Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja12356790

głaszczka pomóż! TO JA Z WCZORAJ;)

Polecane posty

Gość ja12356790

to znowu ja z wczorajszego postu o rozmiarze stanika a więc mierzyłam się dziś pod biustem mam 82cm (-5cm=77cm) czyLI w zaokrągleniu do dołu 75cm . W biuście mam 97cm tzn 97cm- 77cm = 20 Czyli jaką mam miseczkę? E?????

Gość ja mam pod 71, a w 75
nic tylko sie zabic

Gość ja12356790
E i F TO SĄ DUŻE PRZECIEŻ O BOŻE HEH'-) dziwne;>

Gość rozmstanika
Wcale nie duże:p Prawidłowe ;) Szkoda, że nauka doboru stanika nie jest w szkołach obowiązkowa:D Z takimi nauczycielami jak Głaszczka;) I czemu nadal u nas pokutuje że jak małe to koniecznie, a jak D to ogromne?

71/75 to 30AA brytyjskie, ale pewnie zmierzyłaś się luźno, więc będzie raczej 28B brytyjskie, 60B polskie. :) E i F wcale nie są nie wiadomo jak duże. Jeżeli nie masz pojęcia o stanikach, to kilka podstawowych zasad. Obwód po założeniu ma być praktycznie niewyczuwalny, podskocz kilka razy, pomachaj rękami. Ma trzymać się na miejscu - poziomo, równolegle do podłogi, ale musisz też móc wziąć w nim pełny oddech. Fiszbina (drut) powinna obejmować całą pierś, jej koniec powinien celować gdzieś w środek pachy. Miseczka nie może odstawać, nie może być też za mała, czyli ma nie robić bułek, wybrzuszeń nad krawędzią. Przy zakładaniu pochyl się do przodu i zgarnij wszystko spod pachy do miseczki. Stanik dopasowujemy na większą pierś, jeżeli jest możliwość, to do mniejszej piersi włóż wkładkę, chyba że Ci asymetria nie przeszkadza. Jeżeli miseczka w 75E jest za mała, to bierzemy 75F, a nie 80E. Potrzebujesz przecież większej miski, a nie obwodu. Jeżeli obwód 75 jest za luźny, to bierzesz obwód 70, ale już nie z miską E, bo będzie za mała, tylko z miską F lub G. Jeżeli 75 jest za ciasny, bierzesz 80, ale nie E, tylko D lub C. Omijamy Triumpha, bo ma rozciągliwe obwody w kosmicznych cenach. Mapa sklepów znajduje się tutaj: http://stanikowamapa.prv.pl/ Jak jeszcze masz pytania to pisz :)

Gość ja12356790
dzięki;) stanik raczej umiem dopasować ale na moich nie pisze np 75E czy F tylko 38/85 ale dzięki za wszystko wiem teraz że mam 75E/F i to mi wystarczy;)

I przygotuj się, że ten rozmiar będzie raczej ciężko spotkać, chyba że wybierzesz się do któregoś sklepu z mapy :) Nie daj sobie tylko wmówić, że 80C albo D to to samo, takich ekspedientek nie słuchaj :)

Gość ja12356790
być może ale nie mogę nigdzie za bardzo znaleźć stanika z większą miseczką a mniejszym obwodem bo jeśli większa jest miseczka to i obwód jeśli mniejsza tak samo Chyba że szukam w złych sklepach;/

Gość ja12356790
a dlaczego twierdzisz że trudno będzie znaleźć he?

tzn chodzi o zwykłe bieliźniaki, jeżeli zapytasz o 75E a dostaniesz 80C, to nie masz co mierzyć. W porządnym sklepie jak najbardziej możesz zmierzyć, bo niektóre firmy mają ciasne obwody

Bo zazwyczaj miski E są w bieliźniakach od obwodu 80, 85, a to za dużo dla Ciebie. 75 mają A, B, C i D. Dlatego wybierz się do jakiegoś porządnego sklepu, mapkę Ci podałam. Skąd jesteś? U mnie w mieście są co najmniej 3 sklepy z szeroką rozmiarówką, ale na mapie nie ma żadnego, bo panie nie są odpowiednio wykwalifikowane i wciskają czasem byle co :)

Gość ja12356790
hmm to muszę poszukać albo związać się sznurkiem he a dlaczego tył mojego stanika jest zdecydowanie za wysoko niż powinien być i gdy mam bluzkę z trochę odkrytymi plecami to widać cały stanik z tyłu?

Gość ja12356790
z okolic Torunia a ty

A nawet jak będzie w zwykłym sklepie 75E, to możesz dostać brzydki namiot zamiast stanika :) A w tym rozmiarze można dostać piękne staniki.

Dzieje się tak, bo obwód jest za luźny :) i nie trzyma Twoich piersi. Dlatego zamiast 85 czy 90 powinnaś szukać 75E :) Ja Olsztyn

ja także skorzystałam z rady Głaszczki i wybrałam się na zakupy po mojej mieścinie. sklepy z bielizną ogłaszające się za najlepsze do tego z największą bazą rozmiarów zatrzymały się na 80D, a o rozmiarze takim jak 65E nie słyszały... więc zostaje mi wybrać się do większego miasta, bo ile można chodzić w miękkich stanikach - nie są tak fajne jak sztywny stanik, który ładnie podtrzymuje biust - albo w za małych od których prze okropnie bolą piersi. dobry stanik to podstawa:)

skorzystałam z Twojej mapki i niestety znalazłam tylko jeden sklep w mojej okolicy i tak notabene oddalony o 40km, ale na uczelnie dojeżdżam więc nie ma problemu :) na stronie internetowej już sprawdziłam czy warto i na czasie trzeba pojechać:) gdyby nie ciekawość dalej pewnie chodziła bym w za małym C bądź nawet B i dziwiła się czemu piersi bolą i narzekała na mały biust. teraz jestem zadowolona :D

Ale zauważyłam, że coraz więcej kobiet się tym interesuje :) Więc może za pare lat będzie już tych sklepów więcej :)

ale są to kobiety w wieku tak jeszcze do 35, mam b. młodą mame, urodziła mnie jako nastolatka, ale totalnie się tym nie interesuje. jest święcie przekonana, że mój rozmiar to 80B i co pojedzie na zakupy to przywozi mi jakiś za mały stanik, który ja z kolei oddaje siostrze czy młodszym kuzynkom. sama też wciska się w za małe staniki, no ale ma już swoje przyzwyczajenie i nic nie mogę wskórać.

moja też się wciska w 75C, ale niestety wszystko wychodzi bokami, górą, dołem wie że są za małe ale ona nie będzie płacić 100zł za stanik. i koniec dyskusji hehehe:) za to siostra ma tendencje do zakładania za dużych staników, ma rozmiar 70A a potrafi założyć któryś z tych w które ja się wciskałam, np. 70C :D

Na moją 75C pasuje. Obwód zapina na pierwszą haftkę, biust się nie wylewa. Z dalszej rodziny młodsza siostra nosi na razie 70A i jest w miarę dobrze, ale kazałam jej się do mnie zgłosić jak jej biust jeszcze podrośnie. Inna siostra nie chce się zmierzyć, ale jak była ze mną pochodzić po sklepach, to przymierzyła 70C i było za małe, a zazwyczaj nosi push upy 75B. Ciotka za to kupuje jakieś staniki z h&m, nie wiem jak na niej leżą. Najbliższe koleżanki już uświadomiłam :)

ja również zabrałam się za uświadamianie przyjaciółek :) jak na razie wszystkie zadowolone :) niechlubnie muszę się przyznać, że biust w przeciągu ostatnich 6 miesięcy urósł mi o 6cm ze względu na tabletki antykoncepcyjne ale załamana z tego powodu nie jestem :D modle się tylko by nie spał, ale nie - jeszcze rośnie :D i od razu nadmieniam, że woda w organizmie mi się nie zatrzymuje bo nawet schudłam 3kg, ale biust rośnie, mam świadomość, że jak odstawie to spadnie ale na razie się ciesze stanem obecnym :)

Gość rozmstanika
Pewnie więcej kobiet nosiłoby porządne biustonosze gdyby jednak ceny były przystepniejsze. A tutaj nie dośc że sprzedawczynie się nie znają i wciskają co popadnie, to ceny wysokie. Gdybym jako nastolatka miała wydać ponad 100 za stanik to chyba mama by mnie z domu wyrzuciła ;) Nawet teraz jej się nie przyznam ile wydam bo stwierdzi że wydziwiam. A jej tez porządny stanik by się przydał, a kupuje bazarkowe bo tanio