Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elodie

Czy podcięcie wędzidełka jest po znieczuleniu?

Polecane posty

jedziemy dzis na podcięcie z noworodkiem. Posmarują czymś wcześniej? czy mam kupić?

wędzidełko językowe? mi znieczulali w gabinecie (chyba zastrzykiem, nie pamietam juz), nic nie musialam kupowac. potem sobie tylko kupilam zel na ząbkowanie z lidokainą i smarowałam jak znieczulenie zeszło.

niektore dzieci rodzą się z przyrosniętym-zbyt krótkim węzidełkiem. Moja coreczka bardzo cmoka przy jedzeniu, a potem są problemy z mówieniem. Mo synek nie mial tak mocno przyrosniętego, więc lekarze uznali, żeby nie podcinac, ale teraz mamy spore problemy z wymawianiem niektorych glosek

Mhm..a nie mozna tego teraz podciac?Czy trzeba to robic jak maluch jest jeszcze noworodkiem?

Moja córka miała podcinane wędzidełko 2 razy- w 3 dobie po urodzeniu i w wieku 5 lat. problem w tym, ze dalej nie jest idealnie, córka ma teraz 9 lat, regularnie chodzimy do logopedy i może poprawi się przez same ćwiczenia "rozciągania" wędzidelka. Na podcięcie nigdy nie jest za późno, tylko nie wystarczy podciąć, trzeba później język ćwiczyć, żeby wędzidełko znóww się za mocno nie zrosło.

mi, ale też za dziecka. co prawda starszego ale jednak za dziecka ;) co z tego ze niemowlak, przeciez tym bardziej na żywca kroic nie beda :)

Ale wydaje mi sie,ze wiekszy stres,bo takiemu maluszkowi nie wytlumaczysz po co to i na co..starsze moze zrozumie...a tak jakas obca baba czy obcy facet dotyka,kluje... Ale wiadomo jak trzeba to trzeba

ojejku, no to co że stres... przeciez to trwa pare minut doslownie. toć dzieciaka nie dadza pod narkoze z powodu takiego drobiazgu :) a krzywda też mu sie nie bedzie dziala, wszystko pod kotrolą bedzie, wiec cóż, tyle ze troche popłacze... no ale trzeba przez to przejsc i tyle.

nam sie wydaje, że lepiej to zrobić jak jest malutkie, bo nie świadome. Z moim czterolatkiem byłoby pewnie duzo krzyku, stresu

Anka, jak wiekszemu dziecku przetłumaczysz, ze muszą mu język podcinać?

no i czterolatek moze sie juz bronić, szarpać, a to niczego nie ułatwi. lepiej to zrobic z maluszkiem, ktory i tak błyskawicznie zapomni...

Gość asz synek mial podcinane
wedzidelko w wieku 7 miesiecy. bez znieczulenia. mam pytanie.. jakie problemy moga byc z wymowa? bo maly ma teraz 3 i pol roku, mowic zaczal bardzo wczesnie ale na przyklad zamiast "cz" mowi"c" itd.. czy to normalny etap rpozwojowy czy jednak problem z wedzidelkiem, ktory wg pani doktor jest idealne.

Gość ojolopiuuyytr
autorko z jakiego miasta jesteś?? bo ja muszę to samo z moim dzieckiem zrobić, ale nie wiem gdzie??

Wrocław. asz synek mial podcinane - te problemy, o ktorych piszesz, to nie problemy zwiazane z wedzidełkiem. Codzi przede wszystkim o trudności w wymawianiu grup spółgłoskowych, np. piesa zamiast pieska, miłoci, zamiast miłości. Dalej - problem wymawiania 'L', "r"

Gość też chyba nas to czeka
dostałyśmy skierowanie do laryngologa, teraz idziemy na wizytę i czekamy na jego decyzję...cholera,już się boję;/

nam skierowanie wystawil pediatra. w końcu nie podcięli nam wędzidełka, bo laryngolog w szpitalu nie mial nożyczek...musieliśmy pojechac do innej przychodni sie zarejestrowac...

Gość też chyba nas to czeka
nam też pediatra, ale tylko laryngolog podejmie ostateczną decyzję...;/ powodzenia

Moja też ma krótkie wędzidełko i lekarka to stwierdziła. Jednak w tym wieku ile ma moje dziecko, a ma 7 miesięcy nie mam zamiaru iść na żaden zabieg:o Jak zacznie mówić to się okaże czy będzie to aż tak bardzo przeszkadzało w poprawnej wymowie. Jeżeli tak to wtedy udam się na zabieg z dzieckiem.

my już po zabiegu. Trwalo to dosłownie sekundę, malutka zasnęła 2 minuty po wszystkim. Bez krwi, bez znieczulenia...Laryngolog powiedziala, ze u takiego malucha jest to cienka błonka, potem już u półrocznego dziecka zaczyna grubieć. Przed nami zabieg mial chłopczyk około 5-letni, bardzo płakał.