Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura 2011

MATURA 2010-2011 Tegoroczni maturzyści wpisujcie się!

Polecane posty

Gość matura 2011

Prawdopodobnie mają być jakieś zmiany w maturze, będzie można zdawać tylko 3 przedmioty rozrzeszone, oraz ma być wycofany klucz z języka polskiego.

Gość blanca paloma una
jaki klucz?

Gość Tom25
Matura w 2011, zadania na poziomie 8 klasy podstawowki starego systemu. Ale jest jeden plus, jest mata obowiazkowa. Choc i tak zadania banalne, ale nazywa sie ze jest :)

Gość no nie powiedziałbym że matma
powinna byc obowiazkowa tyle lat jej nie bylo i bylo wszystko w porzadku.

Gość takawlasniesobieja
oby był!bo to porazka z tym kluczem jest:/ ja.zapisuje sie

Gość takawlasniesobieja
a ja podejrzewam,ze matma w tym roku bedzie trudniejsza,poniewaz tego roku byla latwa...nawet mowili ze za banalna

Gość blanca paloma una
ktos mi powie co za klucz?

Gość Tom25
Co bylo wporzadku? Poszli na studia bez matury z maty i po 1 semestrze kiedy kazali robic rachunek prawdopodobienstwa, algebre liniowa i analize matematyczna to odpadali ze masakra... Polska nauka spada na psy...

no klucz wg ktorego sprawdza sie wypracowanie... ale to bzdura, na pewno go nie wycofaja, bo niby co dadza w zamian ???

Gość takawlasniesobieja
zartujesz sobie prawda ze nie wiesz? to sa odpowiedzi.. w sensie masz wypracowanie i musisz sie odwolac do klucza np. ania ma kotka, i w kluczu jest ania ma kotka i masz 1pkt :D

Gość klucz czyli czytasz tekst i
musisz napisac swoimi slowami co autor chcial przekazac.

Gość Tom25
Jak pisalem stara mature z polaka, to napisalem wypracowanie na 12 stron a4. Omowilem jakies 20 ksiazek, od antyku do okresu miedzywojennego. Dostalem 4, myslalem ze pogryze babe z polaka...

powinnna być obowiazkowa bo potem 8% nawet ludzie nie potrafią wyliczyc :/ .. może się beda teraz do matmy bardziej przykaldać.,. ja rozumiem sama matematyki nie potrafie.. tzn jak sie przylozylam to umialam.. ale ciezko mi to rpzychodzilo :) Ale na milosc boską nie da się nic kompletnie nie potrafić z matmy, ucząc się jej.. Tylko po prostu wgadujecie sobie od malego ze nie potraficie;d

Gość no i stara matura z polaka
też chyba była lepsza, co do matematyki to i tak ci co chcą mogliby ją zdawac a ci co nie to nie. I tak wiele osób idzie na studia humanistyczne lub artystyczne a tam raczej matematyki nie ma :/ Mimo wszystko jest jeden plus tej matematyki na maturze! NIE TRZEBA ZDAWAC DODATKOWEGO PRZEDMIOTU :)

Gość Tom25
Maty sie nie nauczysz, mate musisz zrozumiec. Jak pojmiesz o co kaman, to ona pozniej odwdzieczy sie tym, ze bedziesz kreatywniej mysla, kombinowal, szybciej pojmiesz nowe rzeczy i mozna by wyliczac...

Gość julinek
Witam wszystkich maturzystów nasza baza prezentacji maturalnych sięga ponad 50 prac, każda z nich zawiera treść, bibliografie, plan a także dodatki jeśli wymaga tego praca np. obrazy. Cena każdej pracy to 20 zł. Piszemy także pracę na zamówienia za 60 zł. Spis prezentacji maturalnych: 1.Różne kreacje samobójców. Scharakteryzuj wybranych bohaterów prezentując teksty z literatury polskiej i powszechnej. 2.Dwór ziemiański w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach. 3.Dziecko, jako bohater dzieła literackiego. Przedstaw temat na wybranych przykładach. 4.Filmy Andrzeja Wajdy jako interpretacje dzieł literatury polskiej. Omów wybrane przykłady. 5.Jak rodzą się zbrodniarze? Omów temat wpływu różnych czynników na degradację jednostki, wykorzystując wybrane teksty literackie. 6.Jan Paweł II poeta i pielgrzym. Omów zagadnienie na podstawie wybranych utworów poetyckich. 7.„ Funkcja i znaczenie kiczu w literaturze, sztuce i kulturze. 8.Kobieta w literaturze: żona, dama, opiekunka ogniska domowego, muzaZanalizuj portrety i świat wewnętrzny kilku wybranych bohaterek literackich. 9.Słynne drzewa w literaturze polskiej i obcej - zaprezentuj funkcjonowanie tego motywu i znaczenie poszczególnych drzew w oparciu o dowolnie wybrane przykłady. 10.Motyw marzeń / marzyciela w literaturze różnych epok. Przedstaw różne ujęcia tego motywu. 11.Motyw śmierci w literaturze i sztuce. omów temat odwołując się do wybranych przykładów. 12.Motyw wędrówki w literaturze. Przywołując utwory różnych epok, omów temat. 13.Portret ojca w literaturze. Omów temat na wybranych przykładach. 14.Paulo Coelho pisarz fascynujący. Opracuj zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów. 15.Przedstaw barok w literaturze, rzeźbie, malarstwie i architekturze. 16.Różne ujęcia wsi w literaturze. Przedstaw na wybranych przykładach. 17. Symbolika ogrodu w literaturze i sztuce. Scharakteryzuj sposoby jej istnienia analizując wybrane przykłady. 18.Twórcy emigracyjni - Ojczyźnie. Przedstaw ich dążenia i aspiracje, wykorzystując wybrane teksty literatury romantycznej i współczesnej. 19.Motyw kobiety w sztuce jest jednym z najpopularniejszych motywów do których powracali artyści wszystkich epok. 20.Wizja Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce. 21.Analiza języka biznesu oraz polityki i jego wpływ na kształtowanie języka współczesnego. 22.Bitwa jako temat literacki i malarski/filmowy. 23.Dramat Pokolenia Kolumbów wyrażony w poezji. Przedstaw jego istotę i wymiar analizując wybrane utwory. 24.Dzieło literackie i jego adaptacja. Omów udane i chybione przykłady realizacji filmowych. 25.Język i funkcje tekstów reklamowych w kreowaniu współczesnego obrazu świata. Przedstaw problem, analizując zgromadzony materiał językowy. 26.Komiks literatura dla pozbawionych wyobraźni? Omów problem analizując wybrane komiksy polskie i obce. 27.Kreacje Boga w literaturze 28.Listy jako źródło wiedzy o człowieku i jego czasach. 29.Małżeńskie dramaty w wybranych utworach literackich. Zanalizuj problem w oparciu o wybrane dzieła. 30.Miłość siła twórcza czy destrukcyjna. Omów na przykładach bohaterów literackich. 31.Motyw domu i rodziny w świetle wybranych utworów literackich. 32.Motywy biblijne. 33.Na podstawie analizy wybranych tekstów scharakteryzuj język poetycki Bolesława Leśmiana. 34.Na wybranych przykładach literackich prześledź i zanalizuj relacje ojcowie dzieci. 35.O roli buntu w rozwoju człowieka i świata. Omów na przykładzie wybranych utworów. 36.Obraz cierpienia i choroby w literaturze różnych epok. Porównaj kreacje i funkcje tego motywu. 37.Obraz miasta w dziełach literackich i filmowych. Zanalizuj zagadnienie w wybranych przykładach. 38.Obrazy rewolucji i jej wpływy na losy jednostki albo ogółu. Zanalizuj problem wybierając teksty z różnych epok. 39.Obrzędy i obyczaje ludowe w literaturze. 40.Omów i scharakteryzuj język komentarzy i transmisji sportowych na wybranych przykładach z telewizji. 41.Pieniądz narzędziem dobra i zła. Omów jego rolę w życiu człowieka w wybranych utworach literackich różnych epok. 42.Porównaj wizerunek kobiety w literaturze różnych epok. 43.Postaci z obrazów Jana Matejki w literaturze. 44.Prawda o ułomnościach ludzkich zawarta w utworach satyrycznych. 45.Przeanalizuj na wybranych przykładach utworów młodopolskich literackie portrety filistra i artysty. 46.Przedstaw i porównaj literackie portrety zbrodniarzy i obrazy zbrodni. 47.Przedstaw motyw kariery w wybranych utworach literackich różnych epok. 48.Przedstaw na podstawie literatury etos rycerza i etos spiskowca. 49.Rola Inspiracji mitologicznych w literaturze. 50.Różne kreacje samobójców. 51.Sen jako ukojenie. 52.Symbolizm w dramatach Stanisława Wyspiańskiego i w malarstwie Młodej Polski. 53.Literackie portrety zakochanych. 54.W jakim celu pisarze sięgają po przysłowia? Omów funkcję przysłów w wybranych utworach literackich. 55.Wizje przyszłości w literaturze science fiction. 56.Wpływ historii naszego narodu na tematykę utworów literackich. 57.Zjawy, duchy, sny. Omów ich funkcję na wybranych przykładach literackich. 58.Źródło i sens buntu na podstawie wybranych postaci literackich. Porównaj różne wizerunki matki w literaturze i sztukach plastycznych. DODATKOWO posiadamy CALA bazę motywów literackich, dosłownie od a do z. Jeśli np. interesuje Cię motyw dziecka to przesyłamy cale skany. Zawiera to m.in. krótkie opisy, jakie wiersze i książki powinieneś dołączyć do swojej pracy itp. Jest to naprawdę bardzo pomocne. Kosztuje to 5zł.. Wszystko przesyłane jest natychmiast po wpłacie pieniędzy na konto. WAZNE: wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomości na kraksonet.eu , gdyż nigdzie indziej nie odpowiadamy.

Gość 1992 - the best ;)
Ja, ja, ja. Wpisuję się. :D

Gość 1992 - the best ;)
Ci wyżej - nie spamować na całą stronę! wrrr :/

Gość ziomal2345
Mnie też przeraża matma. Ja wiem, ze jest potrzebna w życiu, że każdy powinien potrafić liczyć bla bla bla. Ale ja po prostu nie potrafię! Jestem zdeklarowaną humanistką. Ukłony dla mojego korepetytora z matmy. I szacun. Ma pan u mnie dużą whiskey jeśli zdam :D Zapraszam wszystkich na lekcje do pana P. (znajdziecie go na www.uczymy24.pl)

Gość ]:-)
Ten, kto wymyślił obowiazkową matematykę, powinien wylecieć z roboty. :/

Gość mmnnio
ja tam matematykę jakoś zdam gorzej z wypracowaniem i tym pieprzonym kluczem

Gość hulahop
Co jeszcze zdajecie? Powiem Wam, że zaczynam się z lekka bać.:)

Gość hulahop
Co jeszcze zdajecie? Przyznam, ze zaczynam mieć delikatnie stresa.

W tym roku ma zostać wycofany klucz? ojaa byłabym najszczęśliwszą osobą pod słońcem :D naprawdę jakiś kretyn to wymyślił :O Rozwiązujemy na polskim próbne matury i nauczycielka mówi mi, że moja odp. jest poprawna ale nie pasuje pod klucz i c**j :O:O!!

JA dodatkowo zdaję geografię, też już mnie nerw łapie :D Wczoraj skończyłam pisać swoją prezentację :O na całe szczęście

ja uważam, że matma powinna jak najbardziej zostać rozumiem, że nie powinna mieć poziomu takiego, jak nieobowiązkowa dotychczas, ale ten poziom, który był w zeszłym roku zdałoby pewnie większość w miarę ogarniętych gimnazjalistów nie mam zielonego pojęcia, jak to się stało, że 40tys osób jej nie zdało:( oddali pewnie puste kartki :P nie piszę tego po chamsku, po prostu wystarczyło JAK BYK przepisać wzór z karty odpowiedzi, wstawić w niego dane z zadania i wpisać wynik. oczywiście przy użyciu kalkulatora.:)

Gość TWÓJ STARY mnie zpłopdził
Mature pregnant bitches and her snitches for fuck!

Gość smerfetafeta
a co w ogóle sądzicie o takich korkach przez internet, warto w ogóle wydawać kasę? W sumie pasuje mi, że mogłabym się uczyć po 22.00. Prowadzę raczej nocny tryb życia ;)