Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość an000sia

Jak załatwia się urlop macieżyński??

Polecane posty

Gość an000sia

j/w obecnie jestem w 36 tyg na l4 ze wzglądu na nadcisnienie. jakie formalności trzeba załatwić do urlopu macieżynskiego? jakie dokumenty sa potrzebne i gdzie się z nimi idzie?

Gość madlen1984
zamnosisz tylko pracodawcy taki dokument ze urodziłaś. Dostaniesz go ze szpitala po porodzie.

nalezy dostarczyc pracodawcy orginalny akt urodzenia oraz zaswiadczenie ze szpitala ze urodziłas :)

Jak urodziłam dostałam wypis ze szpitala i zwolnienie to właśnie był urlop macierzyński. Zanosisz do pracy i kserują sobie akt urodzenia.

Gość kokojambo
To zależy, bo jak się ma umowę tylko do dnia porodu to po porodzie zanosi się skrócony akt urodzenia dziecka do ZUSU ;) Tak piszę dla info ;)

ooo to się widzę przepisy zmieniły :/ ja przy pierwszym dziecku dostałam ze szpitala zaświadczenie że urodziłam i to już była podstawa do macierzyńskiego jakbym miała na akt urodzenia czekać to bym sobie ponad miesiąc czekała :/ wcześniej mi szpital nie chciał dać odpowiednich papierów do rejestracji i tylko to durne zaświadczenie dostałam ale wystarczyło :) teraz kadrowy mi mówił że też wystarczy że mu zaświadczenie dam ze szpitala i po problemie :/ no to zgłupiałam chyba do zusu jutro zadzwonię i się dopytam co i jak :)

Gość kokojambo
mami82 WIadomo, że zakłąd pracy wie, że urodziłaś, ale ZUS musi mieć komplet potrzebnych dokumentów jak załatwiasz macierzyński. Generalnie to jak robisz to poprzez pracodawcę to i tak dokumenty zostają wysłane do ZUSU, bo to ZUS płaci macierzyński ;) Poza tym zaświadczenie ze szpitala dostarczasz tylko do zakładu pracy jako potwierdzenie, że rodziłaś;) To chyba wiadome. Ja akurat macierzyński załatwiałam sama w ZUSIE, bo umowę miałam tylko do dnia porodu. I musiałam dostarczyć odpis aktu urodzenia dziecka i wypełnić wniosek, który dał mi ZUS. I tylko tyle.

spoko rozumiem tylko się zastanawiam co w sytuacji gdy nie mamy tego aktu urodznie powiedzmy przez pierwszy miesiąc życia dziecka? ja tak miałam bo mi nie chciał szpital dać papierów bo tak naprawdę nie było wiadomo jak to z małą będzie :/ i tylko zaświadczenie wystarczyło tyle że wtedy nie miałam prawa do macierzyńskiego a teraz mam i się zastanawiam co w sytuacji jeśli by się to powtórzyło

Gość łupppp
akt urodzenia zalatwia sie w kilka dni od urodzenia, jaki to problem??? zaswiadczenie o porodzie nie jest zadnym aktem prawnym dla zalatwienia macierzynskiego TYLKO akt urodzenia

jest albo nie jest problem :/ do wystawienia aktu urodzenia musisz mieć stosowne dokumenty ze szpitala a mi takowe wydano dopiero jak małą wyjęli z inkubatora i stwierdzili że jej życiu juz nic nie zagraża boję się że teraz może być tak samo dlatego dopytuję co w sytuacji gdy nie da się tego załatwić od ręki :/

mami, ale szpital MUSIAŁ Ci wydac akt urodzenia, niezależnie od tego czy dziecko by przeżyło czy nie. to dokument stwierrdzający urodzenie dziecka, a nie jego dalsze przeżycie. urodziłas? - tak. dokument powinnaś dostać bez łaski. ciesze się że mała dała radę :)

Gość hhahahahhahah
szpital idiotki nie wydaje AKTU urodzenia tylko zaswiadczenie o urodzeniu akt wydaje urzad stanu cywilnego jezuuuuuu :O

no to widać popiredolony szpital był bo mi nie dali dopóki nie byli pewni że dziecko przeżyje :/ a nie ważne było mineło mam nadzieję że taraz to wszystko raz dwa załatwię :) za jakieś 6-8 tygodni :D:D:D

Gość kokojambo
Szpital od razu po porodzie zgłasza do urzędu stanu cywilnego, że urodziło się dziecko i wtedy skrócony odpis jest od razu do odebrania:o Nie może być czegoś takiego, że czeka się miesiąc na wydanie aktu :o Chyba, że urząd to zaniecha:o Tak jak wyżej pisałam tylko akt urodzenia dziecka jest ważnym dokumentem do załatwienia macierzyńskiego, nie żadne zaświadczenie ze szpitala.

Gość gość
dziewczyny mam pytanie, a co jeśli dziecko bedzie nosiło nazwisko ojca a matki jest inne? mam od razu to zgłosić w szpitalu?

Gość rene31
Mam konkretne pytanie i takiej odpowiedzi oczekuje jaki dokument dostaje w szpitalu po urodzeniu dziecka czy jest to zwykłe zaświadczenie że urodziłam i to wystarczy do wypłaty macieżyńskiego czy musi być odpis aktu urodzenia akt urodzenia i czy w orginałach czy wystarczy kopia?

Gość gość
czy macie może aktualne wnioski potrzebuję wniosek o dodatkowy urlop macieżyński 6 tyg i wniosek o urlop rodzicielski 26 tyg