Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a jaaaaaaa

10 przykazań -pytanie, bo sama już nie wiem

Polecane posty

Gość a jaaaaaaa

mój syn przygotowuje sie do Pierwszej Komunii Swiętej i na mszy szkolnej ksiądz uczył ich m.in. 10 przykazań. I co ciekawe powiedział , że przykazania dzielą się na 2 części: pierwsza to 4 przykazania (dotyczą Boga) druga to 6 przykazań (dotyczą relacji ludzi z bliźnimi) ????????????????????????????????????????????????????????????????????? Mam 35 lat i zawsze mnie uczono , że jest podział owszem ale na 3 i 7. Przecież 3 pierwsze przykazania dotyczą Boga a reszta ludzi. Jak uczą u was? Bo ja już nie wiem jak uczyć moje dziecko.

Gość a jaaaaaaa
jak tak można?

Gość w ogóle głupi taki podział
a 4 przykazanie dotyczy zarówno Boga jak i zwykłych ludzi, bo przecież "Czcij ojca...", a ojcem jest zarówno ojciec ten na ziemi jak i Bóg Ojciec....

Gość a jaaaaaaa
hmmm to ciekawe 4 czcij Ojca swego i matkę swoją kojarzyłam z własnymi rodzicami i tak to rozumiem myślisz, że chodzi O Ojca ( Boga)

no oczywiście, Bóg Ojciec, który jest w Niebie.

Gość to ja jestem Bogiem
wszystkie przykazania dotyczą mnie

Gość a jaaaaaaa
ok to dlaczego na Tablicy jest rozrysowane z lewej strony I, II, II przykazanie a z prawej reszta?

Gość a jaaaaaaa
Nie zachowałam cnoty do nocy poślubnej ? Czy to cięzki grzech ? Czy muszę o tym powiedzieć w czasie spowiedzi ?

Gość a jaaaaaaa
podszywaczom dziękuję

przepraszam, ale na jakiej Tablicy?

Gość a jaaaaaaa
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.osp-rowne.cba.pl/pages/tablice.jpg&imgrefurl=http://www.osp-rowne.cba.pl/pages/motto%2520strazaka.htm&usg=__xvAoNPmoOoDwm9ZciUj1ILaHVEM=&h=148&w=182&sz=43&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=nJ-Igcd6fkqsLM:&tbnh=118&tbnw=145&prev=/images%3Fq%3Dtablica%2B10%2Bprzykaza%25C5%2584%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1280%26bih%3D856%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=988&vpy=134&dur=14&hovh=118&hovw=145&tx=81&ty=67&ei=rjWTTKbdKcSOjAeqleyfBQ&oei=rjWTTKbdKcSOjAeqleyfBQ&esq=1&page=1&ndsp=37&ved=1t:429,r:6,s:0

Gość a jaaaaaaa
Czy mam się wyspowiadać z tego, że kochaliśmy się z mężem dla przyjemności a nie w celach rozrodczych?

Gość a jaaaaaaa
link chyba nie działa ale wpisz w googlach tablica 10 przykazań i zobaczysz obrazki, to w pierwszym rzędzie druga z prawej

niestety, strona się nie otwiera nawet po usunięciu trzech spacji :(

Gość a jaaaaaaa
widzisz? jak za małe to kliknij pokaż obrazek i jest na całym ekranie

Gość a jaaaaaaa
my mamy taka tablicę w kościele i też tam jest podział na 3 i 7

Gość a jaaaaaaa
oj nie mówię że na 5 bo tak ksiądz nie uczy ale ... zastanawiam się skoro jest w kościele tablica z podzialem na 3 i 7 to dlaczego uczy inaczej link sie otworzył (taka skórzana tablica na rzemieniu)?

Link się otworzył. Trudno mi powiedzieć dlaczego ksiądz dokonał takiego podziału, bo mnie nikt nigdy takiego dzielenia nie wpajał. Natomiast pierwszą myślą jaka pojawiła mi się po przeczytaniu pierwszego postu to taka, że 4 przykazania na pewno tyczy się zarówno Boga Ojca jak i ojca na ziemi... Może warto by spytać samego księdza jak on to interpretuje, bo my co najwyżej możemy się domyślać.