Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilnie prosze o odp

aktualne wyniki morfologii to jakie?

Polecane posty

Gość pilnie prosze o odp

aktualność to pojęcie względne...np.morfologia, jak długo jest aktualnym stanem zdrowia? miesiąc, 3 miesiące, rok? wszędzie w necie jest napisane, ze morfologię należy robić 1 w roku (tak tez czytałam kiedyś w "PANI"). TO znaczy,z ę np. badanie krwi robione pól roku temu czy 8 miesięcy temu są uznawane za "aktualne"?

Gość nagrzany jak piec kaflowy
z ostatnich 3 tyg.

Gość pilnie prosze o odp
aha, do 3 miesięcy-to jest taka przyjęta norma? to dlaczego wszedzie jest napisane że wystarczy zrobić morfologie raz w roku?nie rozumiem.powinni napisać że co 3 miesiące

Gość pilnie prosze o odp
3 tygodni? chyba przesadzasz, wszędzie piszą że wystarczy raz na rok a Ty,z e raz na miesiąc...to chyba przesada...

Gość NIE,
morfologia raz w roku? Bo wystarcza ale jeśli starasz się np o robotę to wymóg jest taki żeby ją powtórzyć mimo iż robiłaś z 5 miesięcy temu. Ale co cię trapi? Zrób i po sprawie

Gość pilnie prosze o odp
kochani, nie wytłumaczyłam:0 nie chodzi o zmianę pracy, chodzi mi o samo badanie krwi, np. pod kątem białaczki czy innych chorób krwi, jak często nalezy robić zeby mieć pewność że jest się zdrowym, o to mi chodziło:) czy wystarczy pod katem stricte zdrowotnym 1 w roku czy to za mało?

Gość NIE,
wystarczy raz w roku, no chyba że podejrzewasz coś u siebie. Nawet jeśli będziesz robić co miesiąc to białaczka może być a ty jej w morfologii nie zobaczysz bo widac ją dopiero wtedy gdy ruszyła ostro do przodu. Obserwuj swój organizm i nie zadręczaj się głupimi myślami

Gość pilnie prosze o odp
nie, no nie prawda, pytałam lekarza;) jak by była białaczka to będą nieprawidłowości w morfologii, nie można miec dobrych wyników krwi i raka krwi jednocześnie;) dlatego o to pytam . przyznaję, ostatnio robiłam 19.08-oddawałam krew w krwiodastwie

Gość NIE,
a co ci miał lekarz powiedzieć? Powiedział co chciałaś usłyszeć że morfologia pokaże wszystko a tak nie jest. Uwierz mi że znam przypadki u których morfologia była ok a wystąpiły najpierw inne objawy sugerujące że coś się dzieje. Morfologia wykaże a i owszem ale jak już choroba mocno postępuje

Gość pilnie prosze o odp
ło matko, to ja juz w ogóle nie będę spała...to wychodzi na to ze można miec raka i dobre wyniki 😭..nie, w krwiodastwie ten numer nie przejdzie. tam krew badają bardzo dokładnie, wysyłają na hematologię a tak gdyby wykryto cokolwiek niepokojącego to by mnie powiadomili. oni badaja najdokładniej bo wiadomo ze nie można chorej krwi przetoczyć innemu człowiekowi...to samo z wirusami itd

Gość NIE,
w krwiodawstwie? owszem badaja na jakieś tam wiruski ale nie na białaczkę czy na raka :p żadnego raka ani nawet białaczki nie wykryjesz po morfologii a jedynie po badaniach specjalistycznych.

Gość NIE,
może nie tak się wyraziłam - chodzi o to że morfologia może pokazać że coś jest nie halo ale na jej podstawie nie stawia się diagnozy

Gość pilnie prosze o odp
nie zgodzę się z Tobą ale niech Ci będzie:p nie na jakieś tam wiruski tylko krew jest badana na hematologii bardzo dokładnie pod każdym kątem nawet zgodności dawcy i biorcy (tak jest w przypadku płytek krwi które są przetaczane dzieciom). i prosze nie straszyć ludzi:p...;) dobra dziękuje za odzew. pozdrawiam i miłego dnia

Gość pilnie prosze o odp
no własnie o to mi chodziło. że ktoś moze mieć duże nieprawidłowości w morfologii i nie wiadomo co to jest, ale wiadomo ze coś się dzieje w orgasnizmie, czegoś za dużo czegoś za mało itd. na tej podstawie nie diagnozuje się białaczki, to prawda, ale zeby w ogóle ja podejrzewac musza być podstawy czyli złe wyniki... a jak ktoś ma wszystko w normie to jest ok. teraz chyba się zrozumiałyśmy;)

Gość NIE,
nie kotku nie zrozumiałyśmy się. Jeszcze raz powtórzę - morfologia może być ok. OB lepiej zrobić

Gość pilnie prosze o odp
kotku jak już to nie Ob tylko CRP bo podnosi się szybciej od OB i jest o wiele dokładniejsze. Od Ob już sie odchodzi:p

Gość NIE,
słuchaj, skoro tak się na tym znasz to po co to pytanie na forum?

Gość pilnie prosze o odp
no znam się, ale tego jednego nie wiedziałam:p tzn. sugeruję się tym co mówią lekarze i co znalazłam w necie i w prasie ( ze raz w roku wystarczy), ale cos mi sie to jednak rzadko wydaje dlatego spytałam-moze ktoś ma info z 1 ręki;) tylko o to mi chodziło:)

Gość hipochondrio
odświeżam; jak chodzi o ścisłość to krew się wymienia co 3 miesiące (120 dni), więc może lepiej robić co 3 miesiące badanie? A może lepiej pakiet badań? Morfo z rozmazem + OB + mocz + CPR + inne temu podobne (na krew utajoną w kale, USG brzucha, te na które Cię stać, a które oferują laboratoria). Wtedy będzie większa pewność i spokój. Mi lekarze mówią: nie potrzeba robić tego i tego, ale jeśli to ma panią uspokoić... Jeśli ma Cię to uspokoić to rób np. co pół roku tak jak się odwiedza dentystę... przynajmniej powinno. Jeśli obserwujesz swój organizm, odwiedzasz lekarzy to będzie OK :) 1 rok to długo... ale chyba lepiej robić morfo co roku i wykryć wczesne zmiany (podwyższone OB, leukocyty, zaniżone wskaźniki erytrocytarne - co MOŻE a nie MUSI sugerować białaczki) niż co 2 lata lub jej unikać... i zaniedbać coś. MOIM ZDANIEM ROK wystarczy. Ja kiedyś robiłam co 3 miechy i byłam zadziwiona różnorodnością wyników. Teraz robię co rok.