rano to nawet jezeli nastepnego dnia wezmiesz grubo po południu to tez sie nic nie dzieje

Gość prapria
no niby racja ze kazdy oraganizm dziala inaczej.. poprostu sie boje bo jakbym znowu miala problemy z cera to chyba bym zwariowala.. A jakie tabletki polecacie najbardziej ?

Nie mam problemu z organizmem ani zdrowiem. Z badaniach dawno temu mi wyszło że mam podwyższoną bilirubinę, nic groźnego i tego się nie leczy bo jest to wada z którą mnóstwo osób żyje i nawet o niej nie wie. Ja wiedziałam i ze względu na to lekarz powiedział że lepiej abym tabletek nie brała - ale nawet zdrowej osobie tabletki watrobę obciążaja i każda kobieta powinna co roku robić próby watrobowe przy antykoncepcji. Evra pod tym względem jest bezpieczniejsza. Żołądek to tylko dodtkowy atut że nie obciąża, przynajmniej nie musiałam się bać wymiotów i biegunki. Ale problemy ze zdrowiem mam po odstawieniu. Kiedyś cykli nie miałam długich, okres był bolesny i stosunkowo długi, w środku cyklu była wydzielina. Teraz nie ma nic... Nie mam owulacji w ogóle, skóra się przetłuszcza, włosy tez i przez antykoncepcję mam te problemy właśnie.

tez bym chciala wlasnie brac tabletki, ale bardziej ze wgledu takiego ze jest szansa ze moge po nich przytyc lub poprawi mi sie cera... fajnie by bylo ...

wiesz tabletki mają swoje plusy i minusy... Ja biorę i opowiem ci coś. Uprawiałam seks z moim mężczyzną i kilka godzin potem strasznie się rozchorowałam. Grypa żołądkowa. Non stop wymioty. Brałam tabletki ale i tak zaraz zwymiotowałam. I tak przez dwa dni. Więc naprawdę miałam szczęście, że nie zaszłam w ciąże... Ale ile nerwów przez to... Więc się zastanów ;) dobrze zanim wybierzesz środek antykoncepcji...

Gość tajasne
tyle że hiperprolaktyniemia czynnościowa nie jest następstwem brania piguł, a m.in. stylu życia, stresu itd.

Gość fju_bzdziu
wątrobę obciąża prawie wszystko wiec nie gadajcie tu głupot...3 lata brania tabletek to tak samo jak bys zjadła przez tydzien codziennie ostre potrawy z chili

No właśnie tak jak zielona chmurka napisała - przy Evrze i Nuva ring tego problemu nie ma. Możesz wymiotować i mieć biegunkę, a będziesz cały czas zabezpieczona. Ale to jednak hormony i wiele kobiet dowiaduje się o skutkach dopiero po. Są takie co biorą 15 lat i nic im nie jest, ale są takie jak ja które brały dwa lata i czuły się dobrze do pewnego momentu jak ja a później problemy.

Gość prapria
podczas stosunku uzywamy tylko prezerwatywy ale czasami sie boje ze peknie mimo ze jeszcze sie to nam nie zdarzylo, ale mimo wszystko chcialabym jakies dodatkowe zabezpieczenie i zastanawialam sie albo nad globulkami dopochowowymi albo nad tabletkami anty z czego bardziej jestem rzekonana do tabletek anty....

No właśnie u mnie wynik piguł. Prowadze takie samo życie jak zawsze, a tutaj odstawiam i okresu brak przez dwa miesiące, to jednak jest coś nie tak prawda?

Do fju_bzdziu to Ty gadasz głupoty. Przy anty każda kobieta co roku powinn a robić badania na krzepliwośc, próby wątrobowe i poziom cholesterolu. Mój lekarz co roku sie o to dopraszał, podobie jak co roku miałam cytologię, USG dopochwowe i piersi.

Gość fju_bzdziu
przeciez to normalne ze organizm musi sie unormowac wiec to normalne ze miałas nieregularny lub go nie miaąłas

Gość fju_bzdziu
ytologię, USG dopochwowe i piers to oki zgadzam sie....ale reszta NIE i jeszzce coś ci powiem..jestem na 1 roku studiów w tym kierunku

To jak jesteś po pierwszym roku to nie wiele wiesz w takim razie. Jakoś ufam bardziej wypowiedziom trzech lekarzy niż anonimowemu pierwszakowi na forum. Próby watrobowe, cholesterol i krzepliwość nalezy robić przy anty co roku bo nie wiadomo jak antykoncepcja wpływa na organizm kobiety - jest to sprawa indywidualna i bardzo wiele kobiet ma problemy przy anty z krzepliwością i poziomem cholesterolu