Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Xexeama

do dziewczyn...

Polecane posty

Gość Xexeama

Czy majac okres podmywacie sie kilka razy w ciagu dnia czy tylko na noc kiedy idziecie się kąpać? Skąd pytanie? Ostatnio zauważyłam ze dziewczyny to brudaski, szczesólnie czuc to na WFie, połowa sie nie myje i capi.

Gość baby30
nalezaloby sie myc przy kazdej zmianie podpaski bo faktycznie krew sie rozklada pod wplywem bakteri i brzydko pachnie...coz rozne sa dziewczyny:P:P:

Gość Asia z Podlasia
Ja myję codziennie moją pipuszkę. Mam 78 lat.

Gość Xexeama
ale to ze sie nie myja to mi wcale nie przeszkadza ich podgladac

No wiadomo, że kilka razy trzeba sie umyć. Często zmiany tamponów, wkładek higienicznych. No i kapiele nie są wskazane podczas miesiaczki.

Gość 56778
może tobie nie są już potrzebne ale innym tak....a fee....jak można nie kąpać się w czasie okresu?

Gość gin z wawy
>>vera icona, a skąd ty wzięłaś taką bzdurę, że w czasie miesiączki nie powinno się kąpać? Czy to jakieś babcine zabobony? W czasie miesiączki powinno się po pierwsze kąpać w ciepłej ale nie za gorącej wodzie lub prysznicować, podmywać się przy każdej zmianie podpaski/tampona. Nie powinno się natomiast uprawiać intensywnego sportu, tylko i wyłącznie dlatego, że może dojść do krwotoku i tylko tyle z miesiączkowych zakazów. Mycie, kąpanie, prysznicowanie, podmywanie jest obowiązkowe!!! W czasie miesiączki, gdy kobieta podmywa się o wiele częściej niż zwykle, nie powinno się do każdego podmywania stosować płynu do higieny intymnej, a po prostu podmywać się ciepłą wodą. W czasie miesiączki zasada prosta - myć się, myć i jeszcze raz myć!!! Rozkładająca się krew może być przyczyną infekcji bakteryjnych pochwy!!!

Gość kika898
AMEN:)

czy ja wiem, czy takie babcine zabobony? mama zawsze mówiła mi tak, zebym nie wylegiwała się w gorącej wodzie podczas okresu. A skoro ona ma 53 lata, dziecko, pół życia za sobą to chyba do rzeczy nie mówi źle. Wysoka temperatura powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych co może doprowadzic do krwotowu. Tak? Ja miałam na mysli takie długie, gorące kąpiele. Z reszta jaka jest przyjemność z wylegiwania sie w bakteriach, do tego podczas TYCH dni? Dbac o higienię trzeba. W ogóle nie ma o czym mówic. tak jest i już. Nie tylko o higienę miejsc intymnych :)

Gość gkfja.
Co do nie kąpania się pod czas okresu warto rozróżnić dwie rzeczy: kąpiel w wannie a prysznic. Kąpiel w wannie jest faktycznie nie wskazana, tak jak powiedziała koleżanka wyzej. dodatkowo mi osobiście wydałoby się to bardzo niehigieniczne taplać się w swojej krwi. Ale prysznic to juz coś innego. podczas okresu powinno się podmywać trzy razy dziennie: zapewnia to poczucie świeżości a jednocześnie nie zakłóca naturalniej flory bakteryjnej.

Gość husteczki do higieny intymnej
ja używam chusteczek do higieny intymenj ponieważ w pracy nie mam możliwości się podmyć... chusteczki są niezastąpione.... :)

Gość 56778
jak któraś ma słaby okres to 3x dziennie wystarcza wymieniam 8-10 OB na dobę i myję się za każdym razem

Gość 56778
cóż...bidet załatwia to co powinien

Gość gin z wawy
Biorąc pod uwagę fakt, że nie każdy jest posiadaczem kabiny prysznicowej, wszakże dbać o higienę trzeba, więc posiadacze wanien raczej rzadziej się prysznicują, zwłaszcza gdy nie posiadają zasłony ochronnej. Tak więc, w czasie miesiączki kąpiel jest jak najbardziej wskazana w ciepłej, ale nie gorącej wodzie (pisano wyżej). Nie wiem co ludzie mają na myśli pisząc o wylegiwaniu się w bakteriach, wszakże każda zdrowa kąpiel powinna trwać nie dłużej niż 20 minut, w czasie miesiączki ok. 15 minut. Dla samego zdrowia i późniejszego (okres starzenia) wyglądu skóry, nie powinno się w ogóle wylegiwać w kąpieli dłużej niż maksymalnie 25 minut, to jest maksimum, zaś po kąpieli powinno się opłukiwać ciało bieżącą wodą :) Kobiety, jeszcze raz... w czasie miesiączki można się spokojnie kąpać, aby nie przesadzać z temperaturą wody i czasem wylegiwania się w wannie ;)

Gość giczkaa
a ja jak mam okres to wcale się nie myję