Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marienchen

centrum materna wycofane z rynku?! dlaczego???

Polecane posty

Gość marienchen

czy ktoras z was to wie?? je biore od poczatku ciazy, wiec teraz sie boje!!

decyzja własna producenta ze względu na blędne etykietowanie pudełek. bez paniki.

Gość witaminy centrum
ponoc przyspieszaja powstawianie potencjalnych nowotowrow-tak czytalam ale nie wiem co o tym myslec:O

ja tez je biore od poczatku ciazy .... czy to na pewno bazpieczny lek ???? czy ktos jeszcze cos wie??? mam starcha...

Gość ja też je biorę.
Nawet nie wiedziałam, że wycofali.

to nie jest bezpieczny lek, bo to nie lek :D to suplement diety :d oczywiscie ze bezpieczny :) też je biorę :)

ja zażywałam je w tamtej ciążyy, teraz biorę vita-miner, tanie i dużo tabletek a to samo (60 tabletek). Jak się boicie, to zawsze można zmienić tabletki :P

Gość a po co wy kuźwa bierzecie
chemie zamiast zrec owoce i warzywa????? Glupota jakich malo. i sobie firmy zarabiaja na was :-P

a niech zarabiają. myslisz ze na owocach i warzywach nikt na tobie nie zarabia? jabłka w skupie kosztują 60gr za kilogram, w sklepie 2zł z hakiem :D

Gość ja też je biorę.
Ja biorę bo mam niedobór witamin i anemię, a podobno w tym preparacie jest najwięcej wszystkich substancji. Niestety jabłka mi na to nie pomogą. Staram się odżywiać zdrowo, ale widocznie dziecko potrzebuje dużo więcej niż dostarczam mu z pokarmu. Więc sobie zabiera, a ja wpadam w anemię.

ja biorę bo na poczatku ciąży nie bylam w stanie jesc, tak mnie cofało :) wiec dostarczanie wartości odzywczych z lekka kulało ;)

Gość marienchen
no ale co bylo zle oznakowane na opakowaniach? dziwne jest to ze nie wiedza nawet w aptekach dlaczego musieli je z polek sciagnac.

preparaty dostepne w aptece musza spełniac wymogi okreslone. dlatego podczas ich rejestracji firmy zgłaszają nie tylko azwe, skład jakosciowy i ilościowy, ale także układ tabletek na blistrze, wzór ulotki i wzór pudełka :) i tego MUSZĄ się trzymać, bo jesli czegoś tam zabraknie w ulotce czy na pudełku to własnie musza wycofywac :) a w aptece nie mają ni obowiazku, ani możliwosci znac wszystkich wzorów pudełek, ulotek itd. takich spraw pilnuje producent i okreslona instytucja (inspektor farmaceutyczny dla leków, sanepid dla suplementów diety). jak coś jest nie tak to pisza informację do aptek i sie to wycofuje. jest napisane ze nieodpowiednie oznakowanie i to aptece wystarczy. nei musi wiedziec ze np "w górnym lewym rogu tylniej stony opakowania zabrakło nadruku "smacznego""... :)

Gość ?????????????????!!!!!!!!!!!!!
no i??

Gość biorę centrum materna
zdziwiła mnie informacja o jego wycofaniu więc zadzwoniłam do kilku aptek i do producenta. Dowiedziałam się, że nie został wycofany. Po prostu wstrzymali jego produkcję, a już niedługo na półkach aptecznych pojawi się nowość centrum materna plus kwasy omega. I to w zasadzie wszystko. Stare centrum można jeszcze kupić w niektórych aptekach, ale w hurtowniach już go nie ma i niedługo zniknie całkiem, a będzie tylko to nowe z kwasami omega. Także dziewczynki bez paniki.

Gość a ja wiem ze
po maternie rodza sie duze dzieci powyzej 4 kg

Gość biorę centrum materna
Po witaminach nie rodzą się duże dzieci. Nie wiem skąd się biorą te mity na temat materny. Duże dzieci rodzą się u matek zagrożonych cukrzycą ciążową i jest taka tendencja, że z każdej kolejnej ciąży rodzi się większe dziecko, jeśli oczywiście jest donoszone, ale to niema nic wspólnego z przyjmowaniem witamin podczas ciąży bo to nie "środek na porost dziecka" tylko zwykły suplement diety.

Gość marienchen
dziekuje za odpowiedzi

Gość zrownowazona ciezarna
a czy juz jest w sprzedazy???

Gość erfeggrtgtr
po maternie rodza sie duze dzieci, to wplyw selenu, nie mit, byl artykul na ten temat, jedyne co to nie wiem czy ten selen już został czyms zastąpiony czy w ogole usniety, to na tyle, a wycofany został może właśnie przez złe etykietki lub coś podobnego, na pewno nie ze względów zdrowotnych

Gość zgadza sieee
materna ma wszytskiego po 100% a przeciez z jedzenia tez masz witaminy no i selen tez ma .tez czytalam o tym i od wielu wielu poloznych i lekarzy slyszalam ze po maternie sa duze dzieci nie tylko w pl ale tez zagranica wiec to nie jest plotka moze teraz cos pozmieniaja w skladzie ja bralam feminatal i bylo ok dziecko 50 cm 3kg

"po maternie rodza sie duze dzieci, to wplyw selenu, nie mit, byl artykul na ten temat, jedyne co to nie wiem czy ten selen już został czyms zastąpiony czy w ogole usniety, to na tyle" był artykuł ale badania to wykluczyły. obecnie jest wiele preparatów z selenem i jakos nikt nie mowi ze sie po nich rodza duze dzieci :P poza tym - nie ma tak ze jeden pierwiastek powoduje AZ TAK WZMOZONY wzrost dziecka. to troche bardziej złożony proces.

Gość ja nic nie brałam
i dziecko ważyło ponad 4 kg