Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacamas

zwolnienie lekarskie na wypowiedzeniu

Polecane posty

Gość pytajacamas

dziewczyny mam pytanie mam nadzieję że któraś wie jeśli dostanę wypowiedzenie umowy o pracę z 2 tygodniowym okresem i w tym czasie pójdę na zwolnienie lekarskie to czy to będzie tak że do końca okresu wypowiedzenia będzie płacił mi pracodawca a potem dalej zus? czy zwolnienia lekarskie bede wysylac do zusu czy jak?

Gość pytajacamas
up

Gość pytajacamas
up

Gość gonia 35
rozumiem ze jestes w ciazy?

Gość jfdkjsksd
najpierw te dwa tygodnie pracodawca a potem zus

najlepiej zebys poszła na zwolnienie zanim ci wrecza wypowiedzenie Jak masz pewnosc ze to nieuniknione to wtedy na zwolnienie Pół roku moze ci lekarz wystawiac zwolnienie Zus chyba płaci po 30 dniach Potem masz zasiłek dla bezrobotnych przez 6 miesiecy Zawsze sie przedłuzy branie kasy

Gość pytajacamas
dobra wypowiedzenie już mam , i mam w tym czasie zwolnienie lekarskie, ale gdzie potem mam je zanieść ? co powiedzieć lekarzowi aby wpisał w L-4 ? jakie dane pracodawcy? osoby zatrudniającej?

Gość pytajacamas
up

Gość pytajacamas
ok dzięki. a mam pytanie co w przypadku gdybym zaszła w międzyczasie w ciąże?

Gość pytajacamas
bo po wypowiedzeniu minięciu tego czasu można być 6 miesięcy na zwolnieniu a co w przypadku ciąży?

Gość pytajacamas
up

Na L4 lekarz wypisuje obecnego pracodawcę- a nie ostatniego. L4 to zwolnienie chorobowe dla pracujących. I zanosisz je do swojego pracodawcy, nie do ZUS-u, nie piszcie dziewczynie głupot. Nieważne kto płaci, L4 ma dostać pracodawca. W L4 lekarz wypisuje Ci chorobę taką jaką masz, to czy masz leżeć czy możesz chodzić, i kod-- jeśli jesteś w ciąży, to kod B- wtedy zwolnienie jest w 100% płatne. Co do ciąży- jeśli to umowa na czas nieokreślony, to nie masz się czego bać. Jeśli na czas określony albo próbna i ulegałaby rozwiązaniu po upływie 12 tyg. ciąży jest przedłużana do dnia porodu.

Gość pytajacamas
ale nie ma obecnego pracodawcy jeśli okres wypowiedzenia minął i umowa się rozwiązała

Gość moskalik maly
no to jak minąl to jakie chcesz zwolnienie? zwolnienie na druku L4 jest dla PRACUJACYCH skoro juz nie pracujesz to nie ma zwolnienia...

Gość moskalik maly
" bo po wypowiedzeniu minięciu tego czasu można być 6 miesięcy na zwolnieniu a co w przypadku ciąży?" nie, jak minal okres wypowiedzenia i juz nie pracujesz to nie ma opcji platnego L4 gdybys nawet ostatneigo dnia wypowiedzenia dostarczyla pracodawcy L4 to owszem, mialabys platne przez ZUS a tak nie masz nic..

Gość dadsds
w czasie okresu wypowiedzenia zwolnienie lekraskie?

Gość gość
jestem na zwolnieniu lekarskim, na które poszłam 2 dni przed ukończeniem wypowiedzenia wiem, że mogę ciągnąć je pół roku maksymalnie, moje pytanie - co jeśli kobieta np. po 4 mcach takiego l4 dowiaduje się, że jest w ciąży? czy l4 przysługuje jeszcze 2 mce czy dłużej?

Gość gość
chyba przysługuje do dnia porodu ale roczny macierzyski juz cie nie obejmuje

Gość gość
dziekuję a na ile to pewne, że do końca ciąży? bo jednak przekroczyłabym te ustawowe pół roku

Gość gość
Idz do PIP albo zadzwon i spytaj.najwiarygodniejsza odpowiedz wtedy dostaniesz.

Gość gość
zależy w jak dużej firmie pracujesz ja byłam na l4 i zawsze dane firmy lekarz wpisywał a l4 wysyłałam do kadr i to firma wypłacała mi przez cały okres chorobowe a rozliczała się później z tego z ZUSem (moja firma jest bardzo dużą korporacją)

Gość gość
mnie wypłaca ZUS bo ja już zatrudniona nie jestem, jak wspomniałam poszłam na l4 końcem wypowiedzenia (redukcje w firmie, pracowałam prawie 10 lat umowa na czas nieokreslony), teraz istnieje prawdopodobieństwo, że mogę być w ciąży i zastanawiam się na ile to wpłynie na ewntualne przedłużenie zwolnienia bo z tego co pytałam to ogólnie 182 dni jest potem rehabilitacyjny