Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyna __

czy alkohol w pierwszych dniach ciązy, kiedy jeszcze o niej sie nie wie

Polecane posty

Gość justyna __

bardzo szkodzi dziecku? Proszę, jesli ktoś coś wie, niech sie wypowie.

Gość antyfeel
nie szkodzi, nie martw się.

Gość marlut
nie szkodzi.sp'oko.

Gość tez ten problem...
okres np mialam 5 maja i do konca msca pilam codziennie piwo, dwa. Od 1 czerwca ani grama....

Gość mama 21
też piłam,a nie wiedziałam że jestem.potem oczywisćie już nic ale synek jest zdrowy :)

Gość justyna __
dzięki, dziewczyny za odpowiedzi. Trochę sie martwię, bo przeczytałam na jakimś topiku, że pierwsze tygodnie są najważniejsze i alkohol może uszkodzić płód :(

Gość a wiec
pomyslcie ile alkoholiczek rodzi zdrowe dzieci. Alkohol w małych ilościach naprawdę nie zaszkodzi dziecku. tylko w MAŁYCH ! max lampka winka :)

Gość evfrr
ale głupoty. zero alkoholu!!! oczywiście nie mówię o sytuacjach, że ktoś nie wie na początku.

Gość włączyć myslenie
ak się nie wie o ciąży no to nic nie można poradzić jak się zaszalało z alkoholem ale później kiedy już wiadomo to w ogóle takie pytania są bezzasadne jak dla mnie.Jak ktoś nie umie się powstrzymać od napicia się alkoholu przez kilka miesięcy to według mnie jest alkoholikiem i należy to leczyć.

Gość rythryt
Oczywiście że alkohol może zaszkodzić, szczególnie właśnie w tych pierwszych tygodniach gdy płód się rozwija. Tak samo jest z lekami, papierosami i innymi używakami. Nikt nie jest w stanie przewidzieć czy akurat w twoim przypadku alkohol zaszkodzi dziecku ale chyba nie warto ryzykować?

Gość włączyć myslenie
Naważniejszy w rozwoju płodu jest pierwszy miesiąc bowiem wtedy zawiązują się wszystkie organy i rdzeń kręgowy.

Raczej nie szkodzi bardzo. Na początku ciąży płód rozwija się sam z siebie... przekształca się komórka stara tata... Trwa to do około 10 dni no tak plus minus... później zagnieżdża się w macicy i dopiero zaczyna wytwarzać się pępowina którą matka przekazuje wszystko dziecku.. od tego czasu już jest ryzyko ale tak jak dziewczyny pisały wyżej... jest masa kobiet pijących troszkę a rodzących zdrowe dzieci. Wiadomo alkohol należy unikać ale na pewno nie ma co się zamartwiać bo tak w sumie to z 70% kobiet jak nie wie to często zabaluje itp na początku ciąży