Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wbił mi sie psi kłak w oko

wbił mi sie psi kłak w oko

Polecane posty

Jak w temacie kłak długi ale cienki i boli jak cholera czym to przepłukać albo coś bo do okulisty nie pójde a boli jak przy zapaleniu spojówek doradzcie coś

Nie pocieraj oka. Postaraj sie wypukac pozostajacy w oku przedmiot. Mozna to zrobic za pomocą kieliszka lub szklanki napelnionych przegotowana i wystudzona do temperatury pokojowej woda. Zbliz oko do naczynia tak by szczelnie przylegalo i otwieraj i zamykaj powiekę ( mruganie ). Jesli powyzsze zabiegi nie zadzialaly, rozwaz usuniecie ciala obcego. Jesli istnieje ryzyko, iz drobny przedmiot jest wbity w tkanki oka i nie zdolasz go samodzielnie usunac, natychmiast zaslon oczy czystymi opatrunkami, aby ograniczyc ruch galek ocznych i do szpitala, najlepiej tam gdzie jest ostry dyzur okulistyczny. Ciala obcego nie nalezy usuwac za pomoca chusteczki, gdyz powoduje ona dodatkowe podraznienie delikatnych tkanek. Uzycie (bardzo ostrozne) rogu wilgotnej chustki jest uzasadnione tylko w przypadku, gdy dostrzezesz cialo obce na brzegu lub po wewnetrznej stronie powieki. Wówczas dodatkowo przemyj oko woda. Jesli mimo usuniecia ciala obcego wciąż jest ból, zglos sie do okulisty. Nie czekaj, az przejdzie - moze to spowodowac powiklania, które leczy sie duzo trudniej. na podstawie stronki pierwszapomoc.pl

dębiszek powaznie mówie boli jak cholera nie bede chlać od rana zeby zapić kłaka

mallygion dzieki myslisz ze woda pomoze? a ja juz tarłam ,chustkami wycierałam też skubaniec ma takie cienkie puchate kłaki białe i nawe go nie widać ale mysle ze to napewno kłak bo co innego juz mam oko jak zombi czerwone i opuchniete

ja bym Ci radziła iść jednak do okulisty.... mojej mamie kosmetyczka przejechała po oku takim grzebyczkiem do "czesania" rzęs, potem ileś tyg. była na zwolnieniu, jakieś krople, maściki, bo oko tak bolało, że się patrzeć nie dało..... miała mieć zabieg w szpitalu na to oko ale jakoś w końcu przeszło, chociaż czasem pobolewa

Gość Wyciągnij go magnesem
:)