Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinowy soczekk

czy prolaktyna 30.07 ng/ml badana w 23dc duzo za wysoka??

Polecane posty

Gość malinowy soczekk

hej kobietki, dzisiaj odebralam wyniki badan hormonow, robilam je w 23 dc. Prosze o pomoc w iterpretacji, Te normy sie tak roznia,ze nei wiem, czy jest ok, cz nie. do lekarza za 1,5 tyg. prolaktyna 30.07 ng/ml progesteron 17.01 ng/ml testosteron 31.76 ng/ml

Gość malinowy soczekk
czytala tu, ze norma w przypadku prolaktyny wynosi 25, czy 5 ng/ml to duzo podwyzszona?

Gość prolaktyna za wysoka
wydaje mi się, że nie, ale lekarzem nie jestem. Zwłaszcza że z tego co widzę i co było na podanej przeze mnie stronie, to owulację miałaś. Pytanie czy masz objawy i w jakim celu robiłaś badania. Jesli chcesz zajść w ciąże lub masz inne objawy typu wyciek z piersi bądż bardzo nieregularne miesiączki to lekarz może zalecić zażywanie bromergonu

Gość malinowy soczekk
badania hormonow robie pod katem tradziku w wielku 26lat, miesiaczki raczej regularne co ok 31 dni +/- dni dni, co do wcieku z piersi, to czasem mam ale bardzo balo takiej bialej wydzieliny, a zajsciem w ciaze ejszcze nie probowalam, ale szczeze, nie zabezpieczam sie i jak narazie tyle lat i nic..

Gość malinowy soczekk
testosteron mam 31.76 ng/dl a nie ml

Gość kilcia
Sądzę,że masz hiperprolaktynemię,ale nie martw się nie masz jej aż tak wysokiej.Ja mam 121 ng/ml (przy normie do 25 ng/ml). W celu obniżenia poziomu prolaktyny stosuje się leki zawierające bromokryptynę np,bromergon.

Gość malinowy soczekk
no walsnie czytam, ze niektore dziewczyny maja nawet ok 100, u mnie 30, ale w sumie tak czy tak podwyzszona..

Gość malinowy soczekk
kilciaa czy spada Ci juz ta prolaktyna, bo zapewne to leczysz

Gość ja miałam prolaktynę
27ng/ml i brałam bromergon na obniżenie....

Gość malinowy soczekk
ja ide na wizyte do endokrynologa, czy on wystarczy, czy musi byc ginekolog-endokrynolog?

Chyba wystarczy endokrynolog, choć pewnie wizyta u ginekologa wskazana w celu zrobienia USG. A prolaktynę obniża się w zalezności od wskazań: jesli ktoś chce zajść w ciąze, ma wyciek z piersi i inne objawy. Przy nieznacznie podwyższonej może zostać zalecone jedynie kontrolowanie tego stanu rzeczy. Przy wysokiej prolaktynie w ciąże zajśc mozna, przykład - kobiety karmiące

Gość malinowy soczekk
zrobie jeszcze na pocztaku cyklu, ale nie wiem cz wprzypadku prolaktyny ma to znaczenie

nie ma znaczenia dzień cyklu. Co najwyżej możesz zrobic jeszcze badanie na prolaktynę czynnościową

Gość malinowy soczekk
a co to oznacza czynnosciowa prolaktyna?

Gość kilcia
No właśnie problem w tym,ze nie leczę jej. W zasadzie ona wyszła przypadkowo jak mi robiono badania hormonów w szpitalu. Hiperprolaktynemia jest tylko objawem innej choroby i póki nie ma objawów (zaburzenia miesiączkowania, mlekotok) nie leczy się jej. A ja objawów jeszcze nie mam. Hiperprolaktynemia często występuje przy niedoczynności tarczycy, chorobach nerek i wątroby,zespole policystycznych jajników i po wyleczeniu tych chorób prolaktyna również spada.

Gość kilcia
Czynnościowa prolaktyna jest spowodowana stresem. Są różne rodzaje hiperprolaktynemii (polekowa, czynnościowa i organiczna). Dlatego robi się test obciążenia metoklopramidem. On pokazuje jaki jest rodzaj hiperprolaktynemii (czy jest ona czynnościowa czy organiczna). Przy czynnościowej hiperprolaktynemii wystepuje bardzo duży wzrost po podaniu MPC (nawet dziesięciokrotny), przy organicznej (spowodowanej najczęściej gruczolakiem przysadki) takiego wzrostu nie ma lub jest on nie wielki(maksymalnie wzrasta dwa razy).Jeżeli masz jeszcze pytania podaje numer gg:25434464.

Gość malinowy soczekk
kilcia, widze,ze duzo wiesz :) a w sumie nie mam zaburzen miesiaczkowania, na w sumiie mam ormalne misiaczi ani skape, ani obfite, w miare regularne, mleka tez nie mam.. ;) noo coz do lekarza pojde tak czy tak, moze dziecko niebawem.. ale wielkie dzieki za informacje, zrobie ejszcze to badanie co mi napisalas i zobaczymy co i jak..

Gość kilcia
Do malinowego soczka Mam nadzieję,ze coś Ci pomogłam?Ja też nie mam żadnych objawów,ale mimo to prolaktyna jest bardzo wysoka dużo ponad normę.Test z MPC rozróżnia hiperprolaktynemię organiczną od czynnościowej.Jeżeli po podaniu metoklopramidu następuje bardzo silny wzrost jest to hiperprolaktynemia czynnościowa.Może być też tak że hiperprolaktynemia jest objawem innej choroby,bo hiperprolaktynemia to tylko objaw,nie choroba.Powodzenia.

Gość Kilcia
Do malinowego soczka-napisz do mnie na gg:25434464

Gość 678987678909876
ja mialam 130:p

Gość Kilcia
Ja teraz mam 1400 (ale norma do 560) a po MPC 3100. Zrobiony rezonans tylko potwierdził ze mam mikrogruczolaka, biorę bromergon teraz mam kolejny rezonans 8.07.Neurochirurg spodziewa się wzrostu,ale zobaczymy.