Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Takie moje skromne rozmyślania

Nie sądzicie, iż podatki u nas są tak wysokie, że Polacy powinni się zbuntować?

Polecane posty

Wysokość realnego opodatkowania - zarówno podatków pośrednich, bezpośrednich i ukrytych - klasy średniej i niższych (czyli zwykłych ludzi) jest u nas zbliżona do krajów skandynawskich. A ile z tego tego co oddamy fiskusowi ze swojej ciężko wypracowanej pensji, otrzymujemy później w zamian? Absolutnie nie jestem zwolennikiem polityki socjalnej, ale w krajach skandynawskich te pieniądze mimo wszystko później wracają do obywateli w postaci licznych dóbr i świadczeń... A u nas? Jesteśmy okradani na masową skalę i to na naszych oczach, a nikt nie ma odwagi się temu sprzeciwić?! Przecież to jest chore, zbiorowy matrix znieczulenia przez TVN, Wyborczą i inne "opiniotwórcze" media, które jeszcze mają czelność co jakiś czas propagować akcję "donieś na sąsiada bo nie płaci podatków" Jedna z historycznych tez etymologii nazwy Słowian sugeruje, że pochodzi ono od Slavus - czyli niewolnik... jak obserwuję w jaki sposób narody słowiańskie dają się wykorzystywać przez swoje własne rządy, to jestem gotów temu przyklasnąć. :-O

Gość mariette
ludzie się buntują.(krytykują głupie ustawy, ale media tego nie słyszą nie są w domach tych ludzi).jak słyszą o podwyżkach..mówią to u znajomych piwie...ale co? mają wyjśc na ulice? to juz nie te czasy..ale mogą podpisac zbiorową petycje via net..itp..jak greenpeace. To nie byłoby głupie.

Gość Prażynka_87
przecież w Polsce nikt nie ma odwagi głośno powiedzieć że nie zostanie po godzinach w pracy, więc kto będzie krzyczał z powodu podatków. Na wszystko wystarcza machnięcie ręką - tak było jest i będzie.

Gość mariette
zostac po godiznach w pracy..bo ludzie wiedza że w kazdej pracy musza zostac..wiec co to da? ze sie beda wykłócac? ponadto to wstyd powinno byc tym co tworzą tak głupie ustawy...głupie podadki, które krzywdza ludzi... rok temu mówili ze wzrosnie akcyza...mysleli ze ludzie sa głupi? nawet patologia co siedzi w mopsie wiedziała, ze beda podwyzki. Ja bym wprowadzila podatek liniowy..kazała donosic posłom-osłom na kolezków którzy nie płacą podatków. To jest sprawiedliwie.

Gość ludzie się już dawno
zbuntowali tylko rząd jakoś nie chce tego dostrzec przecież co 2 działa przynajmniej częściowo w szarej strefie - nie wykazuje zleceń, od szefa dostaje część wypłaty do koperty itd żeby uniknąć tych pierońsko wysokich podatków.

Gość mariette
popieram sara strefe. Ludzie wiedzą, że politycy to złodzieje i od dawna okradają ludzi...

Gość wujek dobra radaaaaa
na tle niektórych państw nie wypadamy tak tragicznie wystarczy popatrzec na wykresy http://gourl.org/musson dzucego nie znacie na swoje narzekacie :P

Gość mariette
My mamy polityków z IQ 25..a w skandynawii umieja towrzyc dobre prawo, ustawy. Co tu sie dziwic. Trzeba by wprowadzic ustawe, która by usuwała złych polityków na zasadzie nakiety-oceniającej prace danego osła-polityka. Tak jak ocenia się uczących na uczelniach szkołach itp.

Gość ludzie się już dawno
tak tylko, że Skandynawia buduje dobrobyt od lat, a u nas w komunie wszystko rozkradali, a z pustego to i Salomon nie naleje.... eh ale politycy sa durni to fakt kłócą się tylko o stołki i nic nie robią....

Problem w tym, że ludzie w tym kraju są przez media znieczulani. Weźmy sprawę krzyża. Zebrało się na początku dosłownie trzech oszołomów, którzy stali pod krzyżem. Media nakręciły spiralę, nagłośniły sprawę i mieliśmy pod tym krzyżem już dziesiątki oszołomów którzy go bronili i tysiące kretynów, którzy nie mając większych problemów życiowych i co do roboty w domu, przyszli protestować przeciwko nim. I show z takiej pierdoły gotowe. Można tym karmić przez miesiąc lud, odsuwać go od istotnych spraw, a potem się wymyślić nowy spektakl - aborcję, homosiów, in vitro, czy co tam chcecie. :-O

Przestań pieprzyć o komunie, bo ta bajka już stała się nudna. Komunizm jest systemem niewydajnym, ale odziedziczyliśmy po nim ogromny przemysł ciężki, który w wyniku złodziejskich przetargów i prywatyzacji jest rozkradany. Nie mam nic przeciwko prywatyzacji, ale nie za bezcen, jak to mam miejsce obecnie. Porównaj stopę życia Słowenii (kraju postkomunistycznego) do Polski. Kraje nadbałtyckie i Czechy już nas wyprzedziły. Aby zbudować dobrobyt z totalnych zniszczeń wojennych wystarczy jedno pokolenie - dowodzi tego przykład Japonii i Niemiec. Podatki tylko hamują ten rozwój.

up :classic_cool:

przypominają mi się pierwsze wybory, tzn te gdzie startował Wałęsa i człowiek z nikąd, Tymiński. Napisałem do jego komitetu wyborczego, i przysłał mi książkę o podatkach jak, on to widzi. Zadałem sobie trochę trudu i przeanalizowałem jego przemyślenia, i choć on, mi wisał jak kilo kitu, muszę powiedzieć, że jego spostrzerzenia były nadzwyczaj trafne, jeśli chodzi o podatki.

Gość taa niedobra pupa
który w wyniku złodziejskich przetargów i prywatyzacji jest rozkradany. Nie mam nic przeciwko prywatyzacji, ale nie za bezcen, jak to mam miejsce obecnie Tylko nie rozumiesz co to była komuna i mentalność postkomunistyczna, właśnie polegająca na rozkradaniu wszystkiego. SLD doszło do władzy i nic nie robiło, u nas naród jest tępy i myśli, że pieniądze pojawiają się jak manna z nieba. Obiecywali pieniądze, to na nich głosowano. Kłania się podstawowa nieznajomość ekonomii. Żeby były pieniądze, trzeba pracować. A efektywnośsć naszej pracy jest o ok. 50 % mniejsza niż na Zachodzie. Do tego, tylko 58 % osób w wieku produkcyjnym pracuje. Trzeba to nadrabiac wysokimi podatkami.

Gość taa niedobra pupa
Porównaj stopę życia Słowenii (kraju postkomunistycznego) do Polski. Kraje nadbałtyckie i Czechy już nas wyprzedziły Małe kraje mają znacznie mniejszą bezwładność, znacznie łatwiej przeprowadzic transformację w małym, niż duzym kraju. Ale generalnie los krajów postkomunistycznych jest podobny. W czechach - udało się przeprowadzic dekomunizację, która wszystko przyspieszyła. A nasz naród kochał komunistów i głosował na nich nadal - SLD , Kwaśniewski, itp.

taka jest Polska, hasełka oszołomów, typy Kaczyńscy do połowy żywi. Stocznia Gdańska, reanimowanie trupa, wiadomo , było, że padnie, bo 95% brał ZSRR, ale trzeba było ludziom bzdety wciskać, zamiast na to miejsce budować na bazie maszyn inne przedsiębiorstwo.....chcieli sprzedać Arabom, to już szczyt wszystkiego, jak zaraza wzięła kasę , a jak się sprawa rypła, to odbudowują warsztat Wałęsy, tylko Polacy potrafią zamienić łby z kutasem....

Chwila, chwila. Sugerujesz, że dobrobyt bierze się z podatków? W epoce postindustrialnej dobrobyt bierze się wyłącznie z pracy - nie z żyznej ziemi, ani surowców. Opodatkowując do olbrzymich rozmiarów pracę, wstrzymujesz szanse na bogacenia się przyszłych pokoleń.

Gość Krajankowata
A ja wiem co dzieje się z twoimi pieniędzmi i pieniędzmi reszty podatników- idą na dodatki dla młodych emerytów których jest coraz więcej (ile osób idzie na wcześniejszą emeryturę?), idą na oszustów którzy siedzą na chorobowym mimo tego, że są całkowicie zdrowi... Polska jest strasznie roszczeniowym krajem, pełnym frustratów i ludzi którzy całe dnie narzekają jak im źle. Mój mąż ma prywatną firmę i praktycznie od każdej faktury oddaje 40% i co, mało? chyba nie a podatki trzeba płacić i tyle.

bo w Polsce wszyscy nauczyli się lekką rączką wydawac nie swoją kasę, począwszy od sejmy......

Gość Krajankowata
Można zmieniać ustawy itd, ale jak dla mnie trzeba zacząć od mentalności społeczeństwa- a tego chyba raczej ruszyć się nie da.

Ale co jest nie tak w mentalności polaków? Ludzie już tam mają, że są osobnikami logicznie myślącymi, dążącymi do optymalizacji zysków. Jeśli ktoś ma możliwość zdobycia renty, to dlaczego miałby nie korzystać? To tak jakbyś wystawiła psu soczysty kawałek szyneczki i narzekała potem na jego mentalność :-D Natomiast jest inna sprawa o której NIKT w mediach nie mówi - ZUS jest bankrutem. Jego bankructwo nastąpi w ciągu najbliższych 20 lat. Obecnie aby wypłacać bieżące renty, emerytury i inne świadczenia, ZUS musi się co MIESIĄC zadłużać na 2 miliardy złotych. A niedługo na emeryturę przejdzie ogromny wyż demograficzny z okresu powojennego i te obciążenia się jeszcze zwiększą. :-O