Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kakie92

Położnictwo/pielęgniarstwo. Studia - pomocy !

Polecane posty

Witam wszystkich forumowiczów :). Wiem, że temat stary jak świat i się pojawiał, jednak był x czasu temu. W roku szkolnym 2010/11 piszę maturę. Wybrałam już przedmioty (biologia w podstawach i chemia w rozszerzeniu). Do matury i studiów trochę czasu zostało, ale trzeba się już rozglądać i rozmyślać co dalej. Od dawna rozmyślam nad położnictwem i pielęgniarstwem. W sumie raczej nad tym pierwszym. Bardzo interesuje się przebiegiem ciąży, noworodkami i wszystkim co związane z kobietą ciężarną. Co miesiąc kupuję gazety typu "Mam dziecko", poradniki dla matek. Załatwiłam sobie nawet jednodniową praktykę w szpitalu, podczas której wchodziłam na salę, gdzie leżały kobiety po porodach/cesarskim cięciu, byłam na badaniach, woziłam noworodki, byłam przy ktg. Obserwowałam całą pracę położnych i bardzo mi się spodobała. Ogólnie jestem tym zafascynowana. Potrafię siedzieć w encyklopediach dla studentów i czytać o fizjologii ciąży, porodach itp. Wątpię, czy ma tak któraś 18latka, która nie jest w ciąży. Gdybym miała wybierać kierunek studiów i kierować się sercem to na pewno bym wybrała ten kierunek...ale jest jedno ale :/. Boję się, że będę miała potem trudności ze znalezieniem pracy. Nie okłamujmy się: jako studentka położnictwa nie będę sama...a pracy dla położnych w szpitalach (ginekologia, położnictwo) jest mało, na dodatek stanowiska położnych są obsadzone. Dlatego myślę, też o pielęgniarstwie, które również mi się podoba, ale nie tak bardzo jak położnictwo...ale chociaż taka mała namiastka mojej życiowej pasji. Z góry proszę o wypowiedzi osób, które studiują/studiowały jako położne lub pielęgniarki jak i również osoby, które pracują w tych zawodach lub mają zamiar wybrać się na takie studia. Jak jest z pracą, zarobkami, materiałem na studiach? Jak z praktykami? Czy miałyście problem ze znalezieniem pracy? Czy żałujecie, że wybrałyście ten kierunek? Każda wasza wypowiedz i wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna. Pozdrawiam! :)

Hej. Skończyłam pielęgniarstwo na UM w Lublinie. Studia są bardzo ciężkie,codziennie 8 godz.praktyk w szpitalu plus po południu ćwiczenia na uczelnie..wiec full tego..ale jestem bardzo zadowolona-dobrze przygotowuja do zawodu. Teraz idę na magisterkę i planuje zacząć szukać pracy w zawodzie,ale z tego co wiem to w Lublinie jest b.ciężko..

Gość a kiedy ty masz ten zjazd
hej, ja studiowalam pielegniarstwo, wlsaciwie to jestem świeżo po odbronie. Co ci moge powiedziec o studiach... ja studiowalam w lublinie, na I roku sa normalne zajecia, a II i III to tylko zajecia praktyczne i praktyki zawodowe od 7 do 13, a dodatkowo jakies tam zajecia, wyklady po 13, z tego co sie orientuje na poloznictwie jest tak samo ogolnie to jest strasznie duzo materialu szczegolnie na pierwszym roku pamieam ze mialam takie 3 tygonie ze zajecia zaczynalam o 7.15 a konczylam o 21.45 :O masakra to byla :O oczywiscie byly okienka ale co z takiego 30min okienka kiedy nie mozna nawet do domu skoczyc a czasu starcza tylko na przejazd z jednago miejsca w drugie(bo nie wszystkie byly w jednym miejscu) albo z jednego szpitala do drugiego ja poszlam na pielegniarstwo chociaz wolalam poloznictwo ale tak pomyslalam sobie jak bedzie pozniej z praaca, ciezej byloby mi znalezc cos po poloznictwie niz pielegniarstwie, bo jakby nie bylo ile w szpitalu pracuje poloznych a ile pielegniarek... ale praca poloznej jest jednak fajniesza i powiem ci ze zaluje zee jednak poloznictwa nie wybralam

>>>>kojotka24 ohoho jaki ten swiat mały :D:D czesc co tam? :)

to bylo 8 godnin ale akademickiech czyli po 45 minut wiec wychodzilo 6 godzin dziennie

Gość gość
Z mojej strony polecam pielęgniarstwo z racji tego, że masz więcej możliwości rozwoju. Ja studiuje na przykład na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i jestem bardzo zadowolona. Zerknij sobie na http://study4u.eu/pl/uczelnia/675-wydzial-nauki-o-zdrowiu-warszawski-uniwersytet-medyczny tam masz bardzo dużo informacji na temat tych studiów!