Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfdfsfff

czy mozna byc w ciazy i nie wiedziec o tym?

Polecane posty

Zakładając, że to prawda - przeraża mnie taka hipoteza. Możesz wówczas pić alkohol, palić szlugi, czy brać leki np. silne przeciwbólowe, znieczulenia u dentysty itp. - czyli to, co szkodzi płodowi, a czego unika kobieta świadoma swojego stanu.

No można nie wiedzieć. Mojej kumpeli ciotka (kobieta po 40) była w ciąży i się nie zorientowała. No bo kto by pomyślał, a to że trochę przytyła to nic. Kiedyś złapał ją ból brzucha i poszła do lekarza i co się okazało? 8 miesiąc ciąży. W niezłym szoku byłam jak mi koleżanka to powiedział. Także można nie wiedzieć. I niekoniecznie trzeba być idiotką.

Jędzo - ale to tydzień, a nie kurde - 9 miesięcy, jest chyba niewielka różnica, prawda? Ja też bym w życiu swojej ciąży nie odgadła, gdyby nie zanik miesiączki. Nic nie czułam, nie rzygałam, nie byłam słaba.

jakaś totalna kretynka się nie domyśli ,ze jest w ciąży, kiedy to będzie stan zaawansowany.

Gość klaraaaa__
znam jeden przypadek dziewczyny,która byla w ciazy,normalnie chodziła do szkoły(była wtedy nastolatką),koleżanki,nikt nie wiedział ze jest w ciazy, nawet rodzice!!!z ta róznica-ze ona wiedziała:D ale powaznie,ja ja tez widywałam i to juz w ok.8mc-u i nic nie poznalam, dziewczyna kamuflowała sie jak sie dało,podobno sciągała brzuch jakimis pasami(:o dobrze ze nie zaszkodziło to dziecku),szerokie ciuchy itp, była bardzo szczupła....gdy moja kolezanka do niej zadzwoniła do domu(nie było komórek), odebrała jej mama i powiedziała, ze nie ma jej córki w domu,jest w szpitalu,koleżanka w szoku spytała ,co jej sie stało ze jest w szpitalu, a jej mama:"jest w szpitalu,bo urodziła dziecko":D tamta prawie zemdlała,nic nie zauwazyla do ostatnich dni:D i wtedy dopiero wszyscy sie dowiedzieli i byli w ogrooomnym szoku:D i tez wszyscy zastanawiali sie jak mogli nie zauwazyc:p a to była towarzyska dziewczyna wiec ciagle przebywała z tymi znajomymi,nie chowała sie w domu:p

Gość gigantyczna pięknosc
Zachęcona waszymi opisami tego programu,obejrzałam wczoraj i była tylko historia laski,która 2 razy była w ciazy i nie wiedziała,ale około chyba 6 miesiąca się dowiadywała więc rodziła swiadomie:) więc nie było hardcoru jaki opisujecie:D ze sie dowiadywały o ciąży w trakcie porodu:D i były prawdziwe filmiki z ta dziewczyna z porodów i w ogóle,nie było podstawionych ludzi...chociaz co ja mówię,pewnie po prostu noworodki były podstawione;)

Gość hasta la vista bejbe
Koleżanka na studiach była w ciąży, zawsze drobna i szczupła, więc i brzuch też mały, a że chodziła w szerokich bluzach, koledzy byli zdziwienia na maksa, kiedy na którymś zjeździe powiedziała do prowadzącego, że za 2 tyg. najprawdopodobniej jej nie będzie, bo ma termin porodu :D Ich miny były bezcenne hehe. To oczywiście inna sytuacja, ale też można by się dziwić. Zdarzają się różne rzeczy...

Gość ktos nikt taki
tak,mozna.jest program w tv na kablowce oparty na faktach,kobiety autentycznie nie wiedzialy, przybraly na wadze minimalnie, okres byl jak zwykle...zero objawow...poszukaj tego programu, bardzo interesujacy...

Gość Denial_of_pregnancy
mozna, podswiadome odrzucenie checi posiadania dziecka, czasami tradna sytuacja ekonomiczna sprawiaja ze kobieta zaprzecza idei bycia w ciazy poniewaz cialo jest bardzo powiazane z psychika cialo reaguje na taka negacje nie dajac typowych objawow - kobieta nie czuje ruchow dziecka, brzuch jej sie nie powieksza ( mimo tego ze czesto bobasy z takiej zaprzeczonej ciazy sa dorodne) nie ma mdlosci itd. Jest to zjawisko udokumentowane, zatwierdzone itd http://en.wikipedia.org/wiki/Denial_of_pregnancy Wiekszosc kobiet dowiaduje sie , ze jest w ciazy mniej wiecej w okolo 6 miesiacu i wtedy w ciagu kilku dni zaczynaja odczuwac wiekszosc objawow ciazowych oraz moze im urosnac gwaltownie brzuch. Kobiety, ktore dowiaduja sie , ze sa w ciazy podczas porodu sa narazone na szok poporodowyc oraz wzrasta smiertelnosc noworonarodzonych dzieci ( sytuacje porodu czesto sa ektremalne - ubikacja, trudne warunki domowe, samotnosc, szok - sprzyjaja dzieciobojstwu). Wbrew pozorom jest to zjawisko dosc czeste ( w przypadku kiedy kobieta nie wie o ciazy do okolo 3-4 miesiaca). Dotyczy populacji z roznych kregow spoleczno zawodowych, wbrew pozorom wysoko wyksztalcone i swiadome siebie kobeity tez! Poniewaz temat jest wstydliwy , wiekszosc matek po porodzie unika mowienia o tym, ze odkryly ciaze dosc pozno, naraza je to na stereotyp wyrodnej matki, lub dzieciobojczyni

Gość Denial_of_pregnancy
temat jest bardzo ciekawy, ale zastanawia mnie brak publikacji specjalistycznych na ten temat w jez. polskim, bo jak pisalam jest to zjawisko dosc czeste. Chcialam jeszcze dodac dla niedowiarkow, ze ten fenomen to negatyw zjawiska ciazy urojonej. Psychika ma niesamowity wplyw na nasze cialo. W ciazy urojonej kobieta nie jest w ciazy a rosnie jej brzuch, ma typowe ciazowe objawy, pojawia sie mleko w piersiach, w przypadku zjawiska zaprzeczenia ciazy jest dokladnie odwrotnie

Gość niebiańska pokussaaa
niesamowita sprawa... a jak myślisz, czy człowiek może swoją psychiką spowodować powstanie jakiejś choroby nawet wirusowej, a nie tylko jej objawów?

Gość Denial_of_pregnancy
nasza podswiadomosc, nasze leki, stres na pewno wplywaja na przebieg choroby, istnieje tez teoria korelacji miedzy depresja, stanem szoku postraumatycznego i wiekszym ryzykiem zachorowania na raka.

tak, wiem o tym. jednak czy uważasz, że możliwe jest samo wywołanie choroby?

Gość kardashia
Ja nie wiedziałam o ciąży do 5 tygodnia.Czułam sie normalnie tak jak na codzień i nawet nie podejrzewałam. Okres mi troche sie spoźniał ale przeważnie sie spóźniał temu nie myślałąm o ciązy ,potem poszłam do lekarza na zwykłę badanie i przez przypadek sie dowiedziałam. DOdam,że odką wiedziałam dalej czułam sie tak jak na co dzień i tylko z wiedzą,że jestem w ciazy po za tym żadnych zmian,dolegliwosci itp.DLastego można byc w ciazy i o tym nie wiedziec.

Gość Denial_of_pregnancy
watpie czy wirus da sie wywolac psychika ;) ale np rak, czy astma, alergie czy choroby serca sa w duzej mierze powiazane psychosomatycznie

Gość wrednamałpaaa25
wydaje się nie możliwe no bo jak można nie czuć ruchów dziecka, przecież nie da się tego nie czuć

Gość Denial_of_pregnancy
wredna malpa poczytaj moje wczesniejsze posty, jest to mozliwe, tak samo jak kobiecie w ciazy urojonej wydaje sie , ze czuje ruchy dziecka

racja :) ciekawe czy można wpłynąć psychiką na przebieg choroby, jej intensywność, nawet wirusowej. wg mnie tak, można kierować w pewnym stopniu układem immunologicznym.

Gość Denial_of_pregnancy
bardzo prawdopodobne, ze determinacja,podswiadoma chec przetrwania, silna wola maja wplyw na uklad immunologiczny, na pewno w duzym stopniu maja wplyw na przebieg chorob- pogorszenie lub polepszenie stanu

interesujesz się psychologią? :)

ja czytam książki dotyczące podświadomości, ale z tą ciążą to jakaś masakra;/ może dlatego tak mnie to dotknęło bo ja panicznie boję się zajść w ciąże:P