Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prapria

Tabletki ANTY

Polecane posty

Gość a ja z kolei odradzam
Do fju_bzdziu owszem normalne by było gdyby trwało to trzy cykle i się unormowało. A mnie mineły trzy cykle i nadal było źle więc zostały zrobione badania i wyszła właśnie prolaktyna.

Gość fju_bzdziu
Widocznie zła uczelnia..skoro wiesz wiecej niz ja

Gość prapria
a powiedzice mi czy po dlugotrwalym braniu tabletek anty mozna miec pozniej problem z zajsciem w ciaze ?

Do prapria - to jest wszystko indywidualną sprawą. Są kobiety co zaraz w pierwszym cyklu zachodzą w zdrową ciąże i nic się kompletnie nie dzieje. A są takie jak ja, które po anty owulacji nie mają... Ja np teraz dziecka miec bym nie mogła gdybyśmy się starali. Tak jak ze skutkami ubocznymi - skutki uboczne to nie mit jak to fju_bzdziu napisała w pierwszym poście. Po prostu niektóre kobiety je odczują, a inne nie. U jednych skutkiem będzie wzrost libido, u innych spadek. Podobnie z innymi skutkami. Dlatego uważam że anty powinno się dokładnie przemyśleć. Ja mimo problemów teraz nie żałuje, bo przez ostatnie dwa lata nie mogłam sobie absolutnie na dziecko pozwolić. Teraz się zabezpieczamy gumka i mam nadzieję że nie wpadniemy, ale jesli nawet to damy radę. Przemyśl to wszystko i nie podejmuj pochopnej deycji. Ajesli się zdecydujesz to badania co roku

Gość fju_bzdziu
wrecz przeciwnie....szybciej mozna wpasc

Gość fju_bzdziu
Normalnie na to wychodzi, ze lekarze wymyślając tabletki zrobili okropny błąd tak?

Nie, nie zrobili. I kompletnie źle odczytujesz moje posty. Sama chwalisz pod niebiosa tabletki, ale nie bierzesz pod uwagę skutków które traktujesz jako mit... Po prostu antykoncepcja hormonalna to bardzo poważna decyzja, którą trzeba przemyśleć. Owszem wygodna i fajna sprawa, ale jeśli to ma być tylko kwestia wygody to moim zdaniem jej stosowanie jest błędem.

Ja po anty mam problemy podobnie jak wiele innych kobiet. Z kolei mnóstwo kobiet stosuje hormony i nic im się nie dzieje przez lata. Ostawiają, zachodzą w ciąze i ponownie biorą. To wszystko jest kwestią tylko i wyłącznie indywidualną.

Gość prapria
ja pomyslalam nad tabletkami antykoncepcyjnymi poniewaz mamy zamiar zamieszkac razem ze swoich chlopakiem z ktorym jestesmy juz dlugo i do tego czasu stosowalismy tylko prezerwatywy ale wiadomo jak sie mieszka razem to uprawianie sexu jest czestsze, a ciąża nie wchodzi w gre narazie pod zadnym pozorem dlatego chcialabym zdecydowac sie na tabletki bo boje sie stosowac samej prezerwatywy

Więc się zdecyduj. My zdecydowaliśmy się własnie po ślubie na antykoncepcje. Jednak sie obserwuj i rób badania o których pisałam. Nikt Ci nie zagwarantuje co będzie po odstawieniu, bardzo możliwe że jak u większości kobiet będzie wszystko w porządku. Ale jeśli miałabys się non stop denerwować czy nie wpadniecie itd to juz lepsza antykoncepcja.

Gość fju_bzdziu
Prapria ja Cie rozumiem, i nie rozumiem tej kobiety która uwaza ze jezeli anty stosuje sie dla wygody to jest to błąd...to jaki mozemy miec inny powód aniżeli tylko wygodę...wiec wychodzi na to ze tabletki i ich zazywanie jest błędem

Gość prapria
to powiedzcie mi teraz jakie tabletki uzywacie i czy jestescie z nich zadowolone? duzo opnini slyszalam wlasnie o tych yasminelle... ?

Gość tajasne
"a ja z kolei odradzam - No właśnie u mnie wynik piguł. Prowadze takie samo życie jak zawsze, a tutaj odstawiam i okresu brak przez dwa miesiące, to jednak jest coś nie tak prawda?" no ale to niemożliwe :) te dwie hiperprolaktynemie mają inne przyczyny. to tak jakbyś twierdziła ze dostałaś anginy od skecenia stawu skokowego :) piguły mogły przyspieszyć ujawnienie tej hiperprolaktynemii, ale to akurat lepiej niż gorzej, bo mozna zacząć leczyć. a lepiej teraz niż gdy zechcesz zajsc w ciążę. "prapria - a powiedzice mi czy po dlugotrwalym braniu tabletek anty mozna miec pozniej problem z zajsciem w ciaze?" generalnie nie, o ile cykle przed rozpoczęciem brania pigułek sprzyjały zajsciu w ciążę. jesli cykle były nieregularne, bezowulacyjne itd to tabletki tego nie wyleczą bo nie od tego są - co najwyżej je unormują żebyś wiedziała kiedy mozesz sie spodziewac krwawienia. osobiście po 10 latach na pigułach dwa razy zaszłam w ciążę w 1 cyklu.

Gość fju_bzdziu
Biore yasminelle juz 2 lata, kosztują 46 zł i mam o nich pozytywną opinię, cere po nich mam taką jak chcialam, dobrze przechodzę miesiączki bezbolesnie i okres jest mniej obfity

Gość fju_bzdziu
Mam taką samą opinie jak tajasne

Do fju_bzdziu wygoda, a dobre zabezpieczenie to dwie różne sprawy. W momencie kiedy para absolutnie nie może pozwolić sobie na dziecko to antykoncepcja hormonalna jest dobrym wyborem, choć w takiej sytuacji nie raz wiele osób łączy ją z prezerwatywami. I wtedy rozumiem. Ale jeśli para jest małżeństwem, utrzymują się sami i ewentualne dziecko problemu nie stanowi, ale oni jednak się na nie nie decydują, to zażywanie hormonów jest moim zdaniem zbytnim stawianiem na wygode, kosztem być może własnego zdrowia. I wtedy brania hormonów nie popieram. Nie wiem na jakich studiach jesteś ale jesli na medycznych to zdecydowanie brakuje Ci rozsądku - ja przed stosowaniem rozmawiałam z zaprzyjaźnioną panią doktor. Sama mi mówiła żebym się dobrze zastanowiła, bo po odstawieniu może być różnie. Ale wtedy tak jak autorka byłam zdecydowana dla komfortu psychicznego bo dopiero zaczynaliśmy wspólne życie razem.

Gość prapria
46 zlotych ? cos mi sie wydaje duza ta cena ..

Gość tajasne
yasminelle są dośc nowe. niedługo stanieją :) zresztą ceny są różne, zalezy od apteki :) u ans np yasminelle kosztuje 37-39zł.

Gość fju_bzdziu
Sadze ze jezeli ktos moze miec dziecko i chce lub mu to nie przeszkadza to nie bierze tabletek a te które biorą robia to dla wygody zeby nie bawic sie z gumkami i nie bac sie poźniej czy sie jest w ciazy czy nie, czyli równa sie wygoda

Gość prapria
a po jakim czasie brania tabletek moge kochac sie bez prezerwatywy z pewnoscia nie zajscia w ciaze ?

Gość tajasne
jesli weźmiesz pierwszą pigułkę w piewszy dzien okresu to jestes zabezpieczona od razu. jak w jakis inny dzien - nalezy sie dodatkowo zabezpieczac przez pierwsze 7 tabletek.

Gość fju_bzdziu
zaczyna sie je brac jak sie ma 1 dzien okresu wiec jak ci sie skonczy okres..ok 5-6 dni :) (to tylko za pierwszym razem zaczyna sie je brac jak zaczyna sie miesiączka

Do fju_bzdziu zapominasz o innej kategorii par - takiej której ewentualna ciąża przeszkadza, ale w razie gdyby dadzą rade z dzieckiem. Jakby nie patrzec mnóstwo osób gumki stosuje i nie wpada. Zabawy z gumkami nie wiele, jak się umie z nich korzystać, a lepiej się bawić gumkami niz własnym zdrowiem

Gość indianeczka mała
ja od 2 miesięcy biorę tabletki.Zauważyłam, że urosły mi piersi (Ale również stały się bolesne), lekko się zaokrągliłam,trądzik się zmniejszył,miesiączka jest krótsza i mniej bolesna i... i dzisiaj wydałam ponad 100 zł na tabletki dla mnie i partnera, bo pojawiły się drożdżaki (Czyt grzybica).I to mnie martwi :( !!

Gość tajasne
no i co cie martwi? zaraziliście sie gdzies i tyle. przeleczycie i tez tyle :) pigułki troche zmieniaja odczyn pochwy, wiec przez pierwsze cykle mozna byc podatniejszym na infekcje. ale to też sie normuje.

Gość fju_bzdziu
Grzybicę pochwy wywołuje na ogół drożdżak Candida albicans (bielnik biały), dlatego chorobę tę określa się też mianem kandydozy lub drożdżycy. Jak większość grzybów, drożdżaki najlepiej rosną tam, gdzie jest ciepło, ciemno i wilgotno, a więc pochwa jest dla nich miejscem wymarzonym.

NIE BIERZ!!! ja myślałam że w wariatkowie wyląduje, co chwile inny stan, raz dobrze, raz wkurwiona na cały świat, raz zrozpaczona, zdołowana. czułam się taka wyobcowana Później mineły sie jeszcze bardziej z celem, bo libido było na poziomie 0. Nigdy więcej nie wezme tego do ust.

Gość indianeczka mała
do tajasne: ale jeżeli to się będzie powtarzać, to ja zbankrutuje na leki.Nie mam kasy na pęczki, a żeby wydawać do miesiąc ponad 100 zł na to, to ja dziękuję...co robić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo kolejnego nawrotu choroby?

Gość fju_bzdziu
Ponieważ krew miesiączkowa zmniejsza kwaśność wnętrza pochwy, niektóre kobiety są bardziej podatne na grzybicę także krótko przed miesiączką lub w czasie jej trwania. Ale faktem jest własnie dlatego ze bardziej podatne są te biorące tabletki anty

Gość indianeczka mała
to jest fatalne... ale mimo to tabletki polecam.Z reguły zawsze byłam bardzo humorzasta, teraz mi się nieco unormowało i nie mam wybuchów złości nawet przed miesiączką.