Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kanglovnalo

Jak sie robi gołąbki bez zawijania? ktos wie

Polecane posty

Gość kanglovnalo

jadlam je u kolezanki ale nie poprosilam o przepis, a nie mam gdzie kupic tego woreczka, one byly przepyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalinkaaaa
robisz tak jak normalne golabki z tym, ze dodajesz jeszcze drobno poszatkowana kapuste do miesa. Potem fornujesz golabki, smazysz najpier na tluszczu a pozniej podlewasz woda i dusisz. Dodajesz tez troszke przecieru pomidorowego i robisz sosik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do miesa musze dodaac ryz?
kurcze nie pamietam, takich zyklych golabkow nie robilam juz chyba 2 lata, a kapusty duzo? a tego sosu musze miec duzo skoro beda sie dusic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalinkaaaa
Kurczee nie wiem jak duzo tej kapusty - to zalezy ile masz miesa. Ja wszystko zawsze robie na oko :) . Normalne golabki to wedlug mnie mieso mielone z ryzem, podsmazona cebulka,surowym jakiem i przyprawami zawijane w liscie kausty. A wody daj tyle, zeby sie nie przypalily tylko dusily. Zawsze mozna dolac czy odlac :) Nie robilam takich bez zawijania, ale przepis znam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Najpierw je obsmażasz jak
kotlety mielone, później podlewasz,dusisz i robisz sos pomidorowy. Kapusty tak na oko, tylko zszatkuj dobrze (drobno) ja lubię smak kapusty więc daję sporo ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja kapuste starkuje na duzych
oczkach ale czy ta kapuste trzeba podsmazyc zanim sie doda do miesa i ryzu?? a jak sie robi sos pomidorowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kapuste możesz zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, w misce przygotowujesz mięso mielone i dodajesz do niego kapuste, jajko i przyprawy, formujesz jak mielone, dajesz na rozgrzany olej i podsmażasz z obu stron. Później zalewasz wodą i dusisz. Jak już będą miękkie dodajesz koncentrat pomidorowy, zagęszczasz wodą z mąką, możesz dodać też troszkę śmietany i tyle. Sos możesz jeszcze doprawić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nhbhgvvc
a ryz tez sie dodaje do tego miesa? a jesli tak to czy surowy vczy ugotowany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nhbhgvvc
a bulke namoczona i odcisn ieta? a jajko tez dax?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agnieszka876
"gołąbki bez zawijania" to jakiś nowoczesny oksymoron :]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nawet nie myślałam
50 dkgmięsa mielonego,25 dkg kapusty słodkiej,1 cebula, 2 jajka,5łyżekryżu,3łyżki kaszy manny,sól, pieprz, koncentrat pomidorowy,1rosołek-bulion. Kapuste,cebule drobniutko pokroic i wraz z ryżem, jajkami,kasza manną dodac do mięsa mielonego i wymieszac, doprawic do smaku solą i pieprzem. Uformowac małe kotleciki, obtoczyc w bułce tartej i usmażyc. Po usmażeniu przełożyc do garnka, zalac wodą tak żeby zakryte były kotlety i dusic 1godzinę. Dodac na koniec koncentrat i bulion.można troszkę dodac cukru żeby koncentrat nie był za kwaśny. Podczas duszenia kotleciki robią się większe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podchodze z humorem
do takich 'golabkow' ryz mozna dawac albo nie, moim zdaniem praktyczniej jest nie dawac, bo prawdopodobnie podasz do nich i tak ziemniaki (lub cos w tym rodzaju), wiec po co tyle weglowodanow. ja bym zrobilam wlasnie takie pulpety z miesa i kapusty (z jajkiem i przyprawami), w sosie pomidorowym zrobionym z puszki pomidorow i podsmazonej cebulki, zageszczonym gesta smietana bez maki, a ryz podala jako dodatek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×