Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość limitowana wersja

małżenski dylemat...

Polecane posty

Gość 1234567890987654321
margerita88 rozrozniamy przyjecie proste bez ograniczenia odpow i odpowiada sie calym majatkiem wlasnym i tym ze spadku i przyj z dobr inwentarza z ograniczeniem odpow i odpowiada sie jedynie majatkiem spadkowym

1234...... Masz racje. Własnię tu się pomyliłam. jeżeli przyjmujesz z dobrodziejstwem inwentarza wtedy odpowiadasz za długi do wysokości tzw. stanu czynnego spadku czyli o ile się nie mylę oprócz długów komornik spisuje wszystko to co jeszcze było w pasku, no jeżeli mama Twojego męża ma mieszkanie, samochód na siebie itd to wszystko to zostanie wpisane do inwentarza. Jeżeli się mylę poprawcie mnie ;) I autorko pamiętaj, że ważne jest te 6 miesięcy. jeżeli się spóźnicie to spadek automatycznie zostanie przyjemny wprost, nie z dobrodziejstwem inwentarza.

Gość 1234567890987654321
margerita88 i jeszcze jedno po slubie majatek malzonkow jest wspolny i dlugi sa wspolne niezaleznie od tego kto dziedziczy te dlugi jedyny wyjatek KRO dokladnie wymienia co nie wchodzi do majatku wspolnego np przedmioty uzyskane przed slubem musieliby ustalic u notariusza umowny ustroj majatkowy z majatkiem odrebnym wtedy tylko maz odpowiada

Kurcze z tymi "wspólnymi" długami to może masz racje. Ale przecie na postanowieniach spadkowych zawsze są wpisani spadkobiercy a ich małżonkowie nie, wiec dlaczego bank miałby ja ścigać za długi męża jeżeli on żyje ?

Gość 1234567890987654321
margerita88 bo po slubie nie ma majatku odrebnego jest tylko wspolny spadkobieca jest maz zle skoro nie ma majatku odrebnego biora wierzytelnosci z majatku wspolnego pozniej maz nie zyje i zona przejmje jego spadek z dlugami

Gość idź do prawnika2
Pomijajac juz ten prawniczy bełkot ;) niebzpieczenstwem sa tez jego geny :D Bo skoro mama jest glupia nieodpowiedzialna kobieta, to cos w nim moze z tego siedziec :D Naprawde , jacy ludzie sa glupi .... Biora pozyczki z mysla "a .. jakos to sie splaci" a potem ups ... nie splacaja bo "cuś" nie wyszlo :) Caly ten ostatni swiatowy kryzys byl wlasnie przez takich "mozgowcow" i pazerne banki kore godzily sie na kazdy kredyt.

Rozumiem. Nie wiedziałam, że banki mogą ściągać długi z majątku wspólnego. Ehhh, ale to chyba autorki nie pocieszyło. Chyba, ze mąż weźmie z dobrodziejstwem inwentarza, a mama nic tam wartościowego nie ma to nie będzie najgorzej chociaż tez nie wiem jak to jest czy wtedy te długi są całkowicie umorzone.

Gość tesciowie pijawki
Mam podobny dylemat. Tesciowie, ktorym nigdy nie chcialo sie pracowac ani oszczedzac a teraz patrza wolnych datkow i latwych kredytow, ktore biora bez zenady. Wlasnie sie dowiedzialam, ze cale zycie ich wspieralismy gotowka, a po smierci jeszcze bedziemy splacac ich dlugi. Wiec, do 6 miesiecy po smierci tesciowej nalezy sie zrzec przyjecia wszelkiego spadku u adwokata. W ten sposob zrzeka sie dlugu. Co do zlych genow ... tym sie nie przejmuj. Patrz jak rozporzadza i zarabia pieniadze twoj narzeczony obecnie. Moj finansowo byl calkowitym przeciwienstwem nieodpowiedzialnych rodzicow.

Gość 1234567890987654321
tesciowie pijawki nie ma zrzeczenia po smierci jest tylko odrzucenie spadku to po 1 po 2 nie mozna po smierci odrzucic spakdu z pokrzywdzeniem wierzycieli nic nie czytalas z tego co tu bylo napisane

Gość pwfntughbak
Odrzucenie spadku z pokrzywdzeniem wierzycieli odnosi się do wierzycieli spadkobiercy, nie spadkodawcy. Czyli jakbyś to Ty/Twój mąż mieli długi, i nie przylelibyście spadku po teściowej, w skład którego wchodziłaby spora sumka, to Wasi wierzyciele mogliby zgłosić roszczenie o uznanie odrzucenia spadku za bezskuteczne wobec nich. Wy możecie po prostu w ciągu 6 miesięcy po śmierci teściowej odrzucić spadek, lub przyjąć go z dobrodziejstwem inwentarza (wtedy w najgorszym wypadku wychodzi się na zero). Poza tym, już tak osobiście ode mnie - uważam, że rozdzielność majątkowa to dobra sprawa, dla każdej ze stron.

Gość tesciowie pijawki
123... itd, odrzucenie, zrzeczenie to tylko terminologia. Czytalam forum prawnicze z identycznym dylematem. Ja spadkobierca wierzyciela nie ma. Tesciowie dlugodawcy wierzycieli maja. Nie przyjmuje ich spadku/dlugu droga prawna. Proste jak budowa cepa. Odrzucam tez przyjecie spadku/dlugu na rzecz dzieci.