Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażona wynikiem

cytomegalia

Polecane posty

Gość przerażona wynikiem

witam.mam pytanie jeśli ktoś sie orientuje w sprawie cytomegalii.jestem w 36 tygodniu ciązy także to już końcówka.wczoraj odebralam wyniki na cytomegalie i jestem przerażona.w klasie igg-215,900, gdzie norma powyżej 15 jest dodatnia.na szczęście w klasie igm wyszło 0,260 (wynik ujemny :

Gość ciezarowkaa25
no to rychło wczas robiłaś to badanie - generalnie robi się na początku ciąży ... a wynik z tego co pamiętam to jest spoko - to znaczy że kiedyś miałaś - ten wynik podwyższony a ten ujemny znaczy że teraz już nie masz

Gość ffdfdf
o bożesz, takie badanie w 36 tyg ciąży jak dla mnie nie ma sensu. Wyszło Ci, że kiedyś chorowałaś i masz przeciwciała i w sumie ok, tylko teraz nie wiesz, czy chorowałaś na początku ciąży czy wcześniej.

Gość sdjhnl
tzn że kiedyś byłaś na to chora...a robiłaś usg główki dziecka?? nie ma powiększonych komór bocznych mózgu?? bo przez te choroby często dzieci cierpia na ta przypadłość.

dopiero pod koniec ciąży dowiedziałam sie ze takia choroba jest niebezpieczna.zrobiłam to badanie przy ikazji i nie spodziewałam sie ze wyjdzie pozytywnie.usg wyszło ok.przynajmniej lekarz mnie nie nastraszył

Gość okolgdujj
a co to znaczy ok??robił usg główki??

właśnie o to mi chodzi ze martwie sie czy nie było to na początku ciąży.niby piszą ze jesli wyjdzie w klasie igg to przechodziło sie dawno(ale nie wiadomo co oznacza slowo dawno).teraz już wiem ze takie badania robi sie na początku ciąży.żałuje ze tego nie zrobiłam napewno bym sie teraz nie zagnębiała

Gość okolgdujj
aha, tzn w tym przypadku lekarz powinien zmierzysz komory boczne mózgu a nie samą główkę, ale pewnie wszystko jest ok. Może mierzył ale Ci nie powiedzial...

Hej znalazł|am ten temat wiec tez chcialam zapytac. Chodzi o cytomegalie. Wynik IGM mam ujemny a IGG mam dodatnie z tym ze az 164,5. Cos moze byc nie tak z moim dzidziusiem jestem w 8 tygodniu ciazy i wyniki odebralam dwa dni temu.

Gość jysru5ty75
cytomegalii i tak w ciąży sie nie leczy z tych modnych chorób można tylko toksoplazmozę leczyć... wiec zastanówcie się raczej po co wy te badania wszystkie na początku ciąży robicie?

do poprzedniczki: a po to, zeby "monitorowac" plod na USG potem. listerioza i cytomegalia moga spowodowac znieksztalcenia plodu. badania na te choroby robi sie przed zajsciem w ciaze (kiedy kobieta oznajmi swojemu gin ze sie stara o dziecko) jak rowniez na poczatku i potem co jakis czas w ciazy. tak jest w cywilizowanych krajach, ale zapomnialam, ze Polska do nich nie nalezy.

Gość kwiatkowy
estem w 6 tygodniu ciąży, zrobiłam badanie na toksoplazme wynik: IgG ilościowo 3,00 przy normach min 0,00 max 8,8; IgM ilościowa 3,2 przy normach min 0 max 6 - wynik ujemny, Cytomegalia: IgG- ilościowo 8,20 przy normach min 0,0 max0,4 IgM 8,0 przy normach min 0 max 15 . Bardzo proszę o interpretacje wyników , jestem przerażona. Bardzo dziękuje

Gość rinoxi
z tego co piszesz to igg masz wieksze niz norma czyli ze kiedys sie zarazilas i teraz masz przeciwciala.wiec raczej dziecku nic nie grozi ale to lekarz musi ci dokladnie wyjasnic.