Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudia;p

Zawodówka czy technikum??

Polecane posty

Gość klaudia;p

w 2 klasie gim. mialam Srednia ponad 3 i nie wiem czy isc do zawodówki czy do technikum.. miałam taka średnia tylko dlatego ze mi sie nie chciało uczyć w tym roku mam zamiar podniesc ja do ponad 3 i pół... nie chce isc do zawodowki bo sie boje ze sobie zycie zmarnuje i czuje ze dała bym sobie rade w technikum ... bo osoby z srednia 2.8 sobie daja rade... tym bardziej ze mam 4 z matematyki a chce isc na technik spraw biurowych ... albo ekonomiste... nie wiem co zrobic....

Tylko technikum w technikum nie jest tak ciężko, 1 klasa jest najgorsza a później tylko z górki, ja skończyłem technikum o wysokim poziomie a nie byłam asem w podstawówce.

Gość smanna
Jeśli nigdy nie byłaś osobą która chętnie siedzi przy książkach, to LO to nie jest najlepsza sprawa i uważam, że gdy ktoś nie chcę iść na porządne studia to nie opłaca się iść do liceum bo nic nie da. Ja chodziłam pół roku i od razu przepisałam się do technikum i się bardzo cieszę, że będę miała w miarę fajny zawód i już jakieś praktyki w zawodzie, nauczę się pracy i nie będę tak ślimaczyć w przyszłośći.

Ja osobiście skończyłam LO. Ale czasami się zastanawiam, czy technikum nie byłoby lepsze bo miałabym jakiś zawód. No ale teraz jestem po studiach więc nie jest tak źle. Jeżeli zastanawiasz się nad tymi dwoma opcjami to wybierz technikum. Może potem będziesz chciała pójść na studia o podobnym profilu. Ja jak byłam w gimnazjum to też sobie mówiłam, nie ide na studia bo po co mam się jeszcze uczyć, a teraz inaczej myślę, w tym roku skonczę magisterke i mam zamiar iśc na podyplomowe w następnym :D

Idź do technikum. Technikum ekonomiczne zrób i studia możesz olać bo będzie dyplom ;) Bardzo łatwy kierunek , taki logiczny i życiowy więc naprawdę nie trzeba wkuwać.

Gorzej może być z przyjęciem. Wiem, że u mnie liczono punkty z egzaminu plus oceny z przedmiotów takich jak : matematyka , polski , angielski i chyba biologia lub geografia. Ważniejszy jest egzamin niż oceny ! Jeżeli zdobędziesz z 70% to trójki Ci wystarczą , jeżeli mniej to lepiej o czwórki się starać.

Gość tekni kum kum kum
co za bzdury, oceny zawsze mialam slabe, bo nie sa najwazniejsze, choc mialam takie z powodu olewactwa, srednia mi wyszla 2,6 poszlam do liceum, szkola jest swietna, nauczyciele tez, chce mi sie zyc i uczyc, srednia w pierwszej klasie mialam 4,2 a w tym roku to pewnie bede miec jeszcze wieksza, po prostu interesuje sie i duzo ucze, od razu stopnie na tym skorzystaly wybralabym technikum

Gość belfera
A ja bym się jednak zastanowiła nad szkołą zawodową. Dziś, kiedy jest ogólny pęd do liceów, absolwenci zawodówek są albo za moment będą poszukiwani. Mam tu na myśli absolwentów w zawodzie np. krawiec, stolarz, fryzjer - jesli ma się pasję i zdolności ku temu. A średnie zawsze można zrobić po skończeniu zawodówki. Przemyśl to sobie, przedyskutuj z kimś mądrym i wybierz rozsądnie :)

Gość Wujek Bardzo Dobra Rada
Zawodówka (wbrew temu co mówią idioci) jest dobra dla chłopaków. Dziewczynom niestety nie oferuje żadnego zawodu, który pozwalałby podjąć potem dobrze płatną pracę. Liceum ogólnokształcącego to jeszcze gorszy syf niż wyżej wymieniona zawodówka. O ile nie masz jasno sprecyzowanych planów dotyczących studiowania i wyjechania za granice po ich zrobieniu, technikum bardzo dobry wybór. Co do konkretnego kierunku to polecałbym ekonomistę. Technik spraw biurowych to takie srututu, które niczego właściwie pracodawcy nie daje.

Gość nklnknl
ja skonczyłam w tym roku technikum hotelarskie i nie załuje wogóle..zdałam mature z dobrymi wynikami i egzamin zawodowy na 81% takze technik w kieszeni :D po LO badzmy szczerzy nie masz nic..tylko mature ..a po technikum mozesz szybciej prace znalezc bo masz praktyke i jakies doswiadczenie w zawodzie a pracodawca zawsze sie pyta czy cokolwiek robiłas , czy miałas praktyki i to bierze pod uwage ..wiecej tez zajmuje miejsca w CV :P ja juz pracuje i to głownie dzieki temu ze przyjeli mnie do zakładu gdzie juz wczesniej odbywałam praktyki..a wiem ze po LO nie znalazłabym nic ewentualnie jakas praca w sklepie ale to mało ambitne :P mój chłopak tez załuje ze był w LO bo teraz jest na studiach dziennych i na wakacje ciezko mu było cokolwiek znalezc bo kazdy szukał kogos kto bedzie miał minimum doswiadczenia .. odradzam zawodowke

Gość nklnknl
ja skonczyłam w tym roku technikum hotelarskie i nie załuje wogóle..zdałam mature z dobrymi wynikami i egzamin zawodowy na 81% takze technik w kieszeni :D po LO badzmy szczerzy nie masz nic..tylko mature ..a po technikum mozesz szybciej prace znalezc bo masz praktyke i jakies doswiadczenie w zawodzie a pracodawca zawsze sie pyta czy cokolwiek robiłas , czy miałas praktyki i to bierze pod uwage ..wiecej tez zajmuje miejsca w CV :P ja juz pracuje i to głownie dzieki temu ze przyjeli mnie do zakładu gdzie juz wczesniej odbywałam praktyki..a wiem ze po LO nie znalazłabym nic ewentualnie jakas praca w sklepie ale to mało ambitne :P mój chłopak tez załuje

Gość nklnknl
ja skonczyłam w tym roku technikum hotelarskie i nie załuje wogóle..zdałam mature z dobrymi wynikami i egzamin zawodowy na 81% takze technik w kieszeni :D po LO badzmy szczerzy nie masz nic..tylko mature ..a po technikum mozesz szybciej prace znalezc bo masz praktyke i jakies doswiadczenie w zawodzie a pracodawca zawsze sie pyta czy cokolwiek robiłas , czy miałas praktyki i to bierze pod uwage ..wiecej tez zajmuje miejsca w CV :P ja juz pracuje i to głownie dzieki temu ze przyjeli mnie do zakładu gdzie juz wczesniej odbywałam praktyki..a wiem ze po LO nie znalazłabym nic ewentualnie jakas praca w sklepie ale to mało ambitne :P mój chłopak tez załuje ze był w LO bo teraz jest na studiach dziennych i na wakacje ciezko mu było cokolwiek znalezc bo kazdy szukał kogos kto bedzie miał minimum doswiadczenia .. odradzam zawodowke

Gość nklnknl