Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w***a

skrócona szyjka macicy w 22tyg. - jakie miałyście zalecenia?

Polecane posty

Gość w***a

Witam, jak się okazało mam skróconą szyjkę macicy. Lekarz zalecił mi buscopan 3x dziennie i dużo odpoczynku. A po następnej kontroli zdecyduje co dalej. Jak to jest u Was? Jakie leki? Zalecenia? Słyszałam, że zakłada się też jakieś krążki...?

krążki lub szew :) ja mam to drugie w pierwszej ciązy też miała więc spokojnie wiele kobiet ma problemy z ciążą przez niewydolną szyjkę ale zwykle wszystko dobrze się kończy :) a co do leków to oczywiście magnez 2xdziennie i do 27tc duphaston brałam :)

Ja miałam skróconą szyjkę od 29tc. Lekarz kazał mi dużo odpoczywać. Urodziłam w 33tc.

Gość cdfvgbhnjhj
ja miałam w 20tc szyjke 2 cm. Dostałam fenoterol i założyli mi pessar. Miłam cały czas leżeć i wstawać tylko do wc. Dotrwałam do 37tc.

Gość Laolina
A buscopan to na ból, tak? Daje Ci jakis efekt?

Gość sdwdewwr
A może szyjkę pomylił z twoim mózgiem? ;) Na moje oko to rozum masz skrócony 💤

Miałam skracającą się szyjkę w 19 t.c., ale miała tylko 13 mm i rozwarcie od wewnątrz. Wyszło przy wizycie kontrolnej, mój gin. liczył na założenie mu szwu w szpitalu ale tam stwierdzili że na taką ponoć już się nie zakłada szwu, krążka przy rozwarciu też nie. Reżim łóżkowy w szpitalu i stałe kroplówki. Na pewno magnez polecam. Teraz sprawdzałam w necie, z tego co wiem pessar (czyli ten krążek) kosztuje ok. 150 zł. (nie jest refundowany) + prywatna wizyta, ale z tego co dziewczyny piszą wynika że naprawdę skuteczny, bo dziecko opiera się na tym krążku, nie na szyjce. Z samymi pozytywnymi opiniami się spotykałam, gdyby te problemy się powtórzyły (tfu, odpukać) to ja zaproponuje to sama mojemu lekarzowi.