Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wrona123

DO STUDENTOW

Polecane posty

Gość wrona123

Hej, od pazdziernika zaczynam studia i w zwiazku z tym mam pytanie do studentow: jak najlepiej i najwygodniej prowadzic notatki? Czy do kazdego przedmiotu zakladacie osobne zeszyty, osobne na wyklady i cwiczenia? Czy moze zbieracie notatki na luznych kartkach w segregatorze? Tak zastanawiam sie dzis nad tym i mysle ze najlepiej spytac osoby majace doswiadczenie:)

Gość dziewczę z kafe
Najważniejsze to namierzyć osobę, która chodzi na wszystkie wykłady, skrupulatnie notuje, ładnie i czytelnie pisze...a potem należy się zaprzyjaźnić i zorientować w najtańszych punktach ksero w mieście :classic_cool:

Gość czy ty przypadkiem nie jestes
a po co ci notatki ksiazki sa od tego

Gość wrona123
bede studiowac kierunek ktory rzeczywiscie mnie interesuje wiec mysle ze bede chodzic na wyklady( przynajmniej na poczatku:)) Wiec jak jest najwygodniej? Jak pozniej najlepiej uczy sie do egzaminu?

Gość nie ma sęsu kupować kredęsu
ja noszę od chuja luźnych kartek i je potem wpinam do segregatora. nie jest to wygodne, bo ja je wpinam raz na miesiąc, więc już nie wiem co do czego i kiedy, dodatkowo przy nauce wszystko jest porozpierdalane, miliony kartek wkoło i nie wiem jak to ogarnąć, także jak nie jesteś zorganizowana i w miarę systematyczna to nie polecam :P

nie ma sęsu kupować kredęsu rozbawilas mnie:D no ale takie jest zycie studenta... caly czas na sciagach , na kserze i na szczesciu:)

Luźne kartki są nie wygodne, no chyba że się jest pedantem i będziesz potem je segregować. Ja tak z początku robiłem i się nie sprawdziło. Jeden zeszyt do wszystkiego też nie za wygodny. Trza potem dużo szukać, bo nie założysz z góry ile na dany przedmiot ci wystarczy kartek. Najlepiej kup sobie zeszyty i jeden na dwa przedmioty. Jeden przedmiot z przodu, a drugi z tyłu. Tak jest moim zdaniem najlepiej. Zeszyty najlepiej A4, wygodniej pisac jak w tych małych, no i broń Boże nie w twardej okładce - za dużo dźwigania.

Gość ja.... takie psie popychaduo
zorientuj się gdzie najbliższy punkt ksero

ja tylko na 1 roku mialam zeszyty prawie do kazdego przedmiotu ale potem zmadrzalam i wszystko wcisnelam w jeden;) cale 19 przedmiotow (cwiczenia i wyklady)

Gość no i jak tam?
po kilku wykladach znudzi ci sie notowanie:P najwygodniej chyba miec duzy zeszyt z kolorowymi marginesami i tam mozesz sobie kilka przedmiotów upchnąć. luźne kartki nie zdają egzaminu :D mozesz notowac ale jak przychodzi co do czego i widzisz ze cala grupa kseruje od kogos, to tez bierzesz i kserujesz :D

Gość Roxitka
Ja zawsze piszę w zeszytach, luźne kartki się gubią. Zawsze robię tak, że np. jeden zeszyt A4 60 kartek do danego wykładu i jak semestr się skończy, a w zeszycie jest jeszcze miejsce to dalej go wykorzystuję na inny wykład. A do ćwiczeń albo mam jeden z zakładkami oddzielającymi każde cwiczenia, albo osobne zeszyty, ale dość cienkie. Do wykładów mam zazwyczaj trochę grubsze. Do przedmiotów fakultatywnych (np. 3, 4 wykłady w semestrze) zakładam zawsze kołozeszyt 100k i wszytkie notatki z fakultetów mam w jednym zeszycie :D:D:D Pozdrawiam

thx god nie mam już wykładów a jak mam to z przedmiotów, gdzie wykładowcy sami książki pisali i je można było jako skrypty wykorzystywać, albo sami skrypty rozsyłali :P najlepiej mieć jeden kajecik grubszy na wszystko, wtedy masz all in one, ale to jak ma się mało teoretycznych przedmiotów, jak u mnie.

Gość ja Ci powiem....
najlepiej odczekaj tydzień, góra 2 i się zorientujesz do czego wogóle przydatne będą jakiekolwiek zeszyty a do czego po prostu się bez nich obejdzie.... a jak nie to zrób tak jak Ci radzą inni, kup zeszyt A5 taki jest na 5-6 przedmiotów z kolorowymi przekładkami i będziesz miała na ćwiczenia, taki sam zeszyt możesz kupić na wykłady. nie kupuj zeszytów A4 bo są ciężkie i Ci się nie będzie chciało nosić. Broń Cię Panie Boże nie zakładaj osobnych zeszytów do każdego przedmiotu bo tak to sie robi w klasach potdst, gimn i liceum a na studiach to głupota. ale najlepiej to się zorientuj z jakich przedmiotów obejdzie się bez zeszytu... ja na 3 roku wszystko miałam w 1 zeszycie, taki brudnopis, ale przynajmniej nie dźwigałam na uczelnię tony zeszytów.... pozdro

Dołączam, bo sama jestem ciekawa :D ja w liceum pisałam na kartkach a w domu przepisywałam. Dwie zalety: ładnie prowadzony zeszyt z sensownymi notatkami i powtórzenie wiedzy :)

Gość rudy7777
Na wykładzie najlepiej jest słuchać, a notatki brać od koleżanek i kolegów. notowanie na wykładzie jest... bez sensu.

Gość rudy7777
Zawsze tak robiłem iprzynosilo to porządany efekt... rozumiałem temat w przeciwieństwie do "pamietania " tematu.

Gość Roxitka
Tylko pamietaj, ze jak w zeszycie masz jak w brudnopisie, to pozniej ciezko jest sie polapac, co i jak, no i nie za przyjemnie sie z niego uczy :D:D:D

Gość rudy7777
Na wykładzie się słucha a uczy się ze skryptow i książek !

Na pierwszym roku miałam zeszyty a na drugim kupiłam sobie segregator, kolorowe kartki do niego i do jednego przedmiotu miałam kolor kremowy, do innego zielony itd. W tym roku też mam zamiar tak zrobić. Wcale nie jest ciężko i nie gubie sie w tylu zeszytach;) Poza tym z tym notowaniem to róznie bywa. Czasami notuje czasami nie;P Pomijając że nie chodzę na wszystkie wykłady. I ostatecznie kończy sie że kseruje wykłady;) Jestem na studiach które mi sie bardzo podobają i to moje marzenie ale dużo wykładów jest bez sensu- albo mówia oczywiste rzeczy, albo omawiaja to co jest w książce. Wtedy bez sensu pisać. A jak listy nie ma na takim wykładzie to szkoda chodzić:D Lepiej sie w domu czegoś pouczyć albo na obiad iść. Ponadto np na anatomii profesor dyktował nam wszystko więc nie bylo za bardzo co słuchać i rozumieć tym bardziej że chodził po sali i patrzył czy dzieci piszą ładnie;P

Już nie studentka, ale wiadomo... Od pierwszego roku notowałam jak popadnie w kołonotatnikach/zeszytach/kalendarzach/notesach (na kartkach nie, bo gubiłam), zaznaczałam tylko datę i przedmiot, a w domu do zeszytu przedmiotowego wszystko (zwykle przed sesją :D ) I jakoś dałam radę ;)