Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kkrotek

1szy pies

Polecane posty

Witam wszystkich. Jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o psy, nigdy w domu rodzinnym nie mielismy zadnego-tylko koty. Moja zona rowniez nigdy nie miala psa u siebie w domu. Teraz zamieszkalismy razem, o potomka na razie nie bedziemy sie starac. Zeby umilic sobie czas i zapewnic milosc za to jakiejs istotce zdecydowalismy sie na psa...Tylko ze wlasnie-ja mam swoja firme i wychodze z domu tak na ok.4-5h, czasem mniej, a mojej zony nie ma bite 8h plus dojazdy to 9h. Ona bardzo chce psa, ja tez-dlaczego nie? Ale no wlasnie... mam pytanie-jaka rasa dla nas najlepsza-na poczatek z takimi warunkami jakie mamy(mieszkanie w bloku, 2 pokoje). Moja zona znalazla wczoraj to ogloszenie zwierzeta.hiperogl...w-domu--oferta/ i wrecz upiera sie,ze to jest psiak dla nas, ze bedzie mily, kochany, nie urosnie za duzy i jest po prostu ekhm cytuje "slodki"... Ale ja chcialbym zasiegnac porady u kogos, kto moze ma cocker spaniela..albo moze wie o jakiejs innej rasie, rownie przyjemnie wygladajacej, do ktorej przekonalbym zone? dziekuje i pozdrawiam

Gość fistaszkowe CUKIERKI
NIE KUPUJ PSA ! Jak twoja żona zostanie sama z psem w domu, to będzie sie z nim kochać i robić mu loda. Może nawet ona zajdzie z nim w ciąze.

Cockery są odpowiednimi psiakami do bloku i nie są tak głupie jak większość małych psich ras. Ja osobiście polecam.

Gość furta
na spanielach sie nie znam - ale ty zasięgnij rady pod kątem czy taki pies dobrze zniescie wasze nieobecności w domu - czy nie zacznie niszczyś rzeczy , wyć , a w końcu stanie ise utrapieniem . musi to być pies o ustabilizowanej psychice , równy i dość " samotniczy " nie bierz psa , ktpory jest " stadny " - bo to będize nieszcżęscie dla niego i dla was .

Nie polecam cocker spanieli. Mam cztery psy, w życiu miałam 8 także duże doświadczenie. :) Co do Cocker Spanieli - często bywają agresywne, naprawdę! Wiem, to takie do nich niepodobne, ale mają temperament, mówię Wam. I nie oceniam tego po jednym nieprzyjemnym piesku tej rasy, ale po kilku. Polecam Wam większą wersję Cocker Spaniela - Seterka. Seterów macie do wyboru trzy rodzaje: Seter Angielski - biały, nakrapiany rudo, czarno lub brązowo Seter Szkocki - czarny Seter Irlandzki - rudy Obecnie posiadam 3 Setery Angielskie i jednego Setera Szkockiego. :) Psy są bardzo przyjazne, a z racji tego, że to wyżły - wystarczy wychodzić z nimi na spacer 2 razy dziennie. Jedzenie dostają raz dziennie, wieczorem. Poza spacerami nie są jakoś specjalnie ruchliwe, ale nie są też flegmatyczne, ot takie idealne pieski. :) Są przewspaniałe, bardzo łagodne i mocno przywiązują się do właścicieli. Seterki nigdy nie ugryzą, ba nawet nie warkną, no chyba, że przez złe traktowanie ktoś zostawił im piętno na psychice i uraz do człowieka. Także mówię Wam - Seterki. Tyle przestrzeni wystarczy jednemu. :)

Gość Aloookooka
Ja mam cocker spaniela i bardzo nie lubi zostawać sam w domu. Piszczy przez cały czas jak sama zostaje i sąsiedzi sie skarżą. Ci których znam a też go mają też tak mają. Starają sie żeby zawsze jedna osoba zostawała bo tak im szkoda psa :) u nas też w sumie tak jest. Ogólnie to raczej szukajcie psów stróżujących lub pasterskich. Myśliwskie, tak jak cockery, lubią być niegrzeczne, trudno je ułożyć i za pana wybierają tylko jedną osobę. Czyli boją sie i słuchają tylko pana ale innych domowników którzy sie nie boją i tak kochają i uwielbiają sie bawić. Mogą jednak być agresywne i zazdrosne o małe dzieci. Psy stróżujące mogą być parę godzin same bo taka ich natura. Pasterskie chyba też ale.. wolą uwielbiają biegać po dworze bez smyczy. Stróżujące też ale nie aż tyle. Są rasy psów stróżujących małe więc nie powinny przeszkadzać w mieszkaniu. Ogólnie jednak myślę że nie powinniście być tacy w gorącej wodzie kapani bo być może gdy urodzi sie dziecko będziecie mieli dość psa i go oddaćie :(

Aloookooka bez przesady :) Nie oddadzą psa, oczywiście, że będą kochać bardziej dziecko i pewnie pies zostanie delikatnie zrzucony na drugi plan, ale po pierwsze trzeba psa do tego przygotowywać od początku, żeby nie czuł się pępkiem świata a po drugie to przecież mu krzywdy nie zrobią ... Będą wychodzić na spacery, będzie miał co jeść, będą się bawić z nim, tylko troszkę rzadziej ... Nic mu nie będzie.

Gość Aloookooka
No nie wiem. Mało to sie słyszy o chwilowych napalencach którzy biorą psa dla ozdoby, dla zabawy, a tresowac im sie nie chce, myślą że sam sie nauczy i wymiekają i oddają. Psa trzeba od małego uczyć. Z moim ja to zaniedbalam, tata nie jedynie i jego słuchała. parę razy psina była agresywna, w stosunku do mnie chciała gryźć gdy chciałam jej zabrać cos co bez pozwolenia wzięła. Gdy miała 4 lata a ja osiągnęłam pełnoletnośc dopiero zrozumiałam że dosyć tego, znalazłam sposób dzięki którym już mi oddaje rzeczy które zabierze bez marudzenia. Ogólnie jest bardziej posłuszna ale jednak taty słucha sie bardziej. Np wybiegnie za bramę to tata zawoła i wraca. Jak ja wolam to nie słucha i już mi serce staje bo ucieka naprzód do najbliższego parku. Dlatego bardzo uważam by nie zostawiać otwartej bramy

Gość whippet-bydgoszcz.blogspot.com
Szczeniakowi będzie z Wami bardzo źle z początku - będzie się bardzo bał samotności, zniszczy Wam sporo rzeczy jak nikogo nie będzie, żeby uczył co wolno, a co nie, a Wy będziecie mieli więcej kłopotów niż radości. Ludziom, których nie ma w domu odradzam pieska - dla obopólnego dobra. Weźcie kota, skoro mieliście wcześniej - one zniosą 4h samotnie i nie trzeba z nimi wychodzić poza dom, żeby nauczyć siusiania. Wystarczy czysta kuweta :)

Gość efjkjfjjfjfjfjf
tak. setera do bloku.. buhahahaha chybaś na głowe debilko upadła :o tylko i wyłącznie małe psy się nadają do bloku. wszystko tez zalezy od tego jaki prowadzicie tryb zycia. nawet maly piesek potrzebuje wyjsc na godzinny spacer dziennie. jak jestescie raczej leniwi to najlepszy buldog. kolejna sprawa to siersc. psy z dluga sierscia trzeba codziennie czesać.

Gość uhiuuuuuuhh
z tym gryzieniem i niszczeniem, to tez zalezy na jakiego psa traficie. ja mialam teriera tybetanskiego od szczeniaka i nigdy nic nie zniszczył. zawsze tez mozecie przygarnac jakiegos mlodego psiaka ze schroniska