Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sigga

obowiazek nauki jest do 18 roku zycia, tak?

Polecane posty

obowiazek szkolny do ukonczenia gimnazjum? A jesli osoba skonczyla gimnazjum i sie dalej nie uczy? Jak to jest?

Polskie prawo rozróżnia dwa pojęcia - obowiązek szkolny i obowiązek nauki. Obowiązek szkolny polega na przymusie uczęszczania do szkoły podstawowej i gimnazjum. Rozpoczyna się w roku szkolnym, w którym dziecko kończy 7 rok życia. Ustawa nie określa w wyraźny sposób kiedy obowiązek szkolny się kończy. Można o tym wnioskować jedynie w związku z pojęciem obowiązku nauki, czyli uczęszczania do szkoły osób w określonym przez prawo wieku. Obowiązek nauki obejmuje osoby od 7 do 18 roku życia, co pokrywa się z wiekiem, z którym (generalnie) uzyskuje się pełnoletność. Ponieważ nauka w prawidłowym toku (bez powtarzania klasy) kończy się w gimnazjum w wieku 16 lat, musi być kontynuowana w jednej ze szkół ponadgimnazjalnych lub w jednej z innych form kształcenia określonych przez ustawę przynajmniej do ukończenia 18 lat. Dla wypełnienia obowiązku szkolnego nie ma znaczenia, czy szkoła jest szkołą publiczną czy niepubliczną. Wraz z ukończeniem przypisanego wieku obowiązek ustaje, chociażby wcześniej nie był wypełniany, np. z powodu przebywania dziecka w kraju, w którym obowiązują inne zasady systemu oświaty powszechnej. Może być odroczony do dziesiątego roku dziecka w przypadku np. upośledzenia. Niespełnienie tego obowiązku podlega egzekucji administracyjnej. W skrajnych przypadkach sąd może pozbawić rodziców władzy rodzicielskiej.

Gość do 16 roku jest obowiązek
nikt nikogo nie zmusi do podjęcia nauki w szkole średniej :)

Gość i co panienki prawda boli
do 18, inaczej rodzice mają problem. 16 latek to jeszcze dziecko.

Gość MATEUSZ17
MASZ RACJE MINTAJA DO 18 LAT POTEM NIE TRZEBA SIĘ UCZYĆ . JA MAM 17 LAT JESTEM W 3 KLASIE GIMNAZJUM NORMALNIE GIMNAZJUM KOŃCZY SIE MAJĄC 16 LAT ALE WTEDY COŚ JESZCZE TRZEBA UKOŃCZYĆ A JAK 18 TO JUŻ NIE TRZEBA 18 LAT I JESTEM WOLNY KTO SIĘ ZE MNĄ ZGADZA?