Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Basia.

Dyskomfort przez biust

Polecane posty

Witajcie. Ostatnio dobranie odpowiedniego rozmiaru stanika staje sie dla mnie kompletna katorga:/ Kupilam juz sobie 3 staniki (75B, 70D i 75D) dosyc drogie i okazuje sie, ze w zadnym z nich nie czuje sie dobrze. Bedac w sklepie oczywiscie przymierzam, schylam sie tak, aby zobaczyc czy moj biust nie wychodzi ze stanika i czy wystarczajaco sie miesci. Zazwyczaj jest OK. Kupuje. Jednak po nalozeniu nowego biustonosza biegajac po schodach, podnoszac rozne rzeczy a przy tym schylajac sie po prostu sie wsciekam, bo okazuje sie, ze biust jest mocno ściśnięty w staniku i podnosi sie do gory wychodzac z niego. Sprawia wrazenie, jakby byl za maly dla moich piersi. Zastanawiam sie: Czy moj biust jest juz na tyle duzy i niewymiarowy? Chcialabym w koncu przestac poprawiac sobie biustonosz i zapomniec, ze go nosze;) Mierzylam sie pod biustem(72) i w biuscie (85). Postanowilam wiec sama dobrac sobie odpowiedni rozmiar. W internecie sprawdzilam ,zgodnie z tabela rozmiarow, rozmiar miseczki i okazuje sie, ze wynosi ona A. Na innej stronie internetowej - C. Mozna po prostu oszalec;) Jak to mozliwe? Drogie Panie - prosze Was o pomoc. Co mam robic?

Gość krucafuks
Dobrze się zmierzyłaś w tym biuście? Na bra fitterze wychodzi Ci 65D. Obwód na pewno będzie dobry, co do miski...piszesz, że masz duzy biust, a 85 w cycu jest zgrabne, ale na pewno nie duze...moze trzeba zmierzyć jeszcze raz? http://www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index2.html Tu masz kalkulator i linki, moze masz w okolicy jakis dobry sklep zajmujący sie bra fittingiem, albo uda Ci sie tanio upolować dobry stanik na allegro/ebay. Sklepy internetowe czesto bez problemu przyjmuja zwroty-zamowisz sobie 65D i 65DD(polskie 65E), odeslesz niepasujący.

Każdy rozmiar, który kupiłaś jest na Ciebie zły. Rozmiar masz tak jak ktoś już podał, 30D/DD brytyjskie, 65D/E polskie W tamtych stanikach było Ci niewygodnie bo: 75B miał za luźny obwód 75D za luźny obwód i za duże miseczki. 70D za luźny obwód, może dobre miseczki. Jeżeli pod biustem zmierzyłaś się luźno, to ciasno wyjdzie Ci wynik poniżej 70. A wtedy prawdopodobnie możesz też nosić: 28E lub F brytyjskie 60G polskie. oczywiście podałam rozmiary wychodzące Ci z tabeli (takiej realnej, a nie tabeli z triumpha czy innego badziewia) W rzeczywistości wszystko zależy od stanu biustu, może będziesz potrzebowała miski więcej lub mniej, no i nie każdy krój musi na Tobie idealnie leżeć. Więc tak jak już koleżanka Ci powiedziała http://stanikowamapa.prv.pl/ tu masz mapę, sprawdź, który sklep masz najbliżej i się tam wybierz. Jeżeli masz jakieś pytania to pisz :)

Gość Pakula
ja mam ten sam problem. mam 27 lat i nidgy nie mialam odpowiedniego stanika. no moze raz zakupiony w trumph czy jak to tam jest. mam w obwodzie 75 a miseczka E. ciezko jest znalezc stanik z takim obwodem i duza miska. wiem jedno. podobno obwód nie moze byc za luzny. musi byc bardziej dopasowany, ciasniejszy w miare mozliwosci. inaczej biust kompletnie zle lez i lata. chba trzeba odpowiedni ksztalt dobrac poprostu, z wiekszm biustem najlepiej bardziej obudowane, pelniejsze jesli kupujemy go na codzien. Drogie te staniki a w przecietnym ( H&M, reserved) sklepie na mnie nic nie moge dostac.

Ale Triumph to nie jest porządny sklep. Mam wymiary 66/84, co mi tam proponujesz? 70B, które mogę zapiąć sobie na biodrach (90cm)? potrzebuję 65D/60DD. Jakie masz wymiary ciasno pod biustem i luźno w biuście? Te 75E to z tabelki Triumpha wyliczyłaś? Obwód zawsze zaniżamy, a Triumph na 73 pod każe nosić 75, które rozciąga sie do ponad 100cm :) Jak biust ma się tam trzymać?

Gość Pakula
o jakiej tabelce kobito mowisz?:) 75E to moj rozmiar biustu nie widzialas takich rozmiarow czy jak bo nie wiem z jakiego powodu takie jakies brzmiaco szyderczo zdania:). a w sprawie obwodu to poprostu mowie ze bardzo wazne jest miec w miare dopasowany stanik. kobiety bardzo czesto kupuja za luzne!

Zdania z powodu Triumpha, bo kobiety myślą, ze ich tabelka i ich ekspedientki to wyrocznia i ślepo im wierzą, kupując byle co, właśnie za luźne w obwodzie i za małe w miskach. Nie jest ważne, żeby mieć w miarę dopasowany stanik, a dopasowany. Taki, z którego biust nie ucieka, a nie w miarę nie ucieka. Taki, który trzyma, a nie w miarę trzyma. A kobiety kupują za luźne, bo właśnie przykładowy Tirumph, uchodzący za nie wiadomo jak dobry sklep, każe np na 73 pod nosić 75, a powinno się nosić 65. na 77 każe nosić 75, a powinno się nosić 70. Dlatego zapytałam gdzie Ci te 75E wyszło, bo jeżeli napisały Ci tak dziewczyny na lobby biuściastych, to ok, ale jeżeli wyczytałaś 75E z jakiejś badziewnej "triumphowej" tabelki, no to już nie ok.

Gość Pakula
nie tam w tabelkach nie szukalam. Od dawna mialam w obwodzie 75 bo widze jakie staniki mi pasuja i patrze na metce ale mam problem z miseczkami. a tu wylatuje a tu wyplywa, wykreca, nie wiem juz jakiego typu szukac. musze usztywniany bo skore mam dosc wiotka a biust no nie zupelnie na odpowiedniej wsokosci;P ale z drugiej vtrony uszywniane powiekszaja je jeszcze bardziej. Ostatnio zakupilam stanik bardzo dobrze dopasowany ale chyba za bardzo okrojony bo wszystko wylatuje od srodka razem z brodawkami czasem:( !!!!!!!

Podaj jakie masz wymiary, bo może naprawdę nie tutaj szukasz i źle Ci w miskach, bo powinnaś mieć np o oczko ciaśniejszy obwód. Jeżeli obwód jest za luźny, to biust z misek ucieka. Też myślałam, że mam obwód 75, bo miska w 75B była na mnie dobra, a okazało się, że potrzebuję 65D. Przy troszkę gorszej kondycji biustu wcale nie musisz nosić staników usztywnianych, miękkie też się dobrze sprawdzają, ale muszą być odpowiednio ciasne w obwodzie, inaczej biust będzie wisiał.

Gość Pakula
nie mam przy sobie miary teraz bo jestem w pracy;) ale jak bede miala okazje to zmierze. powiem ci jednak ze probowalam 65 i nawet mam go na sobie:D z tym ze z taka przedluzka ktora musialam zakupic bo nie mogla sie dopiac :( jes moze takie cos jak 65 i po ??l :P zartuje oczywiscie. nie problem jednak z obwodem jak z miseczkami ktorych nie moge dobrac bo mam biust bardzo szeroki, zaczyna sie tuz pod pacha. nie wiem jak to okreslic i nie wcale taki szpiczasty ale rozlozony, poprostu szeroki. kurcze ciezko opisac....chyba zamieszcze zdjecie ;)

Cycki w źle dobranym staniku wyglądają odrażająco. :O Nie wiem jak kobiety mogą tak męczyć piersi. Ostatnio mój wzrok przykuły plecy pewnej pani, która zapięcie od stanika miała pod karkiem. Porażka. Inna miała piersi pod pachami, nad stanikiem, w staniku tylko ich ułamek. Jeszcze inna miała za duże miseczki, następna za małe miseczki, obwodem mogłaby owinąć się trzy razy. :O Współczuję takim kobietom serdecznie. :O🖐️

Gość Pakula
bo kobiety nie wiedza ze biust maja tez za biustem nawet pod pachami i na plecach, bo to tluszcz i tkanka grucozlowa. starsze kobiety i moze bardziej obtluszczone maja mniej tkanki gruczolowej a biust to juz chyba tylko tluszcz. zakladaja ctanik trzeba sie nachylic by wszstko wpadlo gdzie trzeba, sciagnac z pod pach caly tluszczyk do przodu, wtedy sie okazuje ze rozmiar stal sie wiekszy:) przyznaje mi ciezko dobrac cos odpowiedniego ale tez czasem kobiety mie zalamuja jak je widze az sie chce powiedziec..... czy ty kobieto slepa jestes!!!!!!! ;)

Jak 65 za ciasne, to 70 z odpowiednio przeliczoną miseczką. Każdej z nas biust powinien zaczynać sie pod pachą :) zobacz: http://balkonetka.pl/katalog/bra/nieznany-80b-kontra-panache-cleo-george fiszbina w zielonym celuje w środek pachy. Wyjątkiem mogą być mniejsze biusty, ale ja mam 65D i też zaczyna się pod pachą. Jeżeli będziesz miała odpowiednio ciasny obwód, to fiszbiny nie pozwolą Twoim piersiom uciekać pod pachy. To jest 75e: http://balkonetka.pl/katalog/size/34e

Gość pasztetka dębicka
Jak widzę czasem, jak moja mama sie przebiera, to własnie widzę, jak ma totalnie niedobrane biustonosze. OK, po klimakterium cycki robią sie jakies takie wielkie, ale to nie znaczy, że sie w nic nie mieszczą. Ale ona swoje staniki kupuje "na oko" w szmateksie. I potem cycki jej wychodzą górą, bokiem, DOŁEM - tak sie w ogóle nie da czuc komfortowo. Ona ma swoje staniki nie wiem jakie w obwodzie, pewnie jakies 80, a miski C. Bo miski są A, B i C :/ Ja mam swoje staniki 75E czy F, to ona się śmieje. A by sobie zmierzyła, moze by jej się te wałki wszystkie tam pomieściły Ale nie da sie zreformowac, nie da...

Ja mam akurat mamę, która ma dobrze dobrane 75C. I jak ona ma C, a ja mam mniejsze, no to pewnie B. I tak od najmłodszych lat nosiłam 75B, nie mając pojęcia, że 75 jest na mnie za luźne, w ogóle nie zwracałam uwagi na obwód. No bo przecież mama ma C, ciocia ma A, a ja mam mniejszy od mamy, ale większy od cioci, czyli B :D większość kobiet tak właśnie dobiera stanik... Ale moja mama też nie uznaje mojego rozmiaru, zawsze jak jej wspominam, że zamówiłam stanik, to mówi, żebym poszła do normalnego sklepu i kupiła, a nie wydziwiam :)

Gość Pakula
:( nie no poprostu po wyplacie nowy stanik muroowany, tylko te wielkie nie wygladaja tak seksownie :( takie giganty :( ale tak wlasnie spojrzalam na moj to pod pacha wszystko ok tyle ze od srodka sie wylewa. poprostu musze pelniejszy kupic. ale przeszlo 100zł na stanik ::(:(:(:(:

Z tego co pamiętam, to Freya Rio jest fajna do zbierania biustu. Z wyglądu nie jest cudowna, chociaż ma swoje wielbicielki. Nie wiem jakie ma kolory, ale na pewno ma biały to można sobie pofarbować. Ale to miękki stanik i miękkie są naprawdę fajne. http://www.widdlerontheroof.com/ekmps/shops/widdler/images/-freya-rio-white-3510-balcony-bra-36f-681-p.jpg

Gość Pakula
ladny ladny ale ja mam naprawde choc duzy to wiotki biust i musze usztywniac:(

Gość Pakula
tylko wlasnie staniki na duze biusty powoduja ze z calosci robia sie jakies czubki czego bym chciala uniknac choc pewnie sie nie da:( moze to dlatego ze cale swoje lata staram sie ukrc biust:( nic lece do domu. do uslyszenia:) dzieki za porady

Gość Pakula
ja takich czubkow nie mam :D mam bardziej szeroki biust niz w przod :) no i jak mowilam wczesniej przez zaniedbanie i niedoinformowanie za moich czasow bedac nastolatka mam teraz biust troche nizej niz norma:(:(:(:( nie wiem jak ja mam sie facetom pokazywac chyba z nienaturalnym wygieciem kregoslupa :D

No i zmierzylam sie jeszcze raz. Pod biustem ciasno - 72, a w biuscie mialo byc luzniej, a wiec wyszlo nieco wiecej niz podawalam - 87. Podalam swoje rozmiary ( http://www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index2.html) i wyszlo mi 65 E ;) Od jutra albo od poniedzialku biore sie w garsc i zaczynam dzialac. Teraz juz zauwazylam jak fiszbiny maja sie prawidlowo ukladac na biuscie, a ramiaczka maja przylegac do ciala. Wprawdzie aaaz takiego duzego biustu nie mam, ale za to jestem szczupla i niska. Biust sie wyroznia i kazdy moze powiedziec, ze taki chudzielec ma spory biust. I zaczynam sie tez garbic, jak ta pani na ponizszym zdjeciu: http://balkonetka.pl/katalog/bra/effuniak-morski-plunge-4 Z taka postawa wygladam tragicznie :( A jesli chodzi o polskie czy europejskie rozmiary to jak mam poznac ktory to ktory?

W brytyjskiej rozmiarówce wychodzi Ci 30DD, w polskiej 65E Brytyjskie firmy to np: Panache (Masquerade, Cleo, Superbra, Atlantis), Freya, Curvy Kate, La Senza, Marks & Spencer, Gossard, Audelle, Discover Mademoiselle, Pour Moi, Fantasie, Fauve Polskie: Milena, Comexim, Dalia, Gaia, Konrad, Melissa, Gorsenia, Kostar, Felina, Avocado, Samanta, Ewa Michalak - Effuniak. Ale wiele firm ma swoją własną rozmiarówkę, niektóre polskie zaczynają szyć jak brytyjskie. Wyjątkiem od wszystkiego jest Ewa Michalak. Jej staniki są tak ciasne, że często zamiast zaniżyć obwód, trzeba go zawyżyć :) Rozmiar trzeba wyliczyć u niej na stronie i u niej wychodzą takie rozmiary jak 75A, 80B, 85C itp i są jak najbardziej prawidłowe. Ale tylko i wyłącznie u niej :)

I też się kiedyś garbiłam, ja za to z powodu małego biustu (65D), ale odkąd mam dobre staniki chodzę dumnie wyprostowana :)

Gość Pakula
no wiec poszlam do sklepu z mysla ze zainwestuje w dobry stanik i co?? i nic. chcialam taki w ksztalcie lodki czli miseczka tak jakby od dolu,chyba bardotka sie to nazywa to mi babka oznajmila ze nie ma takiego rozmiaru w tych typach O_o czyzby wieksze biusty byly dyskryminowane?? :D chcialam sprobowac wlasnie ten bo mi wszystko wylatuje do przodu w innych typach a miekkie bez chcociazby lekkiego utywnienia u mnie odpadaja. takie szmaciatka nie utrzymuja mi w miare ladnego ksztaltu biustu :(

Zmień sklep, niestety w wielu duże biusty lub po prostu zwykłe biusty pragnące dobrego stanika są dyskryminowane. O Triumphie zapomnij od razu. Przejrzyj listę sklepów "uświadomionych", które podały dziewczyny. I Allegro - jeśli ejsteś z małej miejscowości, nic innego ci nie zostaje.

A może mi pomożecie dobrać biustonosz bo wczoraj ze sklepu z bielizną wyszłam z niczym. Pod biustem 78cm, w biuscie (lekko opadniętym po ciąży:() 95cm Mierzyłam 80 Bi był za luźny w obwodzie i miał za małe miseczki, a 75 C był za ciasny w obwodzie i miał za małe miseczki też:(