Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwka 36

Kania czy muchomor sromotnikowy?

Polecane posty

Gość iwka 36

jak je rozroznic,jestem poczatkujacym grzybiarze.ma kila kani w lodowce i dylemat co z nimi zrobic, do zoladka czy do kosza.czy ruchomy pierscien jest 100 procentowym wyznacznikiem ze to kania?

Gość iwka 36
podnosze

Gość iwka 36
ale ja moge nie byc tego swiadoma, to nie ma tu zadnych znawcow grzybow?

Gość ksjshhsaaa
ja bym wszytskie wyrzuciła i poszła na podgrzybki:]

Gość Hans-Georg Gadamer
jeśli pierścień jest ruchomy, to nie będzie to muchomor - zapodaj fotę grzybów - kapelusz i blaszki

Gość ahhahhahaha
nie krótko po spożyciu tylko na trzeci dzień !!!! ja na twoim miejscu bym nie zbierala poco skoro tyle fajnych grzybów jest , łatwo je rozróżnić

Gość .kajgcpiuga
dzieki, że mi przypomnieliście, lecę na kanie! :classic_cool:

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhh iwko
skoro nie znasz sie na grzybach to po co je zbierasz?? nie rozumiem jak mozna zjesc grzyb nie majac pewnosci ze to kania a nie muchomor :O ja rozpoznaje te grzyby bardzo dobrze ale zawsze ide jeszcze do swojej mamy aby obejrzala by miec sto procent pewnosci, ona sie zna bdb. NIE RYZYKUJ!!!! pierwsze slysze aby ten pierscien byl wyznacznikiem jedynym.... :O

Gość iwka 36
ni mam aparatu, ale podam wiecej szczegolow, zebralam je wczoraj, zapytalam 2 roznych grzybiarzy , potwierdzili, ze to kanie, a ja nadal mam watpliwosci,pewnie je wyrzuce, wedlug mnie kania jest zupelnie inna niz muchomor sromotnikowy, poczytalam w internecie, poogladalam zdjecia, moje kanie maja duzo brazowych lusek, ktore schodza jak sie je potrze i maja ruchomy pierscien.

Taaa, ja byłam pewna do tej pory, nigdy nie zdarzyło mi się pomylić kani z muchomorem (zresztą jak dla mnie to one się dość znacznie różnią, czy mi sie tylko tak wydaje????) , a po tych ostatnich zatruciach to aż mi sie odechciało ich zbierać.....:o

Prowokacja. Kto w dzisiejszych czasach nie ma aparatu, choćby w telefonie? :classic_cool:

ee tam, nie przesadzajcie 🖐️ Skoro naczytałaś się i naoglądałaś zdjęć w necie i widzisz, że to kania a nie muchomor to o co chodzi :O Zjedz i tyle :D

Gość iwka 36
jasne , ze ma telefon ale nie umiem przesylac i zamieszczac zdjec, to nie jest zadna prowokacja, tak jak napisalam, skonsultowalam to z innymi grzybiarzami, nie raz jadlam kanie ,ale po tej serii przypadkow zatruc mam stracha.

Gość iwka 36
mam 99,99 procent pewnosci, ze to kania, ale chyba je wyrzuce, choociaz tak uwielbiam kania ala schabowe.buuuuu

Gość jrei
Jak ma pierścień na trzonie i on się rusza to kania. U muchomoru nie rusza się

Ja wczoraj jadłem, też miałem 99% pewności, bo nigdy wcześniej nie zbierałem ich i to były moje pierwsze kanie. Jak widać nadal żyję. Muchomor inaczej wygląda. Kania ma taki czubek brązowy na środku kapelusza, no i ten pierścień na trzonie który da się przesuwać po trzonie.

Gość iwka 36
widzieliscie zdjecia? co mysliecie?

Gość iwka 36
wim, ze zdjecia sa kiepskiej jakosci, ale dzieki za odpowiedz, chybaje skonsumuje na kolacje,mniam.

Gość eehhhhhhhhhhhh iwko
to sa kanie:) wg mnie:)

Gość vogue is the best
wkurwiasz laska :O ja pierdole jesteś taka tępa ?? :O to są kanie, każdy ci to mówi, wysyła zdjęcia a ty jeszcze marudzisz i chcesz je wyrzucić :O

Gość iwka 36
wole byc tępa ale zywa niz bystra ale martwa

Gość iwka 36
wole byc tępa ale zywa niz bystra ale martwa