Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężki orzech

Przeprowadzka na wieś

Polecane posty

Gość ciężki orzech

Czy któraś z Was wyprowadziła się z dużego miasta na wieś? Mam możliwość przenieść się do malutkiej wsi (ledwie kilka domów), perspektywa kusząca bo zawsze o tym marzyłam. Ale boję się o dzieci (mam 2 ) o to, że nie dam rady zapewnić im dobrego startu w przyszłość. Wiem, że edukacja na wsiach nie należy do zbyt wysokich ale przecież wszystko można nadrobić w domu. Mam ciężki orzech do zgryzienia.

Moja mama zaproponowała mi, żebym przeniosła się na jakiś czas do niej, mieszka w małej wsi jakieś 120km od stolicy, perspektywa również kusząca, bo teraz jesienią odetchnęłabym troszkę od tego zgiełku miasta, ale musiałabym dojeżdżać codziennie 120km do pracy :-o

Ja przeprowadziłam sie z miasta na wieś mieszkam juz tutaj 7 lat mam 3 dzieci nie narzekam na poziom kształcenia szkoły podstawowej z reszta i tak do szkół wyższych dzieci będą uczęszczać do większych miast także nie potrzebnie sie zamartwiasz. W mniejszych szkołach nauczycielka poświęca więcej czasu każdemu z kolei a w prezypadku przepełnionych klas sama wiesz jak jest więcej nauki w domu wię wieś to nie tylko świeże powietrze alle i wiele innych plusów

ja mieszkam :) najlepsza decyzja w naszym życiu :) ale dzieci nie mam jeszcze mam 14km do centrum Wrocławia(około 20-30min autobusem), więc będą miały blisko poziomem edukacji bym się nie przejmowała, bo sama mieszkałam w małej miejscowości i chodziłam do podobno kiepskiej szkoły, a za rok kończę drugi kierunek ścisłych studiów. Wszystko zależy od dziecka

Gość ciężki orzech
Może rzeczywiście za bardzo się przejmuję tą szkołą. Od zawsze chciałam mieszkać na wsi, mieć własny ogród i sad :) Mąż praktycznie jest już zdecydowany.. wszystko zależy ode mnie.

To była najlepsza decyzja w moim życiu. Szkoła we wsi u nas ma dobrą renomę i wiem, że dzieci wygrywają różne konkursy. To że wiejska szkoła nie znaczy, że gorsza. Jest mniej dzieci i nauczyciele znają każde dziecko dobrze w czym ma kłopoty z nauką i nie tylko.

Są plusy i minusy takiego miejsca. Plusy to np. spokój od sąsiadów, cisza i własny kąt. Minusy to np. daleko do miasta, lekarzy. Mieszkałam na wsi 5 lat i nie chciałabym tam wrócić gdzie byłam. Ale np. chciałabym mieć dom nad jeziorem czy morzem. :)