Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świezo upieczony kierowca

j. niemiecki, parę wyrażeń

Polecane posty

Witam :) Mam jutro kartkówkę z j.niemieckiego, pisanie treści widokówki. Wyrażeń o górach, morzu i mieście się nauczę ;) ale chodzi mi ogólnie o inne wyrażenia, pomożecie? Nie było mnie w szkole, gdy było to omawiane a mam tak świetne osoby w grupie, że nikt nie chciał mi przesłać notatek, bo ciągle zapominali i już głupio było mi się prosić :O Jak rozpoczyna się taką widokówkę? Jak piszę się adres i jak się taką widokówkę kończy? Są jeszcze jakieś pomocne wyrażenia ogólne, które powinnam znać?

Gość mam ciemny braz farbowane
widokowke zaczyna i konczy sie tak schne grusse aus xxx np Polen /Italien Magda :D:D:D

Gość na początku widokówki
piszesz coś w stylu "droga/kochana Ewo", czyli: "liebe Ewa". UWAGA: jeśli piszesz do faceta, to będzie "liebeR Wojtek".

na koncu mozesz napisac bis dann, albo Einen dicken Kuss schicke ich dir ;p Viele herzliche Gruesse von...,Mach's gut

Liebe Ursula Warszawa,am.16.September,2010 qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm,.qwertyuiop[asdfghjklzxcvbnm,.qwertyuiopdsasdfghjklxczbnzxuuhbegxzkbcdshgsdfghjkmnb vcxzdfghjkjhyyyyyynbvcnbvcfvikghfgcy ghdfuyuihdsgdcnxckzcguisbfjgciuzxnfkjgcunsssssszmksgdfinuuigdzidfghjklhgfdfghjkliuytghjki9999999999999999999999uyuyuyuyuyuyuyuyuyuyuyuyuyuykhgggggggjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj Viele Gruse XYZ Gruse- Uumlałt (pisze słownie) s-niemieckie

ok, dzięki :)

Gość jarecka, naucz się najpierw
poprawnie pisać po niemiecku, a potem dawaj durne rady :o

Gość jarecka co ty
nie rób dziewczynie wody z mózgu, bo naprawdę potrzebuje pomocy. autorko, moi poprzednicy mają w większości rację, tyle ze pozdrowienia, Grusse piszemy przez dwa s i z umlautem:)wszystkie pozostałe wyrazenia są poprawne i godne polecenia, jednak w widokówce nie ma obowiązku takiego jak w liście -podawania daty i miejscowości(daty nie podajemy z am tylko bez niczego lub tak-den 16.09.), ale podanie tych danych nie jest błędem:)-germanistka:)

Nie no, nie jestem naiwna ;) zapisałam sobie liebe/lieber i viele grussen :) I to wystarczy? To jeszcze mam pytania o treść widokówki. Mam wyrażenia, np spacerowanie po plaży. To trzeba zdanie z tym wyrażeniem zapisać z haben/sein odmienionym a na końcu odmieniony czasownik? Mógłby mi ktoś przypomnieć odmianę haben i sein? i sein jest podczas jakiegoś ruchu a haben spoczynku czy odwrotnie? Nie bardzo to pamiętam, ale ja ogólnie kiepska jestem z niemieckiego. W dodatku mam dziwną nauczycielkę, nigdy nie rozumiem, co do mnie mówi, bo za szybko i niezrozumiale tłumaczy.

Gość germanistka
droga autorko, włosy mi dęba stają jak czytam, co Ty tu wypisujesz, dawaj do mnie na gg to ci wytłumacze bo mi sie nie chce pisac listu:) 6914279

Gość germanistka
sorry początek 961:)