Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

takiejjeszczeniebyło

Czym doprać na prawdę brudny dywan?

Polecane posty

Cześć wszystkim! Mam taki problem jak w temacie. Dywan nie jest stary, ma około roku. Jest on koloru hmm kremowego/berzowego - no przynajmniej był.:o Teraz wyglada na taki przykurzony, jak bym piachu nasypała. :o Szorowałam go już tyle razy i nic nie pomaga. I tu pytanie: macie jakiś polecany środek do czyszczenia, albo jakieś domowe sposoby, które na prawdę pomagają ?

Gość tez piorę kercherem
nie muszę się męczyć z szorowaniem a z dywanu schodzą nawet najgorsze plamy :) wieszam dywan na bramie i jadę :p

o ile dobrze pamietam vanish do dywanow byl dobry mozesz sprobowac domowych srodkow nie znam....

Gość hasta la vidsta bejbe
Oddaj do czyszczenia.

Gość ponoć kiszoną kapustą
się dywany odświeżają, trzeba rozsypać, poczekać jakiś czas, sprzątnąć kapustę i ponownie odkurzyć, ale chyba zapach nie będzie anielski :)

Gość out of
vanish taki dorozpuszczania w wodzie(nie proszek) dolej do cieplej wody zrob piane i szoruj dywan jakas stara firanka, zobaczysz elegancko ci sie dopierze ale dobrze by bylo spłukac go woda dobrze po tym, o ile masz mozliwosc prac na dworze

kurcze bo gdyby była zima, to bym zrobiła ten sposób ze śniegiem.:p myślę, że trzeba go będzie wytrzepać, a potem może wypróbuje coś czego jeszcze nie stosowałam i może prędzej pomoże, bo na takim nie wytrzepanym to nie ma co.:o ale nie miałam jak wytrzepać, bo jestem delikatną kobietą, a trzepaki nam z osiedla pozabierali i trzeba było by się z tym tarabanić, ale poproszę jakiegoś miłego kolegę.:)

Gość michał7777
Gdy nie dajesz rady skorzystaj z pomocy specjalnych "pralni".Ja zawsze wiozę do specjalistów:) Polecam Klinikę Dywanów we Wrocławiu miła obsługa i korzystne ceny.

Gość gość
berzowego hahahahaha. Najpierw wyczyść sobie zwoje mózgowe

Gość gość
najpierw dywan trzeba wytrzepać, a potem na jakiś płaski dach, żeby nie robiło sie błoto. Dywan, czy wykładzine moczymy wężem z wodą polewamy plynem do mycia naczyń i szorujemy twardą szczotką ręcznie jakąs godzine, potem spłukujemy i tyle. Innej metody nie ma.

Gość gość
Kuźwa przez rok czasu doprowadzić dywan do takiego stanu???????? Niezły z ciebie flejtuch

Gość gość
zamocz go w wisle na noc,jest tam tyle srodkow piorących ze na rano biedzie bialutki jak posciel :-P

Gość mitotu
ja mam w domu włochate dywany w jasnych odcieniach i specjalnie do nich kupowałam w sferisie odkurzacz wodny karchera, jest trochę głośny, ale bardzo dobrze dopiera z vanishem

Gość carolka991
Daj sobie z praniem tego dywanu w domu, będzie jeszcze gorzej. Ja tak miałam z kanapą, teraz jest do wyrzucenia :/ Z tego co wiem pralnia dywanów damat - http://www.damat.pl/ może sobie poradzić z takimi plamami na jasnych dywanach. Mogą przyjechać do ciebie po dywan jeśli nie masz jak go zawieźć.

Gość gość
No jak już żadne domowe sposoby nie pomagają, to chyba warto oddać dywan czy wykładzinę do profesjonalistów. Praniem zajmuje się np. www.eksprespranie.pl - jeżeli jesteś z Lublina, to uderzaj tam.

Gość gość
U mnie ostatnio na domówce koleżanki zalały nowiuśki dywan Shaggy winem. Od razu wiedziałam, że domowe sposoby nie dadzą rady i oddałam go do kliniki dywanów. Nie wiem jak to zrobili ale dywan wrócił do mnie jak nowy :)

Gość asikcz
W temacie czyszczenia dywanów shaggy dodam tylko, że ważna jest systematyczność (bardzo trudno sprać jest kilkuletni brud z jasnego dywanu shaggy). Odkurzanie kilka razy w tygodniu, trzepanie raz na kwartał i pranie mniej więcej raz w roku (choć jak się zdarzy "awaria" to częściej:) Więcej w temacie w artykule, który jakiś czas temu zamieściłam na blogu firmowym: http://www.dom-bez-alergii.pl/pranie-dywanu-shaggy