Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość parounally

Maz Amerykanin to porazka

Polecane posty

Gość parounally
A tak na powaznie to niewiele jest juz czytych amerykanow -indian :) Moj z dziada, pra pra pradziada jest wlochem :)

Gość parounally
Tak naprawde Ameryka to chyba jedyny kraj dzie jest skupisko imigrantow :D

opowiedzcie mi o usa - hm.. pierwsze wrazenie to mialam raczej nieciekawe, nie wiem jak to opisac ale nie wyobrazalam sobie tutaj zostac i mieszkac na stale. podobal mi sie manhattan (zwlaszcza widok manhattanu noca) ale ogolne wrazenie takie sobie. mialam wrazenie ze nigdy nie zrozumiem calego zdania np. faceta na ulicy ktory mnie zaczepil bo slyszalam z calego zdania z 2-3 wyrazy a reszta zlewala sie w jedno. po jakims czasie mialam wrazenie ze ich mowa sie zwolnila troche i zaczelam slyszec poszczegolne wyrazy :) po pol roku juz troche bardziej sie tutaj zaaklimatyzowalam i bylo lepiej. po roku bylo juz normalnie. co do ludzi to kazdy sie pyta w sklepie, w metrze, sasiedzi: jak sie masz i trzeba sie odwdzeczyc podobnym zapytaniem. na poczatku mnie to troche draznilo bo to tylko taka formulka a tak naprawde nikogo nie obchodzi jak sie masz ale teraz sie przyzwyczailam i wole tak niz jak maja sie w ogole nie odezwac. nikogo nie dziwi czlowiek w pizamie rano kupujacy kawe (czy nawet w ciagu dnia kupujacy cos innego). ludzie sa raczej mili i pomoga znalezc droge np. oczywiscie jak wszedzie sa plusy i minusy i rozni ludzie :)

Gość parounally
Dlaczego amerykanskie??? Tutaj jest jedzenie z calego swiata :)

Gość opowiedzcie mi o usa
dzieki za opis ;) zobacze jakie ja bede miala wrazenie choc z jednej strony ciesze sie z zwiedzania n.y ale tam za wielkie miasto jest bardziej wolalabym cos bardziej normalniejszego jak Boston cz yteksas ;) alemoze kiedys kiedys :) a i mazy mi sie zobaczyc n.y center park (o ile sie nie myle) johna lennona "imagine" :D

Gość parounally
O tak!!!!!!!!!!!!! uwielbiam bezgustowny styl ubierania!!!!!!!!!!!! :) Na poczatku ta ich grzecznosc "jak sie masz" tak mnie draznila, ze nic nie odpowiadalam ale do wszystkiego czlowiek sie przyzwyczai :D

a czy w usa rowniez ludzie zwracaja na urode nie tutejsza np slowianska czy mozna od razu nas polki czy rosjanki , czeszki odroznic ? ;) czy nie spostrzegaja tego tak jak np w niemczech ? ;)

Gość parounally
Musze przyznac, ze mezczyzni from USA tez maja inny stosunek do kobiet niz europejczyk ;). Sa bardziej bezposredni do kobiet od razu wiesz o co chodzi ;)

Kluska - ja mam to samo, z tym ze te Moje co kontakt utrzymuje (jedna mnie tutaj kilkakrotnie odwiedzala) tez nie zyja w PL, ale w Europie i ja owszem do nich latalam, omijajac PL, bo nie starcza na wszystko czasu jak ma sie jeden tydzien :) Ja przestalam miec opory jak poszlam do szkoly, a pozniej do pracy - bylam jedyna Polka. Opowiedzcie mi o USA - dobrze mi sie zyje, jestem z tych co Stany od razy zachwycily i nie chcialam wyjezdzac,wiedzialam, ze tu mi bedzie lepiej sobie zycie ulozyc. Nie jestem z tych co mieszkaja tu kupe lat i narzekaja na kraj ktory ich zywi choc go nawet nie znaja bo zyja w stylu praca dom albo dwie prace. Jak masz mozliwosc na Hawai to korzystaj, slyszalam, ze jest przepiekniem, nie mialam okazji byc. Ja lubie robic zakupu w Trader's Joe, mysle, ze jest okey i w polskich deli.

a i jeszcze tu w niemczech amerykani to czesto widuje ich w zwiazku z chinkami :) a jak jest tam ? no ciekawi mnie to bardzo bo i kraj ciekawy to wiem ze w usa mozna zarobic pieniadze ale ogladalam raz program gdzie malzenstwo dobrze zarabialo , mili piekne mieszkanie w dobrej dzielnicy , w dobie kryzysu stracili wszytsko i poszli pod most :(

Gość parounally
Jak nie po urodzie to poznaja po akcencie :). Mnie zawsze sie pytali "rosjanka, czeszka, polka...??" ;)

[zgłoś do usunięcia] parounally Musze przyznac, ze mezczyzni from USA tez maja inny stosunek do kobiet niz europejczyk . Sa bardziej bezposredni do kobiet od razu wiesz o co chodzi :)

Boston b. ladne miasto :) niedalego od Bostonu jest polwysep Cape Cod wiec jakbys byla kolo Bostonu to polecam, zwlaszcza koncowka polwyspu i Provincetown, ladne widoki. Nowy Jork to tak jak pisalam widak Manhattanu noca super, no i jest kilka atrakcji i muzeum ciekawych

parounally Jak nie po urodzie to poznaja po akcencie . Mnie zawsze sie pytali "rosjanka, czeszka, polka...??" hehe to ja pamietam jak przyjechalam do niemiec i jeszcze nie znalam tak dobrze niemieckiego a ze bylam u znajomych to i nie bylam rozpakowana i przyszedl pan zadzwonil otwarlam juz nie pamietam co chcial , a ja taka zaspana w pizamie , ledwo co jarzylam powiedzialam ze wlasnie przyjechalam i chcialam sie polozyc :D a on zaraz z POLSKI :D hehe a ja tak ze z polski pochodze :D:D smieszna sytuacja byla ;)

kluska_serowa Boston b. ladne miasto niedalego od Bostonu jest polwysep Cape Cod wiec jakbys byla kolo Bostonu to polecam, zwlaszcza koncowka polwyspu i Provincetown, ladne widoki. Nowy Jork to tak jak pisalam widak Manhattanu noca super, no i jest kilka atrakcji i muzeum ciekawych dzieki za wskazowki ;) a hawaje to napewno cud :) moze sie i kiedys do znajomej wybiore no ale nie planuje za wczasu :D

a z japonkami to jest tak ze u nich nie ma nawet slodkich wyrazow typu kochanie itd. wiec jak przyjezdzaja tutaj i im faceci prawia komplementy i sa bardziej bezposredni to to im sie podoba. Japonki sie podobaja za to Japonczycy rzadziej sa z Amerykankami (osobiscie znam tylko jedna taka pare a kilka gdzie kobieta jest Japonka). najwiecej tego typu par to znam Japonka i Wloch :) Wlosi tacy wylewni i spokojna japonka :)

Gość do opowiedzcie mi
Fakt, na ulicy ludzie sa bardzo mili , usmiechnieci, chetnie pomagaja. Nikt sie nie przejmuje niczyim wygladem,czy akcentem . W NY nie pchaj sie w dzielnice murzynskie, bo niebezpiecznie. I pamietaj, ze autobusami jezdza tam na ogól tylko Murzyni, nie jestem rasistka, ale czasem strach. W ogóle komunikacja w USa to raczej tylko samochody.

Hawaje tez slyszalam ze super ale jeszcze mnie tam nie zawialo, ale chce sie wybrac kiedys :) przypomnialo mi sie cos smiesznego jak tak czytam o tym panu z przesylka :) jedna moja znajoma poszla z kolezankami na striptiz meski, troche sie nabombowala i zaczela krzyczec do tych facetow na scenie po polsku ze lol i lal i zeby sciegneli majtki i nie wiem co tam jeszcze, no i w pewnym momecie jej jeden ze striptizerow odpowiedzial po polsku :D :D :D ale jej bylo glupio :D i jeszcze znajomy przechodzil przez przejscie i mu murzyn wjechal samochodem no i on na niego po polsku zaczal wymyslac gdzie on k...a jedzie a tamten tez mu po polsku odpowiedzial :D :D strach sie odezwac bo a noz widelec jakis polak czy po polsku mowiacy :D ja zadzwonilam kiedys do firmy od gazu ze mi sie gaz ulatnia a ona ze gdzie i gdzie i co jest popsute. tlumaczylam jej ze nie wiem co jest popsute bo sie na tym nie znam i nie wiem gdzie sie ulatnia ale czuc w mieszkaniu w kuchni. w koncu po jakis 10 min. kazala mi pozcekac po czym uslyszalam po rosyjsku : gawarisz pa ruski? he he.. odpowiedzialam po angielsku ze nie bardzo tylko troche rozumiem ale czy po rosyjsku czy po angielsku czy po polsku nie bede umiala powiedziec co jest popsute bo sie na tym nie znam i nie wiem jaki jest problem wyslac kogos kto to sprawdzi. no i ta druga juz bez problemu przyjela zgloszenie. nasz akcent dla nich brzmi podobnie do rosyjskiego po prostu

Gość werterwt
Ehhhh marzę o tym, żeby zamieszkać w Stanach :(

w sumie w ny a glownie na manhattanie to mozna sie obyc bez samochodu. na manhattanie nigdy autobusem nie jechalam bo najlatwiej subwayem na manhattan nadal jak jezdzimy to najczesciej bierzemy subway z brooklynu bo ciezko jest parking znalezc chyba ze na platnych parkingach. zgadzam sie zebys nie jezdzila na dolny brooklyn i bronx gdzie sa sami murzyni sama zwlaszcza noca bo dosc niebez[piefznie ja zmykam milej nocy/ wieczoru

z tym strptizem to dobre :D:D

a co to subway ? dzieki za informacje zagladajcie tu jeszcze ;) to pogawedzimy :)

Gość parounally
Poczucie humoru tez jest inne przynajmniej ja tak odczuwalam na poczatku. Nie smieszyly mnie amerykanskie dowcipy a juz najbardziej te o polakach :( Oto jeden z nich: Wchodzi Amerykanin do baru w Polsce i mowi: - Slyszalem, ze wy, Polacy to jestescie straszni pijacy. Zaloze sie o 500$, ze zaden z was nie wypije litra wodki jednym haustem. W barze cisza. Kazdy boi sie podjac zaklad. Jeden gosciu nawet wyszedl. Mija kilka minut, wraca ten sam gosciu, podchodzi do Amerykanina i mowi: - Czy twoj zaklad jest wciaz aktualny? - Tak. Kelner! Litr wodki podaj! Gosciu wzial gleboki oddech i fruuu... z litra wodki zostala pusta butelka. Amerykanin stoi jak wryty, wyplaca 500$ i mowi: - Jesli nie mialbys nic przeciwko, moglbym wiedziec, gdzie wyszedles kilka minut wczesniej? - A, poszedlem do baru obok sprawdzic, czy mi sie uda...

:) no fakt nie zbyt przyjemny :) a co to jest subway pojazd jakis ?