Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kociczkaa maturzystka

pomóżcie jaki temat wybrać na prezentację ustną ?

Polecane posty

jaki spośród tych tematów wybrać na maturę ustną z języka polskiego,tak żeby nie było dużo nauki, ogólnie który z tych tematów jest najłatwiejszy i można wykorzystać w miarę proste lektury ? 1. Metamorfoza bohatera literackiego, jej sens i wiarygodność. Omów na wybranych przykładach 2. Literackie obrazy rozmów człowieka z Bogiem. Przedstaw ich problematykę, odwołując się do wybranych utworów. 3. Różne oblicza cierpienia w literaturze. Omów na przykładzie utworów różnych epok. 4. Miłość jako źródło cierpienia bohatera. Omów temat, odwołując się do wybranych bohaterów literackich. 5. Tragizm bohatera w ujęciu dramatu antycznego, szekspirowskiego i romantycznego- omów na wybranych przykładach.

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
2 only ;d

Gość to nawet na magisterium są
zbyt szerokie zagadnienia, a Wam każą zrobić to w 15minutowej prezentacji? Nie lepiej okroić materiał, uczyć specjalizacji?

no ja oprócz matury mam jeszcze egzamin zawodowy, jestem na hotelarstwie.. kurcze chciałabym jakiś łatwy temat, a ten 4 o miłości jak wam się wydaje ? stresuje mnie to wszystko

Gość only girlllll
cierpienie bierz;D ostatnidzwonek.pl i jedziesz:D

Gość kkkiiiiiiiiiiiiiiii

Gość Hans-Georg Gadamer
5

Gość wisniowagalaretka
Ja w tym roku zdawałam maturę i wybrałam drugi temat, czyli literackie rozmowy z Bogiem. Moim zdaniem łatwy do opracowania bo mnóstwo przykładów omawia się na lekcjach... zdałam na 100% :) może znajdzie się ktoś chętny do kupna prezentacji wraz z opisem bibliograficznym i planem ramowym??? mój mail wisniowa.w@gmail.com

Gość kokokoksiarka
trzeci najlatwiejszy. w kazdej epoce była jakas lektura z cierpieniem

Gość babus czarnodupny
żaden, jak ja zdawałem rok temu to prawie każdy miał jeden z tych tematów i za brak oryginalności wbrew pozorom lecą punkty, bo egzaminator może porównać jak przygotował to ten a jak tamten i uwierz mi że maksa nie dostaniesz.

Gość babus czarnodupny
widzę że lecicie w kulki i chcecie mieć wszystko takie łatwe i nauczyć się w 5 min nie? żenada ;/

Gość tiaaara
Drugi i czwarty sa najlatwiejsze, proste lektury mozna do tego uzyc.

a ja na swojej maturze wybralam specjalnie temat ktory o literature ledwo zahaczal - o piesniach i piosenkach jako projekcji marzen o lepszym swiecie orezu w walce itp. i to byl strzal w 10! kolegow z "literackich" tematow strasznie młucili bo lektóry komisja ma w malym paluszku i doskonale wiedzą co chcą usłyszec i dopytuja jesli nie ma pewnych szczegołów w prezentacji a o moich piosenkach starszawa komisja nie miala pojecia :P dodatkowo sama zmyslilam sobie literaturę pomocniczą (opracowania itd i nikt nie mial pojecia ze takie ksiazki nie istnieją :P). polecam takie tematy :D

Gość rthkkhj
Dla mnie 4. Miłość jako źródło cierpienia bohatera. Omów temat, odwołując się do wybranych bohaterów literackich.

Gość goska19
Ja bym wybrała 4. Sama miałam podobny temat na maturze. Myślę, że jest w miarę prosty. I chyba jako epoka, romantyzm pasowałby najbardziej do 4.

2. Literackie obrazy rozmów człowieka z Bogiem. Przedstaw ich problematykę, odwołując się do wybranych utworów. Ja miałam identyczny :P 19/20 pkt :P fajniutki jest ;) szczerze to nawet prezentacji nie napisałam same notatki przeczytałam w przeddzień i jechałam z głowy ;D Prosty jest i przyjemny.

wydaje mi sie ze 3 jest najlatwiejszy i tak leccialem w kulki i chcialem miec latwo bo po cholere mam miec 20 pkt z polskiego? choc mialem to i tak sadze ze to wcale nie jest potrzebne wystarczy 7 czy 6 zeby zdac i sie nie napracowac. lepiej jest poswiecic ten czas na nauke czegos bardziej racjonalnego czyli przedmiotow scislych! :D

Poznański kwiat polny ________ ja juz dokladnie nie pamietam jak to zdzialalam bo to bylo pare lat temu ale pamietam ze zmyslalam jak glupia - znalazlam pare tytułow w bibliotece i wpisalam mimo ze w ogole nie bylo w nich informacji z których korzystalam, pozostale wymyslilam sama razem z jakimis autorami od czapki :P ale gdybym miala temat z literaturą to pewnie tez troche bym sie cykala, podalabym pewnie choc kilka prawdziwych - on to w koncu znają :O w kazdym razie przeszlo mi plazem i z tego co pamietam mialam prawie maxa :P nie wiedzieli o co mnie pytac bo zwyczajnie nie znali sie na temacie ;)

1 i 5 najprostsze (najłatwiej będzie Ci się przygotować) a 3 wg mnie najciekawszy. Ale powiem Ci tak - przy wyborze kieruj się tym, co jest prostsze, a nie tym, co bardziej Ci podchodzi. Ja zrobiłam na odwrót i potem żałowałam.

3, 4 i 5! Na te tematy napisałam wiele prac i nie trzeba się aż tak napracować nad znalezieniem odpowiedniej bibliografii ;) Najłatwiejszy zdecydowanie 3 i 4, a 5 najciekawszy (ale to tylko moja subiektywna opinia).