Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wierząca z małym ale

Babcia powiedziała, że mam iść do proboszcza :( jak jej przetłumaczyć?

Polecane posty

Proboszcz w niedzielę odchodzi swoje urodziny i ona powiedziała, że pójdę zanieść kwiaty, ponieważ on dawał mi pierwszą komunię, bierzmował i odprawiał mszę na 18stkę i koniec. Ja chodzę do kościoła, jestem wierząca, ale! nie czczę księży! [zły] Mówiłam jej to, ale ona, że absolutnie. To jest tak u nas, że ja u niej mieszkam od prawie 6 lat i ona zastępuje mi moją mamę :( ale nie chcę o tym pisać... w każdym bądź razie ja ją bardzo szanuję i zawsze [prawie ;) ] jej słucham, ale po pierwsze, jak już pisałam, nie lubię tego księżowskiego środowiska, po drugie ja nawet nie wiem co miałabym mu powiedzieć a po trzecie ... nno trochę się wstydzę bo jak to będzie wyglądać przed znajomymi? :( Pomożecie jakoś? Jak ją przekonać?

jakieś pomysły?

Gość Milady11121
rozchoruj sie (wiem jak to zrobic chcesz propozycje?)

bardzo proszę :) jak nie znajdę czegoś innego to będę próbować, ale babcia jest bardzo... rygorystyczna i ona pewnie wyśle mnie do niego nawet z gorączką :( Chyba, że będę nieprzytomna, co nie oznacza od razu, że jak mi się już poprawi to będę mieć obowiązek złożenia mu spóźnionych życzeń :o

A może po prostu spróbuj z nią pogadać szczerze? Usiądź i spokojnie jej powiedz, co o tym wszystkim myślisz. Powiedz, że nie pójdziesz i nie chcesz, żeby Cię do tego zmuszała. Może zrozumie i uszanuje Twoją decyzję?

Gość Milady11121
wiadomo kazdy organizm reaguje inaczej, ale moja mama gdy zjadla salatke z olejem,cebula,pomidorem i salata i popila to mlekiem trafila do szpitala. mozesz zjesc surowego ziemniaka(wywoluje goraczke) nacieraj nos i gardlo kostkami lodu. wsadź nieotwartą butelkę z wodą gazowaną do lodówki, po jakichś dwóch godzinach nalej do szklanki z dużą ilością kostek lodu, odczekaj chwilę i wypij duszkiem. z mokrymi włosami wyjdź na dwór.

Gość aha i achh
idizesz, dajesz kwiatki i mówisz "Życzę ksiedzu dużo zrdrowia, szczęścia, spokoju i błogosławieństwa Bożego na każdy dzien życia i pracy z nami, parafianami" albo kończysz na "...życia." i juz. 2 minuty i masz spokoj, a znajomym sie nie opowiadaj gdzie idziesz i po co.

Gość aha i achh
Aha, i nie robisz tego dla ksiedza, tylko dla babki, której jak mniemam wile zawdzieczasz.

Gość xsfzfcdzxczx
masakra z tą babcią, ciekawe kiedy ten lud się obudzi?? idź do księda i daj kwiaty i złóż życzenia w imieniu babci, która jest jego fanką

Czarna paskuda, ja już z nią rozmawiałam. Powiedziałam jej, że dla mnie wiara nie jest jednoznaczna z wynoszeniem ponadprzeciętność księży, ale ona stwierdziła, że należę do wspólnoty chrześcijańskiej i że mam pewne obowiązki a później powiedziała, że ona się tak dla mnie poświęca a ja nie mogę dla niej zrobić nawet tego[ ja to widzę inaczej, tzn naprawdę wypełniam jej prośby, zajmuję się domem itp i jeśli trzeba iść do jakiejś jej koleżanki i zanieść jakieś jej ciasto "bo pasuje" to idę i nie marudzę mimo, że jestem tam wypytywana o moje intymne sprawy jak na przesłuchaniu :o ] ... Nie mam pojęcia co z tym zrobić, ale nie chcę się zbliżać do tego człowieka bo słyszałam o nim naprawdę różne rzeczy a poza tym jest materialistą i osobiście go nie lubię :( mimo, że staram nie oceniać się ludzi pochopnie ...

Gość xsfzfcdzxczx
naucz się także rozumienia słów: nie "odchodzi" tylko "obchodzi" i nie "przetłumaczyć" tylko "wytłumaczyć" az ciężko uwierzyć ze jesteś pełnoletnia

Gość xsfzfcdzxczx
to rzuć te kwiaty w cholerę i omiń plebanię szerokim łukiem, zastanawia mnie ta sytuacja, jesteś pełnoletnia i babcia Cię wciąż utrzymuje? nie masz takiego obowiązku odwiedzania głupich ludzi którzy Ci zadają intymne pytania i mają wątpliwą reputację jak ten proboszcz... jeśli proboszcz wydaje Ci się podejrzany to tym bardziej musisz omijać go szerokim łukiem

xsfzfcdzxczx - dobra, może nei będziemy się czepiać o takie szczegóły? Gorsze błędy robią ludzie na kafe. Autorko, skoro rozmowa nie pomaga, to już nie wiem, co można zrobić. Twoja babcia chyba traktuje to bardzo osobiście. Może rzeczywiście lepiej się przemęczyć i dla świętego spokoju zanieść te kwiaty? Albo spróbuj z tą chorobą...

Gość xsfzfcdzxczx
widać babcia stusuje na wnuczce szantaż emocjonalny, naucz się odmawiać

xsfzfcdzxczx, ja mam tam iść nie w imieniu babci tylko swoim, bo babcia też idzie i powiedziała jeszcze, że dodatkowo coś mu kupi :o A poza tym wytykanie błędów jest nie na miejscu i świadczy jedynie o twoim zawyżonym poczuciu lepszości od innych. Kontroluj się, proszę :)

Gość xsfzfcdzxczx
autorko to nie Twoja wina że babcia musiała się Tobą zająć więc nie musisz nic na sięł robić,ewentualnie zanieś te badyle na kościół,wsadź do jakiegoś wazonu i naściemniaj że ksiądz polecił tak zakonnicom zrobić:P

Gość xsfzfcdzxczx
no tak, rzadko mi się zdarza wytykać czyjeś błędy :P ale dziś mnie po prostu przycisnęło:P

Gość waleryjana
Nie idź i juz, przecież cie nie zmusi. Powiedz, ze dasz mu kartkę urodzinowa w niedzielę na tacę

Czarownica paskudna, jeśli nie znajdzie się inny sposób to pewnie pójdę chociaż będę jeszcze rozmawiać z babcią. Nie liczę niestety na zakończenie tej sprawy po mojej myśli :( "zastanawia mnie ta sytuacja, jesteś pełnoletnia i babcia Cię wciąż utrzymuje?" xsfzfcdzxczx Dlaczego wypytujesz mnie o moje osobiste sprawy? Różne los płata figle, nie musisz być niemiła. Zresztą jaki to ma związek z tematem? Czy jedynie w ten sposób chcesz zaspokoić swoją ciekawość?

Gość xsfzfcdzxczx
doooobra już zamykam jape

waleryjana, wiem, że ja mogę nie iść, bo przecież ona mnie nie zaniesie na rękach ani nie weźmie siła... ale chodzi o to, że ja jej nie chcę ranić. Ona czuje się głęboko związana z tym środowiskiem. Myślałam, że wytłumaczę jaki jest mój punkt widzenia, ale niestety brakuje mi argumentów. Może wy znacie jakiś mocny, ale nie agresywny tekst, który mógłby ją, że tak powiem, zagiąć? :(

Gość bolek 321
http://www.obuwie-burtons.pl/?id=sklep Tylko teraz jeśli marzysz o swoim własnym markowym sklepie z obuwiem masz taką szansę. Gwarantujemy Ci wszystko czego potrzebujesz, aby osiągnąć sukces w branży obuwniczej. najmodniejsze wzory obuwia marki "Burton's" wysokiej klasy obuwie w przystępnej cenie wyposażenie sklepu stałe dostawy towarowe (door to door) bezpośrednio do Twojego sklepu opiekę konsultanta ds. asortymentu pomoc w zakresie pozyskiwania środków finansowych Nie czekaj nie zwlekaj zacznij już teraz planować swoją przyszłość w biznesie . Otwórz swój własny sklep firmowy z naszym obuwiem W celu uzyskania szczegółowych warunków współpracy konieczne jest zapoznanie się z regulaminem oraz wypełnienie ankiety Odpowiedz na ten temat

xsfzfcdzxczx, w sumie masz dobry pomysł z tym wazonem :) Przynajmniej nie będę musieć mu składać życzeń, a do kościoła i tak bym poszła :) Babcia się będzie cieszyć, że stoi "na widoku" hehe :)

Gość emi27l..
sluchaj to tylko 2 minuty twojego zycia babci pewno nie przekonasz, ze masz racje jesli to dla niej takie wazne ja bym to dla niej zrobila znajomi wiedziec nie musza - pojdziesz zlozysz zyczenia i zapomnisz, a babci sprawisz tym radosc

dla jednym "tylko 2 minuty", dla drugich "aż 2 minuty"... :(

Gość waleryjana
Moim zdaniem nie powinnaś sie uginać. Co to znaczy ranic babcię? Babcia bedzie zraniona, bo wnuczka nie wielbi księdza? Babcia to moze byc zraniona, jak wnuczka zapomni o jej urodzinach, wyjdzie gdzieś, nie wróci na noc, nie zapowiedziawszy tego, może byc zraniona, kiedy wnuczka podiwani jej 2 stówy z emerytury. Ale to jest zwykły szntaz emocjonalny. Powiedz babci zwyczajnie, zdecydowanym głosem "Babciu - NIE! Szanuje to, że ty chcesz isć do księdza mu złożyć życznia, nie odwodzę cie od tego, a ty mnie nie odwodź od mojego postanowienia. Nie czuje potrzeby isć do księdza, nie chcę isć do księdza i nie pójdę do księdza. Proszę, żebyś uszanowała mój wybór". babcia sie musi nauczyc, że jeśli czegoś nie chcesz zrobic, to nie zrobisz. Nic jej sie od tego nie stanie, nie bój się.

Gość waleryjana
Ale ona nie musi jej przekonywac. Po prostu powie babci, ze nie pójdzie, powie, ze byłoby miło, gdyby ona to zrozumiała, a jeśli nie zrozumie, to trudno, bedzie musiała jakos to przeboleć.

Widac jestes ostro pierdolnieta jezeli to twoj jedyny problem :-O Nie lubisz go ale na twoja 18 to msze odprawial tak? Nausz sie mowic "NIE" a jezeli tak wiele zawdzieczasz babci to zaniesiesz te kwiaty i juz. A nie bedziesz dumala czy tak czy srak to zrobic

Gość waleryjana
eklerka - boski nick :)