Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zielony_szalik

przerwa między opakowaniami - zatrwożona

Polecane posty

mega problem... jeśli wczoraj tzn w czwartek wziełam ostatnią tabletkę z pierwszego opakowania a przerwa ma trwac 7 dni tzn że pierwszą tabletkę następnego opakowania przyjmę w następny piątek?? nie wiem... przyjaciółka mi metlik zrobiła a lekarza nie mogę zapytać bo zapisy do niego dopiero za 1,5 tyg.... uswiadomi mnie któraś? mnie to trzeba wprost objaśnic bo z tej ulotki nie jestem mądra... help :/

tak w piątek :) i teraz taka mała podpowiedź. każda pierwsza tabletka z nowego opakowania wypada w ten sam dzień tygodnia. Czyli jesli pierwszą z pierwszego wzięłaś w piątek, to tak samo będzie z drugim opak i z kolejnymi :) pozdrawiam :)

bo pierwszą tabletkę z nowego bierzesz ÓSMEGO DNIA po 7 dniach przerwy - już jaśniej się nie da :)

heh no to w takim razie dzięki ;) wezmę jak mówisz. a... po ilu dniach od wzięcia pierwszej tabletki drugiego opakowania mogę współżyć? jestem bezpieczna od pierwszej tabletki? czy znowu czekać 7 dni>

Gość MakeMeHappy
Tabletkę z kolejnego opakowania musisz wziąć w piątek. Jasne że jesteś zabezpieczona przez cały czas!!! Jeśli będziesz brała tabsy regularnie każdego dnia po tej 7 dniowej przerwie, to jesteś normalnie zabezpieczona w ciągu 7 dni przerwy z resztą też jesteś zabezpieczona. Możesz bzykać bez strachu do upadłego!

czyli jak w piątek wezmę to juz mogę "bzykać" czy lepiej jeszcze nie? i nie rzucajcie we mnie gromow ze mialam lekarza zapytać, bo naprawdę juz kombinowałam i pytałam o rożne rzeczy, ale to była moja pierwsza wizyta, nie mialam dotąd stycznosci z tabletkami takze nie wiedziałam jakie wątpliwosci mnie poźniej najdą... naszły takie że nie wiem czy mi sie bejbi nie zrobi jak pojde na całość po pierwszym tabsie z 2opak...

jeśli bierzesz tabsy regularnie o stałych porach, jesli nie wystąpiły kłopoty z żołądkiem i jeśli nie bierzesz leków osłabiających działanie antykoncepcyjne tabsów to jesteś zabezpieczona CAŁY CZAS! Czyli od 1 tabletki każdego opakowania, po ostatnią i wraz z 7 dniową przerwą :)

Gość przeprowadzam się
tak jesteś od razu zabezpieczona jeśli tabletkę weźmiesz w pt. Jeśli zapomnisz i weźmiesz później to nie jesteś bezpieczna :P

nawet jeśli to moje pierwsze opakowanie? na jakims innym forum dziewczyna odpowiedziala mi ze w przerwie po pierwszym opakowaniu zaleca się jednak dodatkowe zabezpieczenie ktore powinno byc stosowane do paru pierwszych tabletek drugiego opakowania... i co wy na to? moze jednak zapytam w aptece...

jeśli PIERWSZE to tak. różne są zdania. jeśli drugie ( i wszystko wg zaleceń robiłaś) to NIE NIE NIE NIE!!!!!!!!!!! jaki sens byłoby przez każdy pierwszy tydzień przyjmowania zabezpieczac sie dodatkowo?

yyy no zdaje sie że to forum służy właśnie temu zeby sie wymienić opiniami i doświadczeniami :| wiec ja NIE SIEJE WĄTPLIWOŚCI a staram sie je rozwiać. a w ulotce dołączonej do moich tabletek (biore Midiane, w razie gdybyś chciała upewnić się czy jednak umiem czytać ze zrozumieniem) i tam nie ma słowa o tym o co tu pytam czyli po ilu tabsach z2 opak jestem bezpieczna. ludzie...

zielony_szalik albo czytać nie umiesz albo jesteś paskudną kłamczuchą. W pierwszy przypadku nie powinnaś się zabierać za branie pigułek, w drugim - popracuj trochę nad sobą, no i kłamstwo ma krótkie nogi. Cytuję: "Ósmego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki leku Midiana(tzn. po 7-dniowej przerwie należy rozpocząć następne opakowanie nawet jeśli krwawienie jeszcze trwa" (...) Stosowanie produktu Midiana w powyższy sposób zabezpiecza przed ciążą również przez wspomniane 7 dni przerwy w stosowaniu tabletek. I najważniejsze: "Rozpoczęcie stosowania leku Midiana w pierwszym dniu miesiączki zapewnia natychmiastowe działanie antykoncepcyjne" Widzisz, jednak ktoś sprawdził i teraz będzie Ci głupio i po co to było? Wstyd...

droga bojabojaboja... widać sama nie potrafisz czytać. szkoda. tak sie składa, ze zpaytalam lekarza o to, czy można współżyć w tygodniu przerwy. odpowiedział mi, że NIE RADZI, a to co zawarte jest w ulotce to czasmai zwykle pierdolły, tak jak np. niby nie wolno pic dziurawca bo zaburza działanie tabletek... a skoro mam dwie opinie, jendą lekarza drugą WYCZYTANĄ w ulotce, to chce się upewnić pytając kobiety doświadczone w tej materii. i to Twoje " najważniejsze: "Rozpoczęcie stosowania leku Midiana w pierwszym dniu miesiączki zapewnia natychmiastowe działanie antykoncepcyjne" Widzisz, jednak ktoś sprawdził i teraz będzie Ci głupio i po co to było? Wstyd..." za pare dni zaczne DRUGIE opakowanie, wiec nie rozpoczne go w pierwszym dniu miesiączki ;] siłą rzeczy, bo okresu juz nie mam a krwawienie z odstawienia mam od wczoraj ;] mnie chodziło jedynie o to, czy od PIERWSZEJ tabletki DRUGIEGO opakowania jestem zabezpieczona. ale odp już dostałam, takze dziękuję i życzę uspokojenia nerwów ;)

Widać co lekarz to opinia, Twój wybór. Ja tam ufam ulotkom, w końcu po coś zostały stworzone. Zresztą w moim przypadku opinie lekarzy nigdy nie kolidowały z tym co się znajduje w ulotce, więc czytając to co piszesz jakoś nie mogę uwierzyć, że to opinia lekarska a nie coś co przeczytałaś w necie. Z ulotki wynika, że jesteś zabezpieczona cały czas pod warunkiem, że weźmiesz pierwszą tabletkę w pierwszym dniu miesiączki, tak samo jesteś potem bezpieczna w przerwie i tak samo przez każde kolejne opakowanie pod warunkiem, że nic nie zaburzy wchłaniana tabletki, a co może - jest wszystko wymienione. Jeśli tego nie zrozumiałaś, to owszem, nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Podstawą w tym wszystkim zrozumienie w jaki sposób działają tabletki. Tego niestety nie ma w ulotce. Być może dlatego, że są to dość skomplikowane procesy, nie mniej jednak warto się z nimi zaznajomić. Wtedy nie będzie niepotrzebnych pytań i aż tylu wątpliwości. Pozdrawiam.

jednakze nie rozumiem ogólnego poruszenia związanego z moimi postami... nie mam możliwosci wizyty w gabinecie za każdym razem jak coś mi się przypomni z uwagi na pracę, a myślałam że tutaj spotkam osoby które sa jednak bardziej przychylnie i z większą sympatią zwracają się do innych ;) myślę że każda która zaczęła antykoncepcję hormonalną miała wątpliwosci, poza tym w sieci jest cała masa wątków zawierających o wiele banalniejsze pytania niż moje, a jednak odpowiedzi nie są aż tak przesycone zniecierpliwieniem... a co do autentycznosci moich wypowiedzi, niestety taka jest opinia mojego ginekologa. Moze to i źle, przyjdzie czas to zmienie lekarza. obojętne... dzięki za odp. pozdrawiam