Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AnnS

Chorobowe w ciazy -pytanie

Polecane posty

Dziewczyny, dzis otrzymalam swoje pierwsze chorobowe i stad moje pytanie. Cyz Wam rowniez odciagaja zaliczke na podatek? Zawsze myslalam ze w ciazy dostaje sie 100% podstawy

na zwolnieniu nie jesteś zwolniona od płacenia podatków. Jeśli nie odciągnęliby Ci zaliczki, miałabyś niedopłatę przy rozliczeniu

Gość mama-mama
dostaje sie 100% - tzn takie same wynagrodzenie jak przed chorobowym - z tego co sie orientuje

to dalej nie kleje :))) od kwoty netto odciagneli mi jeszcze wlasnie ta zaliczke

spojrzałam na swój pasek i mi odciągają taką samą zaliczkę jak przed ciążą. A teraz odciągnęli Ci podwójnie czy jak? Mniej odciągają składek do ZUS Generalnie jest to średnia z mies., ale u mnie wychodzi więcej, a wiem, że niektóre dziewczyny mają mniej może pomoże tu jakaś kadrowa :)

Gość wynagrodzenie
na zwolnieniu jest srednia z ostatnich 12 miesiecy, a nie rownowartoscia ostatniej wyplaty(bo moglas np. dostac podwyzke 3miesiace temu i srednia wyjdzie mniejsza niz ostatnia wyplata) . Zaliczki na podatek sa odciagane normalnie. Gdyby tak nie bylo placilabys ten podatek przy rozliczeniu za rok 2010

pracuje w firmie pol roku i dostawalam brutto 1500 zl. Dzis na odcinku dostalam 1086zl

Gość kokojambo
Ja na L4 w ciąży byłam prawie całą ciążę i płacone miałam tyle samo jak normalnie chodziłam do pracy. Wiadomo, że podatek musi być odprowadzony.

Gość kokojambo
Dodam, że brutto miałam 1704 z groszami, a wpływało mi 1300, no może 1250. Nie dziw się, że tyle dostałaś:o Przecież reszta poszła na podatki :o

a może miałaś jakieś premie uznaniowe, które na zwolnieniu nie są wypłacane? Pomniejszyli Ci tą kwotę 1500zł brutto na 1080zł brutto czy to jest netto? 1500zł brutto to około 1100zł (tak w zaokrągleniu, bo nie chce mi się dokładnie liczyć) czyli to by się zgadzało. A ile dostawałaś wcześniej netto?

Gość kokojambo
Ona pewnie myśli, że brutto to na rękę :D:D

tyle, ze nie dodalam ze dostalam taka wyplate za wiecej niz poltora chorobowego. Kokojumbo, nie martw sie :) z moja matma nie jest az tak zle :) ale dzieki juz wiem, ze cos jest nieteges

"tyle, ze nie dodalam ze dostalam taka wyplate za wiecej niz poltora chorobowego. " nie rozumiem, ale najważniejsze, że Ty wiesz, o co chodzi

Minia85 pomniejszyli z brutto na brutto. Ale dzieki za odpowiedzi. Jest zle naliczone i moj pracodawca to wyprostuje.