Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joanoula

Ateny-Grecja-nowi znajomi!

Polecane posty

Gość Joanoula

Hej! Mieszkam w Atenach.Moze sa ludzie,ktorzy chcieliby nawiazac wirtualne znajomosci-zeby pogadac,pozartowac razem,poopowiadac o problemach...Zapraszam na ten topik wszystkich mieszkajacych w Grecji lub tych ktorzy pomieszkiwali,byli tu na wakacjach lub maja zamiar przyjechac!Moze sa tacy,ktorzy czuja sie samotni,chca porozmawiac o problemach lub po prostu uslyszec(przeczytac)jakies cieple slowo skierowane w ich strone-wpadajcie tu!:-)

Gość jioj
ale ci zazdroszcze, jezyk grecki jest boski! Mozna wiedziec co porabiasz w Atenach? Czy w obecnej sytuacji da sie tam w ogole utrzymac?

Gość Joanoula
Mysle,ze utrzymac w Grecji jest sie latwiej niz w Polsce:-) Generalnie z jednej sredniej pensji spokojnie mozna wynajac mieszkanie i wyzywic 2 osoby,a w Polsce raczej nie.A jezyk grecki moze i jest fajny ale nie taki latwy,szczegolnie jesli ktos chce prawidlowo i bez bledow mowic i pisac.A Ty rozumiem mieszkasz w Polsce ale jakos uczuciowo pociaga Cie Grecja?

Gość czarnadziura4
Ja studiuję hellenistykę :) Sagapw ellada para para poly !

Gość Joanoula
A bylas kiedys w kraju,ktory tak bardzo kochasz?;-)

Gość koricji25
To ja, jioj. Teraz mieszkam w Polsce, mieszkalam troche w UK i wlasnie planuje powrot, chociaz UK mnie jakos szczegolnie nie pociaga. Strasznie podoba mi sie grecki, zaczelam sie go uczyc, ale zdaje sobie sprawe, ze wyjaz do Grecji w tej chwili nie bylby rozsadny, bo co ja bym mogla tam robic bez dobrej znajomosci jezyka i zadnych znajomosci? Ty pracujesz? Znasz dobrze grecki? . Ciekawe czy na kafe wyswietla greckie literki...

Gość koricji25
No i nie wyswietlilo mojego zdania:D A co do tej sredniej pensji, to o jakiej pracy mowilas? Czy w Grecji popularne jest zatrudnianie opiekunek do dzieci??

Gość Joanoula
Jest popularne zatrudnianie opiekunek do dzieci,mysle,ze bez problemu bys cos takiego znalazla.Wtedy najczesciej mieszka sie u rodzicow danego dziecka w domu i ma sie wyzywienie,ale to zalezy od dogadania sie.Pewnie,ze lepiej znac grecki ale czasem wystarczy angielski na dobry poczatek i jakies podstawy greckiego:-)

Gość Joanoula
Slyszalam tez,ze niektore pary mieszane zatrudniaja opiekunki z jezykiem takim ,jakim wlada zona czy maz nie bedaca z Grecji,czyli np maz Grek i zona Polka chca opiekunke z Polski,zeby dziecko mialo wiekszy kontakt z j.polskim,bo grecki slyszy wszedzie a polski tylko od mamy.Tak wiec sa mozliwosci,tylko trzeba poszukac-jak ze wszystkim w zyciu!;-)

Gość agapi sou
Witam. ja mieszkam w Atenach. Pozdrawiam serdecznie:)

Gość NaTaSpasoOla
Na milsoume tora pedia !!! :) Ja mieszkam w Grecji rok dokładniej Patras :)

Gość katerini
Hej dziewczyny:) dołączam do was,ja mieszkam trzy lata.słuchajcie,nie ma pracy!!! a na opiekunkę mogą cię wziąść za 500 eu max. Na inną pracę nie licz,chyba że gdzieś w zipuradiko,tam gdzie faceci piją i się ślinią ,tyle/ a wiem co mówię:P Chyba,że spotkasz bogatego Greka(kwiatek)

Gość GREKONKA
WITAM :) :) :) JA TEŻ MIESZKAM W GRECJI :) :) :) JAK KTOŚ MIESZKA W ATENACH LUB W OKOLICACH TO ZAPRASZAM DO POGADUSZEK NA GG 3965445

Gość Anuloza
Witam wszystkich tu zaglądajacych. Widze ze niewielu tu dociera a szkoda. Chciałabym odnowić wątek. Ja również mieszkam wAtenach juz 10 lat. Mimo to jestem otwarta na nowe znajomości.

Gość GREKONKA- 10LAT W GR
TO NAPISZ NA gg TO MOŻE SIĘ ZAPOZNAMY , W KOŃCU JEDNA KOLEŻANKA WIĘCEJ NIE ZASZKODZI :)

Gość monikaki
hej! i ja mieszkam w Atenach. fajnie byloby poznac nowe osoby.

Gość Gryf z doliny
Ja tam byłem tylko na wakacjach ale mieszkać bym tam nie chciał :)

Gość Gryf z doliny
GREKONKA Chyba greczynka :D choć grekonka fajnie brzmi :D chyba nie wypierasz się Polskości ? :)

Gość Gryf z doliny
A nie jest wam ciężko ? Bo w grecji obecnie meeeeeeega keyzys te państwo jest na skraju bankructwa

Gość Gryf z doliny
hehehe nie spojrzałem na daty to okop stary :D

Gość monikaki
Gryfie z doliny, dlaczego nie chialbys mieszkac w Grecji? taki piekny kraj. kryzys jest, ale kiedys minie...a Ellada to przepiekne miejsce... i ludzie fantastyczni...

Gość monikaki
Analuza, Joanoula, nadal jestescie w Atenach? i czy nadal jestescie otwarte na nowe znajomosci? :)

Gość Anuloza
Kochana jestem, wierna Grecji aż do bólu

ja lubie grecje, mieszkalam tam troche i mysle zeby jeszcze pomieszkac kiedys

Gość Anuloza
Monikaki tak jak najbardziej jeste za nowymi znajomościami! Czekam na wieści. Co porabiasz w Grecji i ile juz tu jesteś?

Gość monikaki
kalimera koritsia! Piekny mamy dzic dzien za okanmi, co? i jakby mniej smogu, niz ostatnio:) Mam 30 lat, od 1,5 roku (i 3 dni) jestem mezatka. maz jest Grekiem, dlatego ciagle jeszcze tu jestesmy. aktualnie nie pracuje, studiuje i szukam pracy (od kilku miesiecy, ale malo aktywnie). Dzieci nie mamy. Koritsia, i wy napiszcie cos wiecej o sobie, jestescie z Aten? Moze ozywimy to forum, co? filakia!

Ja wam powiem tyle. Mieszkałam w Grecji 3 lata i z powodu braku pracy wróciłam do Polski.I to był mój największy błąd. NIE WRACAJCIE TU CHOĆBY NIE WIEM CO. Róbcie wszystko żeby tam się utrzymać mimo że kryzys. Ja weszłam z deszczu pod rynne. Już żałuje że wróciłam. Od pół roku jestem bez pracy. W polsce nie ma teraz normalnej roboty,wszędzie tylko umowa zlecenie i po 3 mies wypad bo pracodawcy nie chcą opłacać czegoś tam. W realu na kasie zarobki nawet 3,50/h. Porażka. Brat pracuje od 6:00-19:00 za najniższą krajową. Siostra zasuwa po 9h od pon-sob za 850zł. Bez znajomości tu idzie zginąć. Marze ciągle o słoneczku,morzu,i tej beztrosce. Nawet jakbym w Grecji wylądowała na bruk to z głodu nie idzie tam zginąć. Mam nadzieje że kiedyś wyjdę na prostą a wtedy wyjade w pizdu do Grecji i tu już nigdy moja noga nie postanie.

Gość monikaki
mariannaK! Przykro mi, ze masz tak ciezka sytuacje w PL, ale tu nie jest wcale lepiej. nie dosc, ze pracy nie ma, to jesczze zaczal szerzyc sie nacjonalizm wspierany przez pewna dobrze znana partie i wcale nie jest tak milo. Takze glowa do gory! Podobno tam jest lepiej gdzie nas nie ma. Trzeba miec nadzieje, ze sytuacja w Pl w koncu sie poprawi...

Gość Anuloza
Diewczynki no ja tu jestem już idzie 11 rok. Mam 33 lat. Nie mam dzieci. Tak źle jak teraz jeszcze nie było. Ja tez nie pracuję ale robie co moge.I ntesywnie sledze ogłoszenia w xe. Zapisaalm sie w biurze pracy. Jest jedno ktore na prawde działa i jak jestescie zainteresowane moge dac namiary. Ja ogólnie szukam jakiejkolwiek pracy, chociaż wolałabym cos związane z kosmetyką, ale tu jest cięzko i póki co męcze sąsiadki moje greczynki. Torturuje je hhaha. Jezeli chodzi o Polske to tez mysle o poworocie, a skąd jesteś z podkarpacia? Bo ja jestem z Rzeszowa i tam jest cięzko. Moge Ci dac namiary na legalne biuro, z którego korzysta moja koleżanka, mianowicie wyjazdy do Holandii z papierami itd. Ja sama mylslę o ich usługach jak postanowie zjechać. Mysle tez o wyjezdzie na wyspę. Nie woem póki co mam za tydzień 2 spotkania w sprawie pracy na wyspę, co z tego wyjdzie zobaczymy.