Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam 16 lat i zaczynam gotowac

poproszę o przepis na smaczne mielone

Polecane posty

Gość mam 16 lat i zaczynam gotowac

Z racji tego że mam dopiero 16 lat proszę aby przepis był prosty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NNNNNNNNAD
Podstawa to dobre mieso. Najlepiej zeby bylo mielone w sklepie, bezposrednio przy kliencie, albo w domu, we wlasnej maszynce. Do miesa dodajesz podsmazona cebulke, moja tesciowa dorzuca do smaku tez troche metki cebulowej, ale ja tam nie przepadam za takimi wynalazkami ;-) Formujesz kotleciki, maczasz w jajku, obtaczasz w bulce tartej i kladziesz na rozgrzany tluszcz. Ot i cala filozofia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NNNNNNNNAD
Oczywiscie mieso trzeba wczesniej doprawic. Ja dodaje tylko sol, pieprz, majeranek i odrobine czosnku granulowanego. Dobrym wypelniaczem do mielonych sa tez gotowane warzywa (np. marchew + kapusta pekińska).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam 16 lat i zaczynam gotowac
dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja mama jeszcze dodaje do mięsa taką rozmiękczoną w wodzie bułkę, taką papkę z tego. Misza to z mięsem i dzięki temu te kotlety są takie miękkie i puszyste :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostatnio zrobiłam bdb mielone
1 kg mięsa mielonego posiekany koperek 2-3 łyżki 4 białka z jajek ubite na sztywno czerstwa bułka pszenna namoczona w pól szklanki mleka 2 łyżki masła stopionego sól, pieprz mieszasz mięso z rozdrobnioną bułką i pozostałymi składnikami, wychodzi bardziej puszyste niz zwykłe mielone, formujesz zgrabne wałeczki, spłaszczasz, panierujesz w mące, jajku, bułce tartej i smażysz na oleju, mnie wyszło 17 sztuk pierwszy raz zrobiłam mielone z pianą z białek, smakują zaskakująco lepiej niz moje "stare" mielone, no i nie trzeba siekać cebuli, nie znosze tego :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostatnio zrobiłam bdb mielone
tak, jakość mięsa mielonego jest ważna, wg mnie musi być mało tłuste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak kto woli dowoli
najlepiej zmielić łopatkę albo karkówkę , do zagęszczenia mielonych bułka tarta sól pieprz czosnek granulowany jajo na ok 50dkg mięsa czyli 0,5 kg ;) najlepiej usmażyć na oliwie z oliwek albo oleju z pestek winogron lub rzepakowym tłoczonym na zimno albo oleju kokosowym jeśli jest możliwość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agniesia1984
A moja teściowa... dodaje odrobinę wody gazowanej (po to by kotlet miał "puszystą" konsystencję), bułkę (ale nie tartą, tylko taką rozmiękczoną), majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, odrobinę soli i obowiązkowo: drobno posiekaną cebulkę. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej i obsmażamy. KOTLETY MIELONE DROBIOWE: mięso mielone z kurczaka, majeranek, jajko, woda gazowana, rozmiękczona bułka, cebulka drobno siekana, zielona pietruszka drobno siekana, sól. PYCHOTA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KINGA-ona76
agniesia to jest przepis taki najlepszy ,sprawdzony i pyszny zawsze tak robie czasami tylko bez pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytająca mamusia
ja do mielonego obowiązkowo dodaję bułkę namoczona w mleku, 2 łyżki musztardy, przyprawę do mięsa wieprzowego, czosnek, sól, pieprz, posiekana bazylia, trochę startego żółtego sera,podsmażona cebula jajko - wiadomo, wyrabiam dokładnie, formuję na medaliony i smażę aż będą apetycznie rumiano - brązowe, nie znalazł się jeszcze taki nieszczęśnik któremu by nie smakowało :P posiekane pieczarki też pasują :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podchodze z humorem
ja lubie mielone z wolowiny, z czosnkiem, majerankiem, sola, pieprzem i bez bulki - maja wtedy taki dobry miesny smak i sa zdrowsze. a na patelni razem z nimi mozna przysmazyc pieczarki z cebulka. ale wieprzowe z bulka tez okazjonalnie chetnie zjem, ja np. mnie ktos poczestuje. tez sa dobre, chociaz wg. mnie maja mniej konkretny smak, przypominaja mi troche czasy dziecinstwa, kiedy za bardzo nie bylo w sklepach ciekawego jedzenia, ani nadmiaru miesa, wiec trzeba sie bylo ratowac czym kto mogl ;) np. rozciagac ilosc miesa jakims wypelniaczem. nie probowalam nigdy mielonych z kapusta w srodku, ale mysle, ze to moze byc swietny pomysl :) dosc popularny, jak zauwazylam, na tym forum, ludzie to nazywaja golabki bez zawijania, czy cos w tym stylu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×