Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca mama........

CESARSKIE CIĘCIA - BLIZNA ITD

Polecane posty

Dzień dobry Mam pytanie do kobiet które miały robione cesarskie ciecie chciałabym się dowiedzieć może nie tyle jak się po tym czułyście bo to sprawa dość indywidualna... ale jak wygląda sprawa samej blizny i jej pielęgnacji. wiem że teraz ten zabieg wykonuję się zupełnie inaczej niż kilkanaście lat temu. Ja pierwsze dziecko rodziłam naturalnie tzn nie do końca bo zakończył się kleszczami coś spowodowała że nie mogłam urodzić siłami natury i nie można było dłużej czekać, przy drugim porodzie lekarz od razu powiedział że bezapelacyjnie będę mieć cesarkę ponieważ coś było ze mną nie tak i do końca nie wiedzieli dlaczego akcja porodowa nie szła tak jak powinna tzn same parcia jakby coś nie tak było z moją mięśniówka. Powiedział że drugi raz nie będą ryzykować życia dziecka. Ja po pierwszym porodzie nie mam śladu że byłam w ciąży tzn jeśli chodzi o brzuch zero rozstępów obwisłej skóry itp. Na pewno życie i zdrowie dziecka jest dla mnie ważniejsze niż jakiś tam kawałek skóry na brzuchu i nie o to chodzi. Ale po prostu chciałabym wiedzieć czy mogę się do tego jakoś przygotować i jak pielęgnować brzuch po cieciu by blizna byłą jak najmniejsza.

jak sie rana po nacięciu zagoi i zostanie juz faktycznie tylko blizna to mozesz smarowac kremami na blizny i się wygładzi. sama w sobie tez zanika, ale wolniej. poza tym blizna jest niewielka na granicy włosów łonowych, juz nie tną brzucha w połowie od boku do boku ;)

Gość beshka
a dlaczego po cc mialy by Ci sie pojawic rozstepy??? ja mialam cesarke w sierpniu2008 i choc w tedy byly problemy z rana, ropiala itp. to blizny nie widac. znajduje sie ok 15cm ponizej pępka (zmierzylam). nie widac jej nawet w majtkach biodrowkach. nie mam ani jednego roztepu na brzuchu. nie mam tez zwisajacej skory. podczas cc jestes swiadoma, znieczulona od pasa w dol. widzisz dziecko itp. najgorzej jest gdy znieczulenie schodzi. u nas w szpitalu po 12godz stawiali Cie na nogi i od tej pory zajmowalam sie soba sama chodzi mi o mycie itp. najgorzej wspominam cewnik, uwieral mnie, nie moglam sie doczekac kiedy wyjma mi to cholerstwo. ja mialam troche problemow z gojeniem, ale wiem, ze to zdarza sie bardzo zadko, wiec nie bede Cie straszyc. nie wiem co jeszcze Ci napisac. jak masz jakies pytania to pytaj.

tzn może źle to ujęłam nie chodziło mi o rozstępy :) ... bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, z tym dochodzeniem do siebie to wiadomo każdy ma inaczej zresztą po moich kleszczach też trochę wiem o tym, właściwie 5 h po zostałam pozostawiona sama sobie i jeszcze przynieśli mi na noc dziecko co tam że byłam po głupim jasiu i nawet nie wiedziałam gdzie jestem... no ale to nasz szpitale i nie ważne czy się chodzi do lekarza tak czy inaczej jak się rodzi na weekend gdy ew szpitalu nie ma obchodów itp to dzieje się jak się dzieje :) ale trochę zboczyłam z tematu. taajasne beshka serdecznie dziękuję za odpowiedź