Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwka 36

Kania czy muchomor sromotnikowy?

Polecane posty

Gość iwka 36

wczoraj bylam w lesie i zebralam kanie, no ale czy aby na pewno, jestem poczatkujacym grzybiarzem i strasznie sie boje, po tych wszystkich ostrzezeniach i wypadkach na temat zatruc w mediach.Spotkalam w lesie 2 grzybiarzy i potwierdzili, ze to kanie.Poczytalam tez w internecie i mam 99 procent pewnosci, ze to kanie.Mam pytanie do doswiadczonych grzybiarzy, czy ruchomy pierscien w 100 procentach odroznia kanie od muchomora sromotnikowego?

Gość zastawa stołowa
Lepiej nie jedz jak nie jesteś pewna. Przeżyjesz. Ostatnio nawet wytrawna grzybiara pomyliła kanię z muchomorem, więc lepiej nie ryzykuj. lepiej kup sobie boczniaki.

Gość anka szklanka pur blanka
po pierwsze trzeba byc bardzo malo inteligentnym zeby nie rozroznic tych dwoch grzybow ,one sie bardzo roznia od siebie ,fakt sa podobne ale chyba macie oczy ..napewno masz kanie poszukaj jeszcze po necie i zobacz jak wyglada muchomor sromotnikowy ,widzialam ich tysiace w lesie i nigdy bym nie pomyslala ze to kania

Gość kura bura
Są bardzo podobne w googlach porównywałam

Kania ma ruchomy pierścień na trzonie, no i ten garb brązowy na czubku kapelusza, a jeśli wykręcisz grzyba z ziemi to muchomor wyrasta z takiej pochwy a kania nie. Wiem co piszę, wczoraj jadłem i dziś mi nic nie jest :D a też się na kaniach nie znam i nie zbierałem ich dotychczas. Jak po przekrojeniu zaczerwieni się to lepiej nie jedz, bo to czubajka czerwieniejąca, różnie z nią bywa, jeden zje i nic mu nie jest a drugi się usra.

Gość herbaciara emka
NO SORY, ALE ODRÓŻNIĆ KANIĘ OD MUCHOMORA TO MÓJ 10 LETNI SYN POTRAFI :-o

a drugi sie usra hehehe dobre ....no wlasnie kania ma szpica a puchomor plaski wiec jakies tam podobnienstwa maja ale zeby je nie rozronic to trzeba miec cos z oczami

Gość a dlaczego surowe?
po cholere zbierać grzyby których niue jesteśmy pewni? a później lament i tragedia. a już podawać dzieciom to idiotyzm .

Gość do autorki.......
mam nadzieje ze przeszczep watroby zafundujesz sobie z wlasnej kieszeni bo nie mam zamiaru fundowac kolejnej idiotce super drogiego specjalistycznego leczenia szkoda slow....pieczarki sobie kup

Gość do autorki.......
do ten ostatni niedziel "Człowiek całe życie się uczy i zawsze musi być pierwszy raz" idz i powiedz to tym ktorzy przygode z muchomorem przyplacili ciezkim kalcetwem...tez moze pierwszy raz...

"idz i powiedz to tym ktorzy przygode z muchomorem przyplacili ciezkim kalcetwem...tez moze pierwszy raz..." A czy ja im kazałem żreć te muchomory? Jest internet, są atlasy grzybów, są ludzie - np sąsiedzi, więc co za problem żeby poznać nowego grzyba czy to na pewno on? Jak idioci nie potrafią użyć google to potem żrą muchomora zamiast kani.

autentycznie zastanawia mnie jak mozna pomylic te dwa grzyby ....

Gość órwana z chonki
"autentycznie zastanawia mnie jak mozna pomylic te dwa grzyby ...." bo trzeba mieć porównanie, jak ktoś widzi tylko jedne, to ma prawo się zastanawiać które to

uuu widze ze kogos zabodlo to ze ktos podpisujac sie moim nickiem napisal ze dziwi sie o pomylce :)) chociaz to nie ja pisalam to podpisuje sie pod tym ,bosz kurwa jego mac jak mozna sie pomylic heheheh ksiazki sobie kupcie albo lepsze okulary a tobie stulejarzu lepszy zel poslizgowy bo od tego za bardzo ci sie skora zawija tworzac rany na mózgu :))))

Gość Kasjer
Zasada jest jedna i święta - jednym grzybemm się nie najesz, jednym się zatrujesz. Są wątpliwości to masz odpowiedź w tej zasadzie.

Gość sffdsfds
jesli jestes poczatkujacym grzybiarzem i sie boisz to daj sobie spokój z kanią . NIe zbieraj grzybow koloru białego i jasnego najbardziej zabojczy jest sromotnikowy muchomor. Wybierz sie tylko bo grzyby brazowe ...

Gość okarp
no grzyby brązowe buehehehhe i zbieraj krowiaki podwinięte bo są brązowe i taktuj je jeszcze ŁAAAAA RYDZA ZNALAZŁAM !!!! pozdrowienia dla osób które zbierają i nie wiedzą co zbierają.

Gość kania ma dziure w trzonku
a muchomor nie

Gość dupy z was wołowe żeby grzybw
nie odruzniac

Gość dupy z was wołowe żeby grzybw
ja nie odrÓzniam ó i u :(

Gość ten co kanie jeeee....
ja jem kanie już od dawien dawna i jakos jeszcze nic mi nie bylo, wydaje mi sie ze trudniej odroznic szatana od prawdziwka niz kanie od muchomora.jak juz nie wiecie to lepiej na osiedlowym bazarku kupic sobie grzybka jak isc do lasu i badziewia narwac. Tak uwazam