Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balbinkasia

pójście na l-4 a wypłata

Polecane posty

Gość balbinkasia

cześc:) więc pracuje w sklepie od listopada ale dopiero od lipca mam umowe na czas nieokreślony i akurat stało sie tak że zaszłam w ciąże jestem w 11tyg zastanawiam sie jak to bedzie z moim wynagrodzeniem jak pójdę na zwolnienie tzn od kogo bede dostawać pieniadze i czy regularnie czy z jakimiś opuźnieniami? i jak to bedzie kiedy juz urodze czy będe dostawqać jakies pieniadze i do kiedy ?? serdecznie pozdrawiam

za pierwsze 33dni płaci pracodawca za kolejne zus, ale jeśli w Twojej firmie jest więcej niż bodajże 25pracowników i tak wypłaca pracodawca w normalnym terminie i rozlicza się z zus

Gość kjkasdjkd
Jeżeli zakład pracy zatrudnia więcej niż 20 osób to chorobowe płaci ci pracodawca i płaci w takim terminie jak normalnie wypłatę. Jeżeli mniej zatrudnia to ZUS ci wtedy płaci i to do Zusu L4 dostarczasz;)

Gość kjkasdjkd
Jak natomiast urodzisz to przysługuje ci zasiłek macierzyński, który płaci ZUS. Składasz tylko wniosek do pracodawcy o ten urlop. I oczywiście dostaniesz becikowe z MOPSU, które wynosi 1000 zł ;)

żus wypłaca zasiłek chorobowy w ciągu 30 dni od daty złożenia przez pracodawcę twojej dokumentacji, również pracodawca jest pośrednikiem w składaniu diokumentów do zusu o macieżyński- u mnie tak było, pomimo że zatrudniona byłam tylko do porodu.