Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hłehłehłe

Doktoranci- jesteście?

Polecane posty

Gość hłehłehłe

Mam kilkan pytan do was:) 1. Czy studia doktoranckie są platne? 2. Czy studenci otrzymuja stypendium- jak tak to ile? 3. Ile zarabiaja doktoranci?

Gość robisz kitke nad czołem
bezpłatne jak sie dostaniesz ale jest tez mozliwosc odpłatnych -taki odpowiednik studiów zaocznych stypendia sa rózne, ale sie nie znam coś ponad 1000 zł, znajoma jakis czas temu 1200 :D

Gość powiedz mu zeby cie
fajnie miec dr...przed naziwskiem skoro tyle magistrów..wkoło;) ale..znałam jednego co nie zrobił bo mu sie nie chciało...ponad 4 lata...mielismy z nim laboratoria.

Gość różnie to bywa z płacą
1. Studia mogą być płatne, ale nie muszą - jeśli przejdziesz rekrutację i dostaniesz się na dzienne studia doktoranckie to nie płacisz - jak zwykły student studiów dziennych. 2. Niektórzy doktoranci dostają stypendium - na pierwszym roku ci, którzy uzyskali najwięcej punktów w rekrutacji, potem Ci, którzy uzyskali najlepsze wyniki w minionym roku. Stypendium dostaje się na rok. Wysokość jest różna, w zależności od uczelni, czasem też uczelnie różnicują wysokość stypendium w zależności od właśnie wyników. Poza tym przysługują wszystkie stypendia socjalne, mieszkaniowe, żywieniowe itp. - jak każdemu studentowi. 3. Doktoranci nie zarabiają ponieważ nie są pracownikami uczelni a jej studentami. Zarabiają asystenci. Doktoranci moga co najwyżej pobierać stypendium, czasem otrzymują wynagrodzenie za konkretne projekty realizowane na uczelni, ale to insza inszość.

Gość hłehłehłe
Dziekuje za odpowiedzi:)